Η ιδρυθείσα το 2014, ARK Invest, εξελίχθηκε γρήγορα σε μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων παγκοσμίως. Με επικεφαλής την Κάθι Γουντ, η εταιρεία προσφέρει μια ποικιλία επενδυτικών προϊόντων και υπηρεσιών, εστιάζοντας σε μεγάλο βαθμό στην καινοτομία και την τεχνολογία. Στις αρχές του 2024, μάλιστα, η εταιρεία συνεργάστηκε με την 21Shares, δημιουργώντας ένα νέο spot bitcoin ETF (ARKB). Το ETF έχει, πια, πάνω από 3,2 δισεκατομμύρια δολάρια στοιχείων υπό διαχείριση.
Μετά την κυκλοφορία του ETF, η Κάθι Γουντ έχει προκαλέσει αρκετό ενδιαφέρον δεδομένων των προβλέψεών της σχετικά με τη μελλοντική τιμή του bitcoin.
«Με το θεσμικό ‘πράσινο φως’ που έδωσε η SEC (Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ), η ανάλυση που κάναμε είναι ότι αν οι θεσμικοί επενδυτές διέθεταν λίγο περισσότερο από το 5% των χαρτοφυλακίων τους στο bitcoin, όπως πιστεύουμε ότι θα κάνουν με την πάροδο του χρόνου, αυτό από μόνο του θα προσέθετε 2,3 εκατομμύρια δολάρια στην πρόβλεψη που μόλις σας έδωσα», σημείωσε η Γουντ σε πρόσφατο συνέδριο στη Νέα Υόρκη.
Η νέα πρόβλεψη είναι υψηλότερη από ό,τι στην αρχή του έτους. Τον Ιανουάριο του 2024, η ίδια δήλωσε ότι το bitcoin θα μπορούσε να φτάσει σε αξία το 1,5 εκατομμύριο δολάρια μέχρι το 2030, αφού «η πιθανότητα περαιτέρω αύξησης έχει δεχθεί ώθηση λόγω της έγκρισης της SEC». Πριν από την έγκριση των spot bitcoin ETFs, η ίδια προέβλεψε ότι το bitcoin θα μπορούσε να φτάσει το 1 εκατομμύριο δολάρια μέχρι το 2030.
Η επενδυτική θέση της Γουντ για το δημοφιλέστερο κρυπτονόμισμα βασίζεται σε σημαντικά επίπεδα θεσμικής υιοθέτησης. Ενώ είναι εύλογο ότι αν οι θεσμικοί επενδυτές διαθέσουν το 5% των χαρτοφυλακίων τους στο bitcoin, η τιμή θα μπορούσε να φτάσει τα 3,8 εκατομμύρια δολάρια, είναι απίθανο να συμβεί κάτι τέτοιο μέχρι το 2030. Παρόλο που η θεσμική υιοθέτηση έχει αυξηθεί σημαντικά το 2024, για να συμβεί αυτό θα απαιτηθούν πρωτοφανείς αλλαγές στο θεσμικό τοπίο.
Η πρόβλεψη για το 2030 λαμβάνει επίσης υπόψη το επόμενο halving του bitcoin, το οποίο αναμένεται να συμβεί το 2028. Ιστορικά, τα halving του bitcoin προηγούνται υψηλότερης κορύφωσης των τιμών που ακολουθούνται από υψηλότερα χαμηλά. Εάν αυτό το μοτίβο συνεχιστεί και το 2030, η τιμή θα μπορούσε να κορυφωθεί γύρω στο 2029 ή το 2030, ευθυγραμμιζόμενη ενδεχομένως με την πρόβλεψη της Γουντ για τις τιμές.
Εάν η Γουντ αποδειχθεί σωστή και το bitcoin φτάσει τα 3,8 εκατομμύρια δολάρια, μια επένδυση 100 δολαρίων σε bitcoin σήμερα θα αξίζει 5.510 δολάρια το 2030. Αυτό μεταφράζεται σε ένα σύνθετο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης (CAGR) άνω του 95%.
Αν και η πρόβλεψη είναι ανοδική, ο 14ετής CAGR του bitcoin είναι πολύ πάνω από 220%, οπότε κάτι τέτοιο δεν είναι εντελώς απίθανο. Ωστόσο, όπως σημείωσε η ίδια, αυτό θα απαιτούσε πιθανότατα σημαντικές θεσμικές επενδύσεις.
Το bitcoin δε θα αντικαταστήσει τα παραδοσιακά χρήματα
Στην τρέχουσα τιμή του, το bitcoin έχει κεφαλαιοποίηση αγοράς άνω των 1,35 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, γεγονός που το καθιστά το πιο πολύτιμο κρυπτονόμισμα στον κόσμο.
Στην πραγματικότητα, αντιπροσωπεύει περισσότερο από το ήμισυ της συνολικής κεφαλαιοποίησης αγοράς του οικοσυστήματος crypto ύψους 2,55 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.
Οι λάτρεις του bitcoin συχνά υποστηρίζουν ότι το κρυπτονόμισμα είναι ένας καλός υποψήφιος αντικαταστάτης των παραδοσιακών χρημάτων επειδή είναι πραγματικά αποκεντρωμένο. Δεν ελέγχεται από κανένα πρόσωπο ή ίδρυμα και το σύστημα καταγραφής του που βασίζεται στo blockchain είναι ακριβές και διαφανές.
Ο αναλυτής Άντονι Ντι Πίτζιο του Motley Fool διαφωνεί με την ιδέα ότι θα μπορούσε να αντικαταστήσει τα υπάρχοντα νομίσματα για μερικούς λόγους.
Η δυνατότητα ελέγχου της προσφοράς χρήματος επιτρέπει στις κυβερνήσεις και τις κεντρικές τράπεζες (όπως η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ) να αμβλύνουν τους οικονομικούς κραδασμούς σε περιόδους κρίσης.
Επιπλέον, οι διάφορες οικονομίες λειτουργούν με διαφορετικές ταχύτητες, γι’ αυτό και ορισμένα νομίσματα είναι πιο πολύτιμα από άλλα.
Εάν κάθε χώρα υιοθετούσε ένα νόμισμα όπως το bitcoin, πολλά εξαγωγικά έθνη θα έχαναν έναν από τους μηχανισμούς με τους οποίους παραμένουν ανταγωνιστικά. Για παράδειγμα, δύο χώρες που εξάγουν πετρέλαιο μπορεί να έχουν διαφορετικό κόστος παραγωγής, επειδή η μία μπορεί να έχει υψηλότερα εργασιακά πρότυπα από την άλλη.
Ως αποτέλεσμα, η εν λόγω χώρα θα έπρεπε να χρεώνει περισσότερα χρήματα για το ίδιο ακριβώς προϊόν. Ένα ασθενέστερο νόμισμα αντισταθμίζει μέρος αυτής της διαφοράς τιμής για τον αγοραστή, γεγονός που επιτρέπει στην χώρα αυτή να παραμείνει ανταγωνιστική σε σχέση με εκείνες που έχουν χαμηλότερο κόστος παραγωγής.
Τα οφέλη του να έχει κάθε έθνος το δικό του νόμισμα φάνηκαν όταν το Ηνωμένο Βασίλειο ψήφισε υπέρ του Brexit. Οι επενδυτές φοβήθηκαν ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα υπέφερε οικονομικά από τη μείωση του ελεύθερου εμπορίου με την Ευρώπη, οπότε υποτίμησαν γρήγορα τη βρετανική λίρα κατά 16% (σε σχέση με το δολάριο ΗΠΑ). Πέρα από την απαισιοδοξία, αυτό έκανε αμέσως το Ηνωμένο Βασίλειο πολύ πιο ανταγωνιστικό ως εξαγωγέα στην παγκόσμια σκηνή, αμβλύνοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο μέρος του οικονομικού σοκ.
Θεωρητικά, ο μόνος τρόπος με τον οποίο το bitcoin θα μπορούσε ποτέ να υιοθετηθεί ως το κυρίαρχο παγκόσμιο νόμισμα είναι αν κάθε έθνος συμφωνούσε να λειτουργεί υπό μία κυβέρνηση, με κοινούς οικονομικούς στόχους. Δεδομένης της κατάστασης της παγκόσμιας πολιτικής σήμερα, αυτό δεν πρόκειται να συμβεί.
Η πραγματικότητα σήμερα είναι ότι πολύ λίγες επιχειρήσεις είναι πρόθυμες να δεχτούν το bitcoin ως πληρωμή για αγαθά και υπηρεσίες, πράγμα που σημαίνει ότι οι καταναλωτές δεν έχουν πολλά κίνητρα για να επενδύσουν σε αυτό εκτός από κερδοσκοπικούς σκοπούς.
Σύμφωνα με την Cryptwerk, μόλις 9.449 εταιρείες αποδέχονται bitcoin, πολύ μικρό ποσοστό αν αναλογιστεί κανείς ότι υπάρχουν περισσότερες από 300 εκατομμύρια επιχειρήσεις παγκοσμίως.
Το bitcoin κατέρρευσε κατά 65% το 2022 και στη συνέχεια κατέγραψε άνοδο κατά 255% το 2023. Αυτό το επίπεδο μεταβλητότητας θα καθιστούσε αδύνατη τη διαχείριση των ταμειακών ροών για οποιαδήποτε επιχείρηση, γεγονός που αποτελεί ένα ακόμη επιχείρημα κατά της χρησιμότητάς του ως νόμισμα.
Η Ark Invest επισημαίνει οκτώ περιπτώσεις που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην υιοθέτηση του bitcoin μέχρι το 2030. Οι περισσότερες από αυτές επικεντρώνονται γύρω από χώρες, εταιρείες και καταναλωτές που χρησιμοποιούν το bitcoin για την πραγματοποίηση πληρωμών και τη διευθέτηση συναλλαγών.
Tρεις από τις πιθανές περιπτώσεις χρήσης της Ark υποδηλώνουν ότι το bitcoin θα μπορούσε αντ’ αυτού να χρησιμοποιηθεί ως αποθήκη αξίας αντί για κοινό νόμισμα:
–Ψηφιακός χρυσός: Αυτό θα δημιουργήσει ζήτηση από πολλαπλές πηγές. Ενώ το bitcoin είναι ευμετάβλητο, η αποκεντρωμένη φύση του και η μακροπρόθεσμα ανοδική του πορεία υποστηρίζουν την αξιοπιστία του ως περιουσιακό στοιχείο στο οποίο κανείς μπορεί να «αποθηκεύσει» αξία.
–Εταιρικό απόθεμα: Εάν το bitcoin θεωρείται ως αποθήκη αξίας, η Ark πιστεύει ότι οι εταιρείες θα μπορούσαν να κατέχουν ένα μικρό μέρος του κρυπτονομίσματος στους ισολογισμούς τους. Αυτό θα μπορούσε να βοηθήσει στην αντιστάθμιση των πληθωριστικών πιέσεων με την πάροδο του χρόνου, για παράδειγμα.
–Εθνικό απόθεμα: Πολλές παγκόσμιες κυβερνήσεις και κεντρικές τράπεζες κατέχουν χρυσό στα αποθέματά τους. Το bitcoin θα μπορούσε να αποτελέσει μια σπουδαία προσθήκη σε αυτά τα αποθέματα, εάν θεωρηθεί ως αποθήκη αξίας.
Στο συνέδριο Bitcoin Investor Day τον περασμένο Μάρτιο, η Γουντ δήλωσε ότι η πρόσφατη έναρξη των διαπραγματεύσιμων αμοιβαίων κεφαλαίων (ETF) bitcoin θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια έξαρση της ζήτησης από θεσμικούς επενδυτές.
Αυτό αποτελεί και έναν βασικό λόγο για τον οποίο πιστεύει ότι το κρυπτονόμισμα θα μπορούσε να εκτιναχθεί κατά 5.513% στα 3,8 εκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2030, κάτι που είναι πολύ πάνω από τον στόχο της ίδιας της εταιρείας της για 1,5 εκατομμύρια δολάρια.
Το πρόβλημα με την πρόβλεψη της Γουντ είναι ότι μια τιμή των 3,8 εκατομμυρίων δολαρίων ανά bitcoin συνεπάγεται μια τελική κεφαλαιοποίηση της αγοράς ύψους 79,8 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.
Αυτό σημαίνει ότι το bitcoin θα είναι σχεδόν 3 φορές πιο πολύτιμο από ολόκληρη την οικονομία των ΗΠΑ, με βάση τα τελευταία ετήσια στοιχεία του αμερικανικού ΑΕΠ των 28,3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων. Θα ήταν επίσης 25 φορές πιο πολύτιμο από τη Microsoft, η οποία είναι σήμερα η μεγαλύτερη εταιρεία στον κόσμο.
Για τον Ντι Πίτζιο, αυτό δεν είναι κάτι το ρεαλιστικό. Η ύπαρξη ETFs δεν καθιστά ξαφνικά το bitcoin ως ένα βιώσιμο νόμισμα άξιο ευρείας υιοθέτησης. Πάραυτα, ως αποθήκη αξίας, είναι πιθανό η κεφαλαιοποίηση της αγοράς του bitcoin να φτάσει μια μέρα εκείνη του χρυσού, η οποία σήμερα ανέρχεται σε περίπου 15,7 τρισεκατομμύρια δολάρια.
Αυτό σημαίνει ότι το bitcoin θα μπορούσε να διαπραγματεύεται στα 817.000 δολάρια, το οποίο θα αποτελούσε άνοδο 1.094% από τα τρέχοντα επίπεδα.
Ως εκ τούτου, το κρυπτονόμισμα θα μπορούσε ακόμα να αποφέρει ελκυστικά κέρδη αν αρκετοί επενδυτές το θεωρήσουν καλή αποθήκη αξίας, αλλά o Nτι Πίτζιο τόνισε πως δεν θα στοιχημάτιζε ότι θα εκτιναχθεί κατά 5.513% για να ανταποκριθεί στην πρόβλεψη της Γουντ.