– Οι πηγές χρηματοδότησης που έρχονται το 2022
Νέα χρηματοδοτικά εργαλεία αναμένεται να ανακοινωθούν, σύντομα, από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων με την υποστήριξη του ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάπτυξης με στόχο τη συνέχιση της υποστήριξης του τομέα της καινοτομίας και της ανάπτυξης των νεοφυών αλλά και δυναμικών επιχειρήσεων όλων των μεγεθών.
Αυτό σημειώνει ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννης Τσακίρης σε άρθρο του στο «Βήμα» με τίτλο «Κέρδη για το κράτος, ανάπτυξη της αγοράς και θέσεις εργασίας με τα χρηματοδοτικά εργαλεία για την καινοτομία», το οποίο αναδημοσίευσε στο Facebook.
Ο υφυπουργός αναφέρει ότι τα οικονομικά αποτελέσματα του ΕquiFund, για το ΑΕΠ είναι ήδη πολύ σημαντικά και σημειώνει: «Πριν ολοκληρωθούν τα 4 χρόνια επενδυτικής περιόδου, οι fund managers έχουν ήδη ανακοινώσει 6 εξαγορές επιχειρήσεων του χαρτοφυλακίου τους, κάθε μία με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που καταδεικνύουν τη δυναμική του οικοσυστήματος, την καινοτομία της ελληνικής επιχειρηματικότητας, την εξειδικευμένη τεχνογνωσία των Ελλήνων αλλά και την ανθεκτικότητά τους σε δύσκολες συνθήκες, όπως αυτές που προέκυψαν και λόγω της πανδημίας».
Αναλυτικά στο άρθρο ο υφυπουργός αναφέρει τα εξής:
Στο όχι και στο τόσο μακρινό 2012, το οικοσύστημα των νεοφυών επιχειρήσεων φαινόταν πρακτικά ανύπαρκτο στην Ελλάδα. Παρόλα αυτά, η χώρα μας εκείνη την εποχή, κατάφερε να γίνει η πρώτη χώρα μέλος της ΕΕ που υπέγραψε συμφωνία με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων για την υλοποίηση της πρωτοβουλίας JEREMIE που με την υποστήριξη των ευρωπαϊκών διαρθρωτικών ταμείων, παρείχε ένα ευρύ φάσμα χρηματοδοτικών εργαλείων για την υποστήριξη των ελληνικών ΜμΕ. Μέσω της πρωτοβουλίας JEREMIE, υποστηρίχθηκαν 4 Ταμεία Επιχειρηματικών Συμμετοχών, venture capital.
Τα Ταμεία αυτά χρηματοδοτήθηκαν κατά 70% από πόρους του JEREMIE Holding Fund υπό τη διαχείριση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων αλλά και από ιδιώτες επενδυτές που συνέβαλαν στο υπόλοιπο 30%. Μέσω αυτής της πρωτοβουλίας, το 2012 σε μία πολύ ανώριμη αγορά στον τομέα των επιχειρηματικών κεφαλαίων, η υποστήριξη του JEREMΙΕ από δημόσιους πόρους κατάφερε να κινητοποιήσει ιδιωτικούς πόρους ύψους 21,3 εκατ. ευρώ – ένα ποσό εξαιρετικά σημαντικό αν λάβει κανείς υπόψη το ευρύτερο οικονομικό περιβάλλον την εν λόγω εποχή. Τα Ταμεία αυτά κατάφεραν να υποστηρίξουν μέχρι το τέλος του 2016, 63 νεοφυείς επιχειρήσεις στις οποίες επενδύθηκαν συνολικά 56 εκατ. ευρώ.
Τα θετικά αποτελέσματα,δεν άργησαν να φανούν: ήδη το 2016 ανακοινώθηκε η πρώτη έξοδος της εταιρείας Avocarrot. Μόλις πρόσφατα, ανακοινώθηκαν κι άλλα καλά νέα: στα μέσα Ιανουαρίου, η εταιρεία Mantis ανακοίνωσε τη συγχώνευσή της με την Ecovium, ηγέτη στην ανάπτυξη λογισμικού και hardware για διαδικασίες της εφοδιαστικής αλυσίδας (η εταιρεία ανήκε στο χαρτοφυλάκιο της Odyssey Venture Partners από το 2015). Πριν από δέκα μέρες, ανακοινώθηκε και η εξαγορά της Pollfish από την Prodege. Η Pollfish έγινε γνωστή στο ευρύ κοινό καθώς έχει αναπτύξει μία πλατφόρμα που προσφέρει σε επιχειρήσεις και ιδιώτες τη δυνατότητα να πραγματοποιούν έρευνες αγοράς σε παγκόσμιο επίπεδο και πραγματικό χρόνο. H Pollfish υποστηρίχθηκε στα πρώτα της βήματα από την PJ Catalyst Fund και την Odyssey Venture Partners, και τα δύο Ταμεία προέρχονται από την οικογένεια του JEREMIE.
Σε όρους πραγματικής αγοράς, τα αποτελέσματα του JEREMIE μέχρι σήμερα μπορεί να μη θεωρούνται ακόμη επαρκή. Πέραν όμως του πραγματικού κύκλου ζωής σχετικών επενδύσεων, που συχνά υπερβαίνουν τη δεκαετία προκειμένου να δώσουν αποτελέσματα, θα πρέπει να σημειωθεί και μία άλλη διάσταση της πρωτοβουλίας του JEREMIE. Από δημοσιονομικής πλευράς, το Δημόσιο υποστήριξε το JEREMIE με συνολικούς δημόσιους πόρους 50,3 εκατ. ευρώ μέσω του ΕΣΠΑ 2007-14. Η συγχρηματοδότηση της ΕΕ για τέτοιου είδους προγράμματα ανήλθε στο 100%. Παράλληλα, οι επιστροφές του Ταμείου JEREMIE αναμένεται σύντομα να αγγίξουν τα 40 εκατ. ευρώ , συνεπώς το Ελληνικό Δημόσιο, στην πραγματικότητα έχει ήδη βγάλει ήδη ένα σημαντικό κέρδος από αυτή του την επένδυση και αναμένονται και επιπλέον εισροές από τις υπόλοιπες εταιρίες που παραμένουν στα χαρτοφυλάκια των Ταμείων. Από την άλλη πλευρά εξίσου μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει και το EquiFund που προωθήθηκε και αναπτύχθηκε στην Ελλάδα με σκοπό να συνεχίσει και να επεκτείνει σημαντικά την υποστήριξη του οικοσυστήματος που παρά την υποστήριξη του JEREMIE, ήταν ακόμη σε πρώιμα στάδια.
Με συνολική χρηματοδότηση 200 εκατ. ευρώ από το επιχειρησιακό πρόγραμμα του ΕΣΠΑ «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα, Καινοτομία» (ΕΠΑνΕΚ) και 60 εκατ. ευρώ από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων, το υπερταμείο αυτό κατάφερε να συγκεντρώσει το ενδιαφέρον μεγάλων θεσμικών επενδυτών, μεταξύ των οποίων η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (EIB), Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης (EBRD) και η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα, αλλά και περισσότερων από 150 θεσμικών και ιδιωτών επενδυτών. Με συνολικό επενδυμένο ποσό που ανέρχεται ήδη στα 235 εκατ. Ευρώ, από τα περίπου 500 εκ που συγκεντρωθήκαν μαζί με τους ιδιώτες επενδυτές, σε συνολικά 127 επιχειρήσεις, το EquiFund έχει καταφέρει με τα πρώιμα θετικά του αποτελέσματα να βάλει την Ελλάδα στο χάρτη της επενδυτικής δραστηριότητας στον τομέα των επιχειρηματικών κεφαλαίων. Πριν ολοκληρωθούν τα 4 χρόνια επενδυτικής περιόδου, οι fund managers έχουν ήδη ανακοινώσει 6 εξαγορές επιχειρήσεων του χαρτοφυλακίου τους, κάθε μία με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που καταδεικνύουν τη δυναμική του οικοσυστήματος, την καινοτομία της ελληνικής επιχειρηματικότητας, την εξειδικευμένη τεχνογνωσία των Ελλήνων αλλά και την ανθεκτικότητά τους σε δύσκολες συνθήκες, όπως αυτές που προέκυψαν και λόγω της πανδημίας.
Χαρακτηριστικές είναι η εξαγορά της ThinkSilicon, που υποστηρίχθηκε από το Metavallon, από την Applied Materials, παγκόσμιο ηγέτη στον τομέα των materials engineering solutions αλλά και η εξαγορά της για το ποσό ρεκόρ (κατά την ημερομηνία της αγοράς) ύψους 360 εκατ. Ευρώ. To 2021, η εξαγορά τoυ 80% της Cosmos Sport από την JD Sports που αποτελεί ένα από τους μεγαλύτερους διεθνείς retailers στον κλάδο σηματοδότησε και τα πρώτα καλά νέα από το παράθυρο της Ανάπτυξης (Growth). Πάνω όμως από 1,5 δισ. ευρώ αποτιμήθηκε το 100% της Viva Wallet από την JP Morgan στο πλαίσιο της συμφωνίας για την εξαγορά του 47% της ευρωπαϊκής neobank, που με έδρα την Ελλάδα κατάφερε να δραστηριοποιείται σε 23 χώρες.
Τα οικονομικά αποτελέσματα του ΕquiFund, για το ΑΕΠ είναι ήδη πολύ σημαντικά.
Βρισκόμαστε πλέον στο σχεδιασμό των επόμενων χρηματοδοτικών εργαλείων που αναμένονται σύντομα να έρθουν στην αγορά με στόχο τη συνέχιση της υποστήριξης του Τομέα της Καινοτομίας και της Ανάπτυξης των νεοφυών αλλά και δυναμικών επιχειρήσεων όλων των μεγεθών.
Οι νέες αυτές πρωτοβουλίες αναμένεται να ανακοινωθούν σύντομα από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων με την υποστήριξη του ΕΣΠΑ αλλά και του Ταμείου Ανάπτυξης.