Τα υποβρύχια είναι ζωτικής σημασίας για το πολεμικό ναυτικό της κάθε χώρας, καθώς παρέχουν αόρατες στρατηγικές δυνατότητες για επιτήρηση και δράση σε υποβρύχια περιβάλλοντα.
Αυτό το γράφημα του Visual Capitalist, δείχνει τις 12 κορυφαίες χώρες με βάση τον αριθμό των στρατιωτικών υποβρυχίων τους από τον Ιούλιο του 2024, με βάση τα στοιχεία του GlobalFirepower.com.
Μεταξύ των 12 χωρών, η Ελλάδα βρίσκεται στην 10η θέση, ενώ η Ρωσία έχει τον μεγαλύτερο στόλο, κατακτώντας την 1η θέση.
Συνδυαστικά, οι τρεις χώρες αντιπροσωπεύουν το 40% του παγκόσμιου στόλου.
Πηγή: zerohedge.com
Ωστόσο, όσον αφορά την τεχνολογία, οι ΗΠΑ προηγούνται.
Σύμφωνα με τον ναύαρχο Σάμουελ Παπάρο, διοικητή του αμερικανικού στόλου του Ειρηνικού, η τεχνολογία των αμερικανικών υποβρυχίων «βρίσκεται περίπου 10 έως 20 χρόνια μπροστά από αντίστοιχες όπως η Κίνα».
Ο αμερικανικός στόλος διαθέτει επίσης την κλάση Seawolf, η οποία σχεδιάστηκε για να αντιμετωπίσει την απειλή των σοβιετικών υποβρυχίων βαλλιστικών πυραύλων και να αντικαταστήσει τα γηρασμένα υποβρύχια της κλάσης Los Angeles.
Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1980 επρόκειτο να κατασκευαστεί ένας στόλος 29 υποβρυχίων, ο οποίος μειώθηκε σε 12. Με το τέλος του Ψυχρού Πολέμου και με το κόστος κάθε υποβρυχίου να ανέρχεται σε περίπου 3 δισεκατομμύρια δολάρια, το πρόγραμμα μειώθηκε σε τρεις μόνο μονάδες.