Αφού αναδύθηκε από την απότομη οικονομική κρίση, η Ελλάδα εξακολουθεί να έχει ένα ολόκληρο «βουνό» να ανεβεί το 2019, εάν πρόκειται να ολοκληρώσει την επιστροφή της με μια σταθερή επιστροφή στις αγορές ομολόγων, αναφέρει το Bloomberg σε δημοσίευμα του για τη χώρα μας.
Η κυβέρνηση σχεδιάζει να εκδώσει φέτος ομόλογα μέχρι και 7 δισεκατομμυρίων ευρώ, χρησιμοποιώντας μέρος του ταμειακού της αποθεματικού, για να αποπληρώσει τα δάνεια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Το υπουργείο Οικονομικών θα μπορούσε να δοκιμάσει τις αγορές με βραχυπρόθεσμα ή μεσοπρόθεσμα ομόλογα μέχρι και αυτό τον μήνα, αν το επιτρέψουν οι συνθήκες της αγοράς, σύμφωνα με πηγή που επικαλείται το πρακτορείο, αναφέρει το protothema.
Αυτό θα είναι ένα δύσκολο έργο. Αν και η εξωτερική αγορά θα συνεχίσει να επηρεάζει τη χώρα - όπως έκανε και πέρυσι, όταν η «μόλυνση» από την Ιταλία συνέβαλε στην αποτροπή της πτώσης των αποδόσεων των ελληνικών κρατικών ομολόγων - η Ελλάδα αντιμετωπίζει τρεις κύριους εγχώριους κινδύνους κατά το πρώτο έτος από την έξοδο από τη διάσωση.
1. Δημοσιονομικός εκτροχιασμός
Η ανάκαμψη της Ελλάδας από τον δημοσιονομικό «κάδο» σε μια χώρα που δημοσιεύει σταθερά πλεονάσματα του προϋπολογισμού ήταν ο βασικός παράγοντας που την άφησε να ξεφύγει από τα δεσμά της διάσωσης. Αυτό απειλείται τώρα από ένα ακτιβιστικό νομικό σύστημα, με το ανώτατο δικαστήριο να αποφασίζει για τη συνταγματικότητα των περικοπών των συντάξεων που έχουν θεσπιστεί το 2013.
Αν οι δικαστές αποφασίσουν ότι αυτές οι συντάξεις θα πρέπει να επιστραφούν, το χτύπημα για τα οικονομικά του κράτους θα μπορούσε να ανέλθει στα 15 δισεκατομμύρια ευρώ ή το 8% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος, σύμφωνα με δύο άτομα με γνώση του θέματος. Θα υπάρξει ένα πρόσθετο ετήσιο κόστος στον προϋπολογισμό ύψους έως και 4 δισεκατομμυρίων ευρώ, ανέφεραν.
Εκτός από τον κίνδυνο των δικαστηρίων, οι πολιτικοί κάνουν και πάλι μεγάλες υποσχέσεις για τις εκλογές. Η κυβέρνηση υπό την ηγεσία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, ανακοίνωσε ένα επεκτατικό πρόγραμμα που περιλαμβάνει 25.000 νέες θέσεις εργασίας στον δημόσιο τομέα, ενώ ο ηγέτης του κόμματος της αντιπολίτευσης Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης έχει υποσχεθεί μια φιλόδοξη ατζέντα περικοπής των φόρων.