Πριν από τρία χρόνια, ο Αμερικανός επιχειρηματίας Ρατζ Όσβαλ ταξίδεψε στην κινεζική πόλη Σεντζέν, για λογαριασμό ενός πελάτη. Εντυπωσιάστηκε τόσο, που αποφάσισε να εγκατασταθεί μόνιμα στη συγκεκριμένη πόλη.
Λίγο αργότερα μάλιστα, έστησε εκεί, τη δική του εταιρεία τεχνολογίας. «Δεν υπάρχουν πολλές πόλεις στην Κίνα, ούτε όμως, και σε ολόκληρη την Ασία που να αγκαλιάζουν πραγματικά την καινοτομία, όπως η πόλη Σεντζέν», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Όσβαλ.
Το «πρώην ψαροχώρι», θεωρείται σήμερα, ένας από τους πλέον εξελιγμένους τεχνολογικούς κόμβους στον κόσμο. Έτσι, η πόλη Σεντζέν βρέθηκε στην τρίτη θέση, πίσω από το Πεκίνο και τη Σαγκάη, στην λίστα με τις κορυφαίες πόλεις του κόσμου για δισεκατομμυριούχους.
«Στη Silicon Valley της Κίνας», όπως συχνά χαρακτηρίζεται η πόλη Σεντζέν, υπολογίζεται πως ζουν επιπλέον οκτώ δισεκατομμυριούχοι, συγκριτικά με πέρυσι. Σήμερα, η Σεντζέν φιλοξενεί μερικές από τις μεγαλύτερες εταιρείες τεχνολογίας της Κίνας, συμπεριλαμβανομένου του γίγαντα τηλεπικοινωνιών Huawei και του διαδικτυακού ομίλου Tencent. Από το 1979 έως το 2021, το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της συγκεκριμένης κινεζικής πόλης αυξήθηκε από λιγότερο από 28 εκατομμύρια δολάρια σε σχεδόν 475 δισεκατομμύρια δολάρια.
Οι κορυφαίοι δισεκατομμυριούχοι στην Κίνα
Στις 14 Ιανουαρίου, υπήρχαν 3.381 δισεκατομμυριούχοι στον κόσμο. Η συνολική περιουσία τους αυξήθηκε κατά 4%, διαμορφωμένη στα 15,2 τρισεκατομμύρια δολάρια.
Ακολουθεί ο Ζενγκ Γιουκούν, ιδρυτής της κατασκευάστριας μπαταριών ηλεκτρικών οχημάτων CATL, η αξία του οποίου υπολογίζεται σε 53 δισεκατομμύρια δολάρια. Ο Πόνι Μα έπεσε στην τέταρτη θέση της λίστας καθώς η περιουσία του μειώθηκε στα 52 δολάρια δισεκατομμύρια, ενώ η περιουσία του Τζακ Μα ανέρχεται στα 37 δισεκατομμύρια δολάρια.