Η Ελλάδα δεν πρόκειται να πάρει στα χέρια της μια σημαντικά βελτιωμένη πρόταση σε σχέση με αυτή που παρουσιάστηκε στο Eurogroup της 22ας Μαΐου για την ελάφρυνση του χρέους όταν αυτό θα τεθεί ξανά επί τάπητος στο Λουξεμβούργο τον επόμενο μήνα δήλωσαν στο Bloomberg αξιωματούχοι που εμπλέκονται στις διαπραγματεύσεις.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι πιστωτές της ευρωζώνης είναι απίθανο να δεσμευτούν σε περαιτέρω λεπτομέρειες για τα μέτρα πέραν της επέκτασης της ωρίμανσης των δανείων, που συζήτησαν την περασμένη εβδομάδα, είπαν οι αξιωματούχοι ζητώντας να μην αποκαλυφθεί το όνομά τους επειδή οι διαβουλεύσεις γίνονται κατ’ ιδίαν. Μια τέτοια συμφωνία μπορεί από μόνη της να μην είναι αρκετή για να πείσει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να αρχίσει να αγοράζει ελληνικά ομόλογα, είπαν, αναφέρει το ependisinews.
Στη συνέχεια το άρθρο του Bloomberg παραθέτει τα όσα είπε από το συνέδριο του Economist στη Φρανκφούρτη ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας.
«Αυτό που ζητά η ελληνική κυβέρνηση είναι σαφήνεια για το θέμα του χρέους και αυτό δεν ήταν στο τραπέζι» την περασμένη εβδομάδα, είπε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος σε συνέδριο του Economist στη Φρανκφούρτη. Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, στο ίδιο συνέδριο, προειδοποίησε ότι η ελληνική οικονομία «δεν μπορεί να αντέξει για έναν ακόμη χρόνο την αβεβαιότητα ως προς το αν θα υπάρξουν κάποια μέτρα για το χρέος ή όχι.»
Σύμφωνα με τους ίδιους αξιωματούχους είναι απίθανο οι υπουργοί των χωρών της Ευρωζώνης να προσφέρουν μια πολύ καλύτερη πρόταση για τους όρους ελάφρυνσης του χρέους από αυτή που παρουσιάστηκε τον Μάιο με το Bloomberg να υπενθυμίζει τη δήλωση του στελέχους του ESM Ρολφ Στράουχ ότι η Ελλάδα θα πρέπει να ενισχύσει την ιδιοκτησία του προγράμματος αντί να επικεντρώνεται σε περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους.
Ένα βασικό σημείο διαφωνίας πηγάζει απ’ τις διαφορετικές απόψεις των πιστωτών για τις μακροπρόθεσμες οικονομικές προοπτικές της Ελλάδας και τι πρωτογενές πλεόνασμα μπορεί να αντέξει η χώρα. Οι απόψεις του ΔΝΤ είναι πιο συντηρητικές εν προκειμένω απ’ ό,τι εκείνες των πιστωτών της ευρωζώνης, πράγμα που σημαίνει ότι το ΔΝΤ βλέπει την ανάγκη για μεγαλύτερη ελάφρυνση του χρέους.