Βαθαίνει η ενεργειακή κρίση λόγω των πολέμων σε Ουκρανία και Ισραήλ, με την κυβέρνηση εκτός από το επίδομα θέρμανσης να προχωρά σε νέα μέτρα στήριξης αυτή φορά για όσους χρησιμοποιούν ηλεκτρικό ρεύμα για τη θέρμανσή τους. Στη φαρέτρα του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρου Σκυλακάκη, βρίσκονται μια σειρά από μέτρα που αφορούν τα «ενεργειακά ευάλωτα» νοικοκυριά, το πλαφόν στην τιμή χονδρεμπορικής ενέργειας αλλά και τους κακοπληρωτές. Παράλληλα, ετοιμάζει ένα νέο πρόγραμμα -το αποκαλούμενο Απόλλων– που αφορά την παραγωγή φθηνής ηλεκτρικής ενέργειας για τους δήμους και δωρεάν ρεύμα σε ευάλωτα νοικοκυριά.
Όπως είπε νωρίτερα και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την εισαγωγική τοποθέτησή του στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, υπάρχουν τέσσερα μέτρα που σχετίζονται με τη στήριξη στις τιμές ενέργειας. Με πρώτο βήμα και σημαντικότερο, όπως είπε χαρακτηριστικά, την επιδότηση νοικοκυριών που θερμαίνονται με ρεύμα, τα οποία σήμερα αδικούνται από το υφιστάμενο πλαίσιο της επιδότησης ως προς το επίδομα θέρμανσης.
Παράλληλα, όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός, ο υπουργός Ενέργειας, κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης, θα εξειδικεύσει σε δεύτερο χρόνο το ειδικό τιμολόγιο για τις πολύτεκνες οικογένειες όπως επίσης και το πρόγραμμα «Απόλλων», το οποίο θα καλύπτει τις ανάγκες νοικοκυριών και των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης μέσω ενεργειακών κοινοτήτων που θα αξιοποιούν τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, αλλά βέβαια και τις παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση της μάστιγας των ρευματοκλοπών. Σημειώνεται ότι όπως ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια του υπουργικού Συμβουλίου οι ρευματοκλοπές ανέρχονται σχεδόν στο 5% της συνολικής αγοράς ενέργειας.
Πιο αναλυτικά, ο κ. Σκυλακάκης έχει ξεχωρίσει μια νέα κατηγορία καταναλωτών, που ονομάζει «ενεργειακά ευάλωτους», και σε αυτούς εντάσσει όσους ξοδεύουν πολλά χρήματα από το εισόδημά τους για ενέργεια. Κατά το πρότυπο της χορήγησης του επιδόματος του πετρελαίου θέρμανσης, η στήριξη θα χορηγηθεί με κριτήρια γεωγραφικά και βαθμοημερών και με παρόμοια όρια ενίσχυσης, από 100 έως 800 ευρώ για όσους χρησιμοποιούν κλιματιστικά, αντλίες θέρμανσης, ηλεκτρικά καλοριφέρ κ.α. Απαραίτητη προϋπόθεση για να δοθεί το βοήθημα είναι ο εκάστοτε καταναλωτής να μην έχει αιτηθεί επίδομα σε άλλο είδος θέρμανσης (π.χ πετρέλαιο).
Προκειμένου να υπάρξει έλεγχος των στοιχείων θέρμανσης, στους δικαιούχους θα χορηγείται σε πρώτη φάση προκαταβολή του επιδόματος, το οποίο θα εξοφλείτε μόνο εφόσον προσκομιστούν στην ειδική πλατφόρμα, δύο λογαριασμοί που έχουν εξοφληθεί και το συνολικό τους ποσό είναι τουλάχιστον διπλάσιο του επιδόματος. Εάν είναι μικρότερο θα αναπροσαρμόζεται αντίστοιχα και η επιδότηση.
Η δεύτερη μεγάλη παρέμβαση του ΥΠΕΝ αφορά το σύνολο των καταναλωτών και τον τρόπο που θα διαμορφωθεί η χρέωση της κιλοβατώρας από τις αρχές του 2024 όταν πάψουν να είναι σε ισχύ οι έκτακτοι μηχανισμοί των επιδοτήσεων και κυρίως το μέτρο του πλαφόν στην χονδρεμπορική τιμή της ηλεκτρικής.
Πρόκειται για ένα νέο ενιαίο τιμολόγιο ρεύματος με το οποίο ο καταναλωτής όπως έχει δηλώσει η πολιτική ηγεσία, θα ξέρει τί θα πληρώσει τον επόμενο μήνα και ποιος από τους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας θα είναι ο φθηνότερος.
Στο νέο τιμολόγιο θα μεταφερθούν όσοι πολίτες δεν έχουν συμβάσεις με προμηθευτές ενέργειας και θα μπορούν να παραμείνουν σε αυτό έως και 12 μήνες. Η χρέωση της κιλοβατώρας θα ανακοινώνεται την 1η κάθε μήνα με αναγωγή στο χονδρεμπορικό κόστος του προηγούμενο μήνα. Ο υπουργός υπολογίζει ότι στο νέο «προστατευμένο» από άποψη απότομων διακυμάνσεων των τιμών θα μετακινηθεί το 70% των καταναλωτών.
Πέραν των τιμολογίων, το υπουργείο ετοιμάζει νομοθετικές ρυθμίσεις και σε άλλα δύο επίπεδα, αντιμετωπίζοντας τις στρεβλώσεις της αγοράς ηλεκτρισμού. Στα μέτρα που αναμένεται να ανακοινώσει η πολιτική ηγεσία την Τετάρτη, θα συμπεριληφθούν επίσης και προβλέψεις για τους κακοπληρωτές και τις ρευματοκλοπές. Για τους τελευταίους, το ΥΠΕΝ ετοιμάζει πολύ σκληρά μέτρα, κυρίως για τους επαγγελματίες. Μεγάλος πονοκέφαλος πάντως παραμένουν οι 1,5 εκατομμύριο μετρητές στο πελατολόγιο της ΔΕΗ που είναι αγνώστου ιδιοκτήτη, κάτι που σημαίνει ότι δεν έχουν ΑΦΜ.
Σε ό,τι αφορά τους κακοπληρωτές, οι πολιτικές που θα ανακοινωθούν στοχεύουν στην καρδιά του προβλήματος, που είναι οι ανεξέλεγκτες μετακινήσεις καταναλωτών με χρέη σε προηγούμενους προμηθευτές, οι οποίοι έχουν γεννήσει φέσια που προσεγγίζουν τα 500 εκατ. ευρώ στην αγορά της λιανικής.