Το τεχνητό κρέας, προϊόν που δημιουργείται στο εργαστήριο από ζωικά κύτταρα, προκαλεί αντιδράσεις στην Ευρώπη. Αυτό το νέο είδος κρέατος παρουσιάζεται ως μια λύση για τη σίτιση του συνεχώς αυξανόμενου παγκόσμιου πληθυσμού με μειωμένο περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Ωστόσο, έχει γίνει αντικείμενο συζήτησης και διαμάχης, ιδιαίτερα από τις αγροτικές κοινότητες και τους πολιτικούς που υπερασπίζονται τις παραδοσιακές μεθόδους παραγωγής τροφίμων.
Στο πανεπιστήμιο Tor Vergata στη Ρώμη της Ιταλίας, ο αναπληρωτής καθηγητής Τσέζαρε Γκαρτζόλι παρουσίασε ένα βίντεο με το τεχνητό κρέας, το οποίο, αν και μοιάζει πάρα πολύ με το συμβατικό κρέας, παράγεται με διαφορετικό τρόπο. Σε αντίθεση με το κρέας που όλοι γνωρίζουμε, το τεχνητό δεν περιέχει αίμα, αλλά έχει εμπλουτιστεί με εκχύλισμα παντζαριού για να αποκτήσει χρώμα. Ωστόσο, παρά τις προσπάθειες βελτίωσης της εμφάνισής του, το προϊόν αυτό αμφισβητείται και δεν έχει ακόμη επίσημα εγκριθεί στην ευρωπαϊκή αγορά.
Οι εναλλακτικές πρωτεΐνες, στις οποίες περιλαμβάνονται τα τεχνητά κρέατα, έχουν προκαλέσει αναταραχή στις ευρωπαϊκές αγροτικές πολιτικές, αμφισβητώντας την Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) της ΕΕ. Η ΚΑΠ, που αποτελεί βασικό στοιχείο της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, παρέχει σημαντικές επιδοτήσεις στους αγρότες και στηρίζει την παραδοσιακή κτηνοτροφία. Η εισαγωγή εναλλακτικών πρωτεϊνών θα μπορούσε να μειώσει τις πωλήσεις ζωικών προϊόντων, θέτοντας σε κίνδυνο την οικονομική βιωσιμότητα των ευρωπαϊκών κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων.
Παρά τον πανικό, αξίζει να σημειωθεί ότι, για τους συμβατικούς παραγωγούς κρέατος, η απειλή του εργαστηριακά παραγόμενου κρέατος βρίσκεται ακόμη αρκετά μακριά στον ορίζοντα. Οι Κάτω Χώρες, η Δανία και η Γερμανία πρωτοπορούν στην καινοτομία των τροφίμων και ακόμη και οι εθνικοί πρωταθλητές τους, όπως η ολλανδική Mosa Meat, απέχουν τρία έως πέντε χρόνια από το να προμηθεύσουν εστιατόρια και πέντε έως δέκα χρόνια από το να γεμίσουν τα ράφια των σούπερ μάρκετ, σύμφωνα με γνώστες του κλάδου. Η έρευνα είναι ακριβή και η χρηματοδότηση με επιχειρηματικά κεφάλαια έχει στερέψει από το 2022.