Η υπόσχεση του Ισραήλ να προβεί σε αντίποινα κατά του Ιράν για μια μαζική πυραυλική επίθεση στη χώρα φέρνει στο επίκεντρο τον εφοδιασμό πετρελαίου από τον Περσικό Κόλπο και κρατά τις αγορές σε εγρήγορση.
Ηδη το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι εξαπέλυσε επιθέσεις σε 200 στόχους της Χεζμπολάχ στον Λίβανο, ενώ επιτέθηκε και σε ρωσικό στόχο στα συριακό έδαφος.
Οι τιμές του αργού στο Λονδίνο έχουν αυξηθεί κατά περίπου 4,5% τις τελευταίες τρεις ημέρες. Μέχρι στιγμής, η αγορά έχει μείνει σε μεγάλο βαθμό ανεπηρέαστη από την κλιμάκωση των εντάσεων στην περιοχή, καθώς οι μεταφορές φυσικών βαρελιών πετρελαίου δεν έχουν διακοπεί. Οποιαδήποτε διακοπή των προμηθειών από την περιοχή θα οδηγούσε το πετρέλαιο πολύ υψηλότερα, ένας σημαντικός κίνδυνος και για τις ΗΠΑ με τις εκλογές να απέχουν μόλις ένα μήνα περίπου.
Αν και δεν είναι σαφές πώς θα απαντήσει το Ισραήλ στο Ιράν, διάφορα σενάρια κυμαίνονται δυνητικά, από το χτύπημα στρατιωτικών στόχων έως πετρελαϊκές εγκαταστάσεις και ακόμη και πυρηνικές εγκαταστάσεις. Η χώρα του Περσικού Κόλπου είναι ο τρίτος μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου στον ΟΠΕΚ. Προμήθειες αργού πετρελαίου που ανέρχονται περίπου στο ένα πέμπτο της παγκόσμιας ζήτησης και μεγάλη ποσότητα υγροποιημένου φυσικού αερίου περνούν από τα Στενά του Ορμούζ κατά μήκος των ιρανικών ακτών. Η Σαουδική Αραβία, το Ιράκ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Κουβέιτ και το Κατάρ στέλνουν φορτία μέσω της βασικής υδάτινης οδού.
Το Ιράν δήλωσε ότι το τελευταίο πυραυλικό μπαράζ του ήταν απάντηση στις επιθέσεις του Ισραήλ κατά της πιο σημαντικής μαχητικής ομάδας αντιπροσώπων του, της Χεζμπολάχ, και τη δολοφονία του ηγέτη της, Χασάν Νασράλα.
Ακολουθεί ένας χάρτης που δείχνει τις σημαντικότερες ενεργειακές εγκαταστάσεις του Ιράν, συμπεριλαμβανομένων των κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου, των αγωγών, των διυλιστηρίων και των τερματικών σταθμών αποθήκευσης: