Εξαιρετικά ενοχλημένος και εξαπατημένος φαίνεται πως αισθάνθηκε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Χάικο Μαας, μετά την κίνηση της Άγκυρας να στείλει ξανά το ερευνητικό πλοίο Oruc Reis για έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο.
Ο Μάας ομολόγησε την Τρίτη, κατά τη σύντομη επίσκεψή του στην Ελλάδα και την Κύπρο, ότι είναι «εξαιρετικά ενοχλημένος» από την τουρκική στάση, όπως γράφει η γερμανική εφημερίδα Bild, ενώ φαίνεται πως η προσέγγιση, που επιτεύχθηκε με πολλές προσπάθειες της Γερμανικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, απειλείται με κατάρρευση.
Η ακύρωση του ταξιδιού στην Τουρκία
Άλλωστε η ακύρωση της προγραμματισμένης επίσκεψης του Μαας στην Άγκυρα, αποδεικνύει το πόσο εκνευρισμένος ήταν ο Μαας. Πρόκειται για κίνηση ιδιαίτερα ασυνήθιστη για την προσεκτική γερμανική διπλωματία, εξηγεί το άρθρο.
«Αλλά στη διπλωματία δεν είναι σημαντικό μόνο αυτό που κάνει κάποιος, αλλά και αυτό που δεν κάνει», δήλωσε διπλωμάτης της ΕΕ.
Σύμφωνα με τον Μάας, υπάρχει κατανόηση και στην Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση για ορισμένες τουρκικές θέσεις στη διαμάχη για το φυσικό αέριο -αλλά όχι για το παιχνίδι με τις «προκλήσεις».
Η Γερμανία ανάμεσα στις αντίπαλες πλευρές
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Γερμανία πραγματοποίησε εντατικές συνομιλίες με όλους, όμως τώρα κινδυνεύει να βρεθεί ανάμεσα στις αντίπαλες πλευρές.
«Είναι καιρός η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση να αναπροσαρμόσει την πολιτική της αντί να επιτρέπει στον Ερντογάν να την εκβιάζει με τους πρόσφυγες», δήλωσε ο ειδικός των Πρασίνων σε θέματα Εξωτερικής Πολιτικής Ομίντ Νουριπούρ αναφερόμενος στον Ερντογάν.
Ισορροπίες
Γρήγορα ακούστηκε κριτική από πολλούς που προειδοποίησαν να μη ληφθεί μονόπλευρα το μέρος της Ελλάδας. «Το ταξίδι ήταν σωστό, η ακύρωση της στάσης στην Άγκυρα λάθος», δήλωσε ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του CDU/CSU Γιόχαν Βάντεπουλ.
«Η Ελλάδα είναι στενός εταίρος στην Ε.Ε.. Αλλά η πιο πρόσφατη διμερής Συνθήκη της με την Αίγυπτο ήταν εξίσου περιττή με τις αποστολές πλοίων από πλευράς Τουρκίας», δήλωσε ο Βάντεπουλ.
Το δημοσίευμα καταλήγει στο ότι μετά την αμφιλεγόμενη αποστολή ενός πλοίου για την πραγματοποίηση ερευνών για φυσικό αέριο στην Ανατολική Μεσόγειο, η Τουρκία επιθυμεί να ξαναστείλει και το γεωτρητικό πλοίο «Yavuz».
Ο Ερντογάν δήλωσε στην Άγκυρα την Τετάρτη ότι «μετά τις εργασίες συντήρησής του θα ξεκινήσει και πάλι για νέες γεωτρήσεις στη Μεσόγειο». Ο στόλος θα συνοδεύσει το γεωτρητικό πλοίο, προκειμένου να εγγυηθεί την ασφάλειά του.