Μία από τις δέκα καλύτερες χώρες του κόσμου για να ζήσει κανείς μετά τη σύνταξη είναι η Ελλάδα, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Δείκτη Συνταξιοδότησης 2024 που δημοσίευσε αυτήν την εβδομάδα η International Living.
Όπως διευκρινίζεται στη σχετική έκθεση του ιστότοπου, ο οποίος παρέχει πληροφορίες σε όσους ψάχνουν κάποια άλλη χώρα για να μείνουν μετά τη συνταξιοδότησή τους, τα συμπεράσματα βασίζονται σε εκατοντάδες γνώμες και εμπειρίες που συγκεντρώθηκαν από τις πραγματικές συνθήκες διαβίωσης.
Η συνολική βαθμολογία για κάθε χώρα προέκυψε με βάση τις επιδόσεις που παρουσιάζουν οι χώρες στη στέγαση, το κόστος διαβίωσης, τη βίζα και τις παροχές, το κλίμα, την ανάπτυξη και την υγειονομική περίθαλψη.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Δείκτη Συνταξιοδότησης 2024, οι δέκα καλύτερες χώρες για συνταξιοδότηση είναι η Κόστα Ρίκα στην πρώτη θέση και ακολουθούν η Πορτογαλία, το Μεξικό, ο Παναμάς, η Ισπανία, ο Ισημερινός, η Ελλάδα, η Μαλαισία, η Γαλλία και η Κολομβία.
Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα ειδικότερα, η οποία βρίσκεται στην 7η θέση, συγκεντρώνει συνολική βαθμολογία 77/100 και περιγράφεται ως «ονειρεμένος προορισμός διακοπών». Πιο συγκεκριμένα, η Ελλάδα έλαβε βαθμολογία 60 για τη στέγαση, 79 για το κόστος διαβίωσης, 76 για τη βίζα και τις παροχές, 70 για το κλίμα, 78 για την ανάπτυξη / υποδομές και 82 για την υγειονομική περίθαλψη.
Ακόμη, η έκθεση αναφέρεται στην ιστορία και τα περίφημα αξιοθέατα της χώρας, τα νησιά, την υγιεινή κουζίνα, τον καιρό, τον πιο αργό ρυθμό ζωής, τις κοινότητες ομογενών που είναι εύκολο να βρεθούν, τις τιμές των ακινήτων, το κόστος διαβίωσης, καθώς και το πρόγραμμα Golden Visa, ως σημαντικούς παράγοντες που τα τελευταία χρόνια προσελκύουν όλο και περισσότερους συνταξιούχους, ψηφιακούς νομάδες και ομογενείς.
«Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα έχει αναδειχθεί σε έναν από τους σημαντικότερους προορισμούς συνταξιοδότησης για πολλούς», αναφέρεται χαρακτηριστικά. Μάλιστα, για τη στέγαση στην Ελλάδα ειδικότερα εκτιμάται ότι είναι έως και κατά 75% πιο οικονομική σε σχέση με τις τιμές των ΗΠΑ, ενώ το κόστος διαβίωσης κυμαίνεται από 30-50% χαμηλότερα.
«Επιλέξαμε την Ελλάδα επειδή είναι μία από τις λίγες χώρες με επιλογή Golden Visa, που βασίζεται στην ιδιοκτησία και όχι στην πραγματοποίηση μεγάλης επένδυσης σε επιχείρηση. Αυτό, συν το γεγονός ότι οι χειμώνες είναι θερμότεροι, καθόρισαν την απόφασή μας», δήλωσε στους αναλυτές μια γυναίκα που πρόσφατα μετακόμισε με τον σύζυγό της στη Σύρο.
«Η Ελλάδα επικράτησε στην αναζήτησή μας για έναν ευρωπαϊκό προορισμό μετά τη σύνταξη, λόγω του κλίματος και της εγγύτητας στη θάλασσα. Αυτό δεν το είχαμε στις ΗΠΑ και ανυπομονούμε να έρθουν οι πιο ήπιες εποχές του χρόνου, που θα μπορούμε να απολαμβάνουμε περισσότερες υπαίθριες δραστηριότητες», πρόσθεσε η ίδια.
Τέλος, η έκθεση αναφέρεται στο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης της Ελλάδας, το οποίο «απαιτεί προσεκτική έρευνα, προκειμένου να βεβαιωθεί κανείς ότι έχει την κάλυψη και την πρόσβαση που χρειάζεται». Επίσης, προσθέτει ότι οι ποιοτικοί γιατροί και τα νοσοκομεία «αφθονούν».
Στη συνέχεια, αναφέρει ότι σε σύγκριση με το κόστος κάλυψης περίθαλψης στις ΗΠΑ, τα έξοδα για τον πολίτη είναι λογικά, με μια επίσκεψη σε γενικό γιατρό να κοστίζει 35 δολάρια, σε ειδικό 50 δολάρια, σε οδοντίατρο για καθαρισμό 40 δολάρια και σε οφθαλμίατρο 60 δολάρια.