Μειωμένες από 11% έως 13% θα είναι οι τελικές τιμές ρεύματος για τον Απρίλιο σε σχέση με τον Μάρτιο.
Η επιδότηση που ανακοίνωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (0,015 ευρώ ανά Κιλοβατώρα) σε συνδυασμό με τις μειώσεις που έκαναν οι πάροχοι στις ανταγωνιστικές χρεώσεις οδηγούν τους λογαριασμούς σε επίπεδα προ της ενεργειακής κρίσης.
Οι τελικές τιμές
Με βάση τα όσα ανακοίνωσε ο υπουργός Κώστας Σκρέκας το εύρος των τελικών τιμών λιανικής ρεύματος κυμαίνεται για τον Απρίλιο από τα 0,09 έως τα 0,1845 ευρώ ανά κιλοβατώρα.
Τον τρέχοντα μήνα οι τελικές τιμές είναι από τα 0,1045 έως τα 0,208 ευρώ ανά κιλοβατώρα.
Οι μειώσεις κυμαίνονται από 11% έως 13%.
Οι επιδοτήσεις
Η επιδότηση του Απριλίου είναι η χαμηλότερη που έχει δώσει η κυβέρνηση κατά το διάστημα των 20 μηνών που εφαρμόζει το μέτρο της επιχορήγησης των λογαριασμών ρεύματος.
Και αυτό επειδή οι πάροχοι προχώρησαν σε μεγάλες μειώσεις, οι οποίες κυμάνθηκαν από 15% έως 43% έναντι του Μαρτίου.
Για όλες τις παροχές κύριας και μη κύριας κατοικίας, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και ανεξαρτήτως παρόχου:
- Για μηνιαίες καταναλώσεις έως 500 KWh, η επιδότηση θα είναι 15 ευρώ/MWh. Η κατηγορία αυτή αφορά το 90% των νοικοκυριών στην Ελλάδα.
- Την ίδια επιδότηση θα λάβουν και όσοι έχουν μηνιαία κατανάλωση πάνω από 500 KWh, υπό την προϋπόθεση ότι θα μειώσουν κατά 15% τη μέση ημερήσια κατανάλωση ενέργειας σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή.
- Στα νοικοκυριά που είναι ενταγμένα στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ) η επιδότηση ανέρχεται στα 54 €/MWh.
- Για τους αγρότες στα 15 ευρώ/MWh.
Το σύνολο της κρατικής επιδότησης για τα τιμολόγια ρεύματος διαμορφώνεται στα 24,4 εκατ. ευρώ.
Όπως ανέφερε ο υπουργός συνεχίζεται σταθερά η αποκλιμάκωση των τιμών ενέργειας στις αγορές, με αποτέλεσμα πλέον να προσεγγίζουν τα επίπεδα πριν την ενεργειακή κρίση.
Παρά τη σταθερή πτωτική πορεία, η κυβέρνηση συνεχίζει να επιδοτεί τους λογαριασμούς ρεύματος για 20ο μήνα.
«Τους τελευταίους 20 μήνες, έχουμε διαθέσει περισσότερα από 9 δισ. ευρώ για να στηρίξουμε την ελληνική κοινωνία απέναντι στην πρωτόγνωρη ενεργειακή κρίση. Το 70% αυτό του ποσού προέρχεται από τη φορολόγηση των υπερκερδών των εταιρειών ηλεκτρικής ενέργειας, και των εσόδων από τις δημοπρασίες αερίων των θερμοκηπίου, επιβαρύνοντας όσο το δυνατόν λιγότερο τον κρατικό προϋπολογισμό», δήλωσε ο κ. Σκρέκας προσθέτοντας πως «συνεχίζουμε να εφαρμόζουμε μια συνετή και νοικοκυρεμένη πολιτική, ώστε να είμαστε απόλυτα προετοιμασμένοι για τον επόμενο – πιθανώς δύσκολο – χειμώνα».
Όπως είπε ο υπουργός, «είναι αλήθεια πως οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας, αυτή τη χρονική στιγμή, βρίσκονται σε πορεία σημαντικής αποκλιμάκωσης, καθώς υπάρχει πτώση στις διεθνείς τιμές φυσικού αερίου. Μάλιστα, πολλοί πάροχοι ανακοίνωσαν για τον Απρίλιο τιμές που προσεγγίζουν επίπεδα προ ενεργειακής κρίσης. Τον Απρίλιο, οι καταναλωτές, μετά και τις σημερινές επιδοτήσεις, θα δουν ακόμη ποιο μειωμένους τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος, σε σχέση με αυτούς του Μαρτίου».