Το να επενδύει κανείς στο χρηματιστήριο ήταν ένα τρενάκι του τρόμου τις τελευταίες εβδομάδες. Ο S&P 500 κατέγραψε αυξημένη μεταβλητότητα στις αρχές της εβδομάδας, καθώς οι επενδυτές χώνεψαν τον τελευταίο γύρο λεκτικών επιθέσεων του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ προς τον πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, Τζερόμ Πάουελ, οι οποίες περιελάμβαναν συζητήσεις για την «αποπομπή» του τελευταίου σε περίπτωση που η κεντρική τράπεζα δε μειώσει τα επιτόκια.
Η απόλυση του Πάουελ θα ήταν πρωτοφανής και, σύμφωνα με τον Πάουελ, παράνομη βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας.
Δεδομένης της ιδιότροπης προσέγγισης της κυβέρνησης των ΗΠΑ στην οικονομική πολιτική, οι ειδικοί προειδοποιούν πως αναμένουν συνεχείς αναταραχές στις αγορές.
Μπορεί να είναι δύσκολο να ξέρει κανείς τι πρέπει να κάνει εν μέσω ανατρεπτικών περιόδων στην αγορά. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο πρόεδρος της Berkshire Hathaway και θρύλος των επενδύσεων Γουόρεν Μπάφετ εμμένει γενικά σε μια απλή κατευθυντήρια γραμμή.
«Ένας απλός κανόνας υπαγορεύει τις αγορές μου: Να είμαι επιφυλακτικός όταν οι άλλοι είναι άπληστοι και να είμαι άπληστος όταν οι άλλοι είναι επιφυλακτικοί», ανέφερε ο Μπάφετ σε άρθρο του στους New York Times το 2008, εν μέσω της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης, εξηγώντας γιατί συνέχιζε να αγοράζει αμερικανικές μετοχές κατά τη διάρκεια της ύφεσης.
Εκμεταλλευτείτε το φόβο
Πρόσφατα, οι επενδυτές φοβήθηκαν ότι η σημερινή κυβέρνηση θα μπορούσε να υπονομεύσει την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, η οποία είναι επιφορτισμένη με τη συγκράτηση του πληθωρισμού και την αποτροπή της διολίσθησης της οικονομίας σε ύφεση.
Βραχυπρόθεσμα, όλοι αυτοί οι φόβοι είναι βάσιμοι και αν βρίσκεστε σε μια κατάσταση όπου πρέπει να ζείτε με το εισόδημα από τις επενδύσεις σας, αξίζει να συζητήσετε αυτά τα πιθανά αποτελέσματα με τον οικονομικό σας σύμβουλο.
Ιστορικά, η στρατηγική του «Μάντη της Ομάχα» έχει αποδώσει χάρη στη μακροπρόθεσμη ανοδική πορεία των αμερικανικών επιχειρήσεων. Οι δυνάμεις που οδηγούν τις αγορές καθοδικά, όπως επεσήμανε το 2008, είναι συχνά προσωρινές.
«Οι φόβοι σχετικά με τη μακροπρόθεσμη ευημερία των πολλών υγιών εταιρειών του έθνους δεν έχουν νόημα», υπογράμμισε. «Αυτές οι επιχειρήσεις θα υποστούν πράγματι περιόδους μειωμένων κερδών, όπως έκαναν πάντα. Αλλά οι περισσότερες μεγάλες εταιρείες θα σημειώνουν νέα ρεκόρ κερδών σε 5, 10 και 20 χρόνια από τώρα».
Προφανώς, με την πάροδο του χρόνου οι αμερικανικές επιχειρήσεις επέστρεψαν στην κερδοφορία και οι μετοχές αυτές σκαρφάλωσαν σε νέα υψηλά.
«Μακροπρόθεσμα, τα νέα θα είναι καλά», έγραψε ο Μπάφετ το 2008. «Τον 20o αιώνα, οι Ηνωμένες Πολιτείες υπέστησαν δύο παγκόσμιους πολέμους και άλλες τραυματικές και δαπανηρές στρατιωτικές συγκρούσεις, το Μεγάλο Κραχ, δώδεκα περίπου υφέσεις και οικονομικούς πανικούς, πετρελαϊκά σοκ, μια επιδημία και την παραίτηση ενός προέδρου. Ωστόσο, ο Dow αυξήθηκε από τις 66 στις 11.497 μονάδες».