Δύο μεγάλες προκηρύξεις που αφορούν συνολικά 2.029 μόνιμες προσλήψεις αναμένεται να εκδοθούν μέσα στο Φεβρουάριο.
Η συγκεκριμένη προκήρυξη αφορά αποκλειστικά θέσεις των κατηγοριών Πανεπιστημιακής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης.
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του aftodioikisi.gr, η νέα προκήρυξη με τις 816 μόνιμες θέσεις θα αποσταλεί από το ΑΣΕΠ στο υπουργείο Υγείας στις 22 Ιανουαρίου ώστε να υπάρξουν και οι τελικές διορθώσεις. Στη συνέχεια η προκήρυξη θα επιστρέψει στο ΑΣΕΠ και από εκεί θα σταλεί στο Εθνικό Τυπογραφείο για δημοσίευση.
Η προκήρυξη αναμένεται να εκδοθεί το πρώτο 10ημερο του Φεβρουαρίου και οι αιτήσεις να ξεκινούν λίγες μέρες αργότερα σε κάθε περίπτωση μέσα στο Φλεβάρη. Η διαδικασία υποβολής αιτήσεων θα διαρκέσει 15 μέρες.
Η δεύτερη μεγάλη προκήρυξη που θα εκδοθεί μέσα στο Φεβρουάριο, αφορά 1.213 προσλήψεις στη Δημοτική Αστυνομία.
Η μεγάλη προκήρυξη για τις 1.213 μόνιμες προσλήψεις σε δήμους σε την Ελλάδα, σύμφωνα με πηγές του ΑΣΕΠ, δεν έχει ακόμα εγκριθεί από το ΥΠΕΣ, κάτι που αναμένεται ωστόσο να γίνει το αμέσως επόμενο διάστημα.
Σύμφωνα με τις ίδιε πηγές, η προκήρυξη θα σταλεί στο Εθνικό Τυπογραφείο το αργότερο μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου. Η δημοσίευση της προκήρυξης σε ΦΕΚ θα γίνει εντός του Φεβρουαρίου και αμέσως μετά θα ξεκινήσει η διαδικασία υποβολής ηλεκτρονικών αιτήσεων από τους ενδιαφερόμενους που θα ολοκληρωθεί μέσα σε 15 μέρες.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το ΑΣΕΠ είχε έτοιμο το προσχέδιο της προκήρυξης ήδη από το 2023, αλλά ανέμενε τους νέους δήμαρχους να αναλάβουν καθήκοντα, προκειμένου να δώσουν το τελικό «οκ» και να υπογράψουν για τις σχετικές προσλήψεις.
Η κατανομή των θέσεων της προκήρυξης έχει ως εξής:
633 προσλήψεις κατηγορίας ΔΕ
183 της κατηγορίας ΠΕ
184 προσλήψεις της κατηγορίας ΤΕ
Οι προϋποθέσεις
Οι υποψήφιοι θα πρέπει να πληρούν τις εξής προϋποθέσεις: Να είναι ηλικίας από 20 έως 35 ετών, να έχουν ανάστημα τουλάχιστον 1,63 μ. οι γυναίκες και 1,70 μ. οι άνδρες και να έχουν την ψυχική και σωματική υγεία, καθώς και τα διανοητικά προσόντα που τους επιτρέπουν την εκτέλεση των καθηκόντων της θέσης τους.
Όσοι κριθούν κατάλληλοι υγειονομικά υποβάλλονται σε αθλητικές δοκιμασίες, οι οποίες περιλαμβάνουν:
Δρόμο 100 μ. σε χρόνο 16΄΄ (μία προσπάθεια).
Δρόμο 1.000 μ. σε χρόνο 4′ και 20΄΄ (μία προσπάθεια).
Άλμα σε ύψος με φόρα τουλάχιστον 1.00 μ. (τρεις προσπάθειες).
Άλμα σε μήκος με φόρα τουλάχιστον 3,60 μ. (τρεις προσπάθειες).
Ρίψη σφαίρας (7,275 χλγ.) σε απόσταση τουλάχιστον 4,50 μ., ως μέσο όρο ρίψης με το δεξί και το αριστερό χέρι (τρεις προσπάθειες ανά χέρι).
Οι υποψήφιοι που επιτυγχάνουν στις αθλητικές δοκιμασίες υποβάλλονται σε ψυχοτεχνικές δοκιμασίες και συνέντευξη, ώστε να ερευνηθούν ιδίως η κρίση, η αντίληψη, η προσαρμοστικότητα στις μεταβαλλόμενες καταστάσεις και απαιτήσεις, ο βαθμός ετοιμότητας, η αυτοκυριαρχία, η συναισθηματική σταθερότητα, και η δομή της προσωπικότητας.
Όσοι προσληφθούν θα παρακολουθήσουν πρόγραμμα θεωρητικής και πρακτικής εκπαίδευσης, διάρκειας τουλάχιστον 6 μηνών, που παρέχεται από την ΕΛ.ΑΣ. και το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης.
Τα καθήκοντα και οι αρμοδιότητες
Να σημειωθεί ότι μετά την ψήφιση, τον περασμένο Δεκέμβριο, του νόμου 5003/22 για την αναμόρφωση της δημοτικής αστυνομίας, οι αρμοδιότητες του σώματος διευρύνονται και χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες ανάλογα με το μέγεθος του δήμου.
Οι δημοτικοί αστυνομικοί θα μπορούν να προβαίνουν σε συλλήψεις και για συγκεκριμένα παραπτώματα να ασκούν καθήκοντα ανακριτικού υπαλλήλου. Θα λειτουργούν στα πρότυπα των σωμάτων ασφαλείας, καθώς θα φέρουν στολή και ειδικό εξοπλισμό όπως αλεξίσφαιρο γιλέκο, χειροπέδες και γκλοπ.
Αλλαγές επήλθαν επίσης στους βαθμούς, αλλά και στο προβάδισμα μεταξύ του ειδικού ένστολου προσωπικού, ενώ πλέον θα τηρείται επετηρίδα για το προσωπικό αυτό.
Προσλήψεις με οποιοδήποτε πτυχίο
Σύμφωνα με το σχέδιο Νόμου του υπουργείου Εσωτερικών, τα κατά κλάδο και ειδικότητα τυπικά προσόντα διορισμού του ειδικού ένστολου προσωπικού της δημοτικής αστυνομίας είναι τα εξής:
Για τον κλάδο ΠΕ Δημοτικής Αστυνομίας: Το πτυχίο ή δίπλωμα οποιουδήποτε τμήματος ΑΕΙ της ημεδαπής ή ακαδημαϊκά ισοδύναμος ή ισότιμος τίτλος σχολών της αλλοδαπής.
Για τον κλάδο ΤΕ Δημοτικής Αστυνομίας: Το πτυχίο ή δίπλωμα οποιουδήποτε τμήματος ΤΕΙ της ημεδαπής ή ισότιμος τίτλος σχολών της αλλοδαπής
Για τον κλάδο ΔΕ Δημοτικής Αστυνομίας: Οποιοδήποτε πτυχίο ή δίπλωμα ή απολυτήριος τίτλος Επαγγελματικής Ειδικότητας, Εκπαίδευσης και Κατάρτισης επιπέδου 5 (ΙΕΚ ή Μεταλυκειακού Έτους – Τάξης Μαθητείας ΕΠΑ.Λ.) ήΕπαγγελματικής Κατάρτισης επιπέδου μεταδευτεροβάθμιας επαγγελματικής εκπαίδευσης ΙΕΚ. ή Επαγγελματικού Λυκείου (ΕΠΑ.Λ.) ή Επαγγελματικής Ειδικότητας, Εκπαίδευσης και Κατάρτισης επιπέδου 4 ΕΠΑ.Λ. ήΤεχνικού Επαγγελματικού Εκπαιδευτηρίου (Τ.Ε.Ε.) Β΄ κύκλου Σπουδών ήΕνιαίου Πολυκλαδικού Λυκείου (Ε.Π.Λ.) ήΤεχνικού Επαγγελματικού Λυκείου (Τ.Ε.Λ.) ήΜέσης Τεχνικής Επαγγελματικής Σχολής Εργοδηγών [άρθρο 1 ν.δ. 580/1970, (Α΄ 139)] ήΓενικού Λυκείου ή Ενιαίου Λυκείου ή Λυκείου Γενικής Κατεύθυνσης ήάλλος ισότιμος τίτλος σχολικής μονάδας της ημεδαπής ή αλλοδαπής ανεξαρτήτως ειδικότητας.
Τα πρόσθετα προσόντα διορισμού
Παράλληλα, το σχέδιο Νόμου του υπουργείου Εσωτερικών προβλέπει ότι για όλους τους κλάδους του ειδικού ένστολου προσωπικού της δημοτικής αστυνομίας, ως πρόσθετα προσόντα διορισμού ορίζονται τα εξής:
Γνώση χειρισμού Ηλεκτρονικού Υπολογιστή (Η/Υ) στα αντικείμενα: (α) επεξεργασίας κειμένων, (β) υπολογιστικών φύλλων και (γ) υπηρεσιών διαδικτύου.
Η κατοχή άδειας οδήγησης αυτοκινήτου Β’ κατηγορίας ή δίκυκλης μηχανής, τουλάχιστον 50 κυβικών εκατοστών.
Η καλή τουλάχιστον γνώση της αγγλικής ή γαλλικής γλώσσας.
Τελικώς, ψηφίστηκε ο Ν. 5003/2022 (ΦΕΚ 230/Α/14.12.2022), στις διατάξεις του άρ. 9 παράγρ. 2.α. του οποίου προβλέφθηκε ότι, οι υποψήφιοι για τις θέσεις του ειδικού ένστολου προσωπικού της δημοτικής αστυνομίας, πρέπει, μεταξύ άλλων προϋποθέσεων, «α. Να έχουν συμπληρώσει το εικοστό (20ό) έτος της ηλικίας τους και να μην έχουν υπερβεί το τριακοστό πέμπτο (35ο) έτος αυτής για όλες τις κατηγορίες προσωπικού…».