Η κυβέρνηση της Ελλάδας προβλέπει οικονομική ανάπτυξη 2,8% το 2020, κάτι το οποίο ισχυρίζεται ότι την βάζει στο δρόμο για να επιτύχει τον στόχο του προϋπολογισμό που συμφωνήθηκε με τους πιστωτές, ενώ ταυτόχρονα α μπορέσει να θεσπίσει μέτρα φορολογικής ελάφρυνσης.
Ωστόσο, οι θεσμοί προειδοποίησαν ότι το κόστος των πολιτικών στις οποίες έχει δεσμευθεί η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη θα προκαλέσει έλλειμμα έως και 900 εκατομμύρια ευρώ, στην επίτευξη του στόχου του πρωτογενή πλεόνασμα στο 3,5% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος για το 2020.
Το υπουργείο Οικονομικών της Ελλάδας επιμένει ότι ο στόχος θα επιτευχθεί και ότι η χώρα θα πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα 3,56% του ΑΕΠ το επόμενο έτος.
Οι δύο πλευρές θα συνεχίσουν τις συνομιλίες για να γεφυρώσουν το χάσμα μέχρι τις 15 Οκτωβρίου, όταν η Ελλάδα και άλλα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να υποβάλουν τα σχέδια προϋπολογισμού για το 2020.
Το δημοσιονομικό σχέδιο της κυβέρνησης «εξασφαλίζει δημοσιονομικό χώρο για τη μείωση των φόρων και την προώθηση της ανάπτυξης, ενώ ταυτόχρονα καλύπτει το δημοσιονομικό κενό που κληρονόμησε η νέα κυβέρνηση για το 2020 (όπως και φέτος)», ανέφερε ο υφυπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης.
Η Ελλάδα βασίζεται και σε άλλες δύο πηγές χρηματοοικονομικής ελευθερίας:
- Το αποκαλούμενα ANFA, κέρδη που προήλθαν από προηγούμενες αγορές ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου από την ΕΚΤ (μόνο για επενδύσεις).
- Ένας δυνητικός δημοσιονομικός χώρος, καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Νοέμβριο θα ενσωματώσει το χαμηλότερο κόστος δανεισμού της Ελλάδας – δεδομένης της απότομης μείωσης των αποδόσεων των ομολόγων – στην ανανεωμένη ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους της.
Κανένα από αυτά τα αποτελέσματα δεν θα εμφανιστεί πριν από τον Δεκέμβριο. Μέχρι τότε, η κυβέρνηση δηλώνει ότι μπορεί να καλύψει τη δέσμευση του πρωτογενούς πλεονάσματος μέσω της ενίσχυσης της είσπραξης των φόρων και της διεύρυνσης της φορολογικής βάσης της χώρας, καθώς και των επενδύσεων υπέρ της ανάπτυξης και των περικοπών δαπανών σε ολόκληρο τον δημόσιο τομέα.
Η ανεργία αναμένεται να μειωθεί περαιτέρω, σε 15,6% το 2020 από 17,4% το 2019, ενώ οι επενδύσεις αναμένεται να αυξηθούν κατά 13,4%. Η ιδιωτική κατανάλωση αναμένεται να αυξηθεί κατά 1,8%.
Το δημόσιο χρέος αναμένεται να μειωθεί στο 167,8% του ΑΕΠ το 2020, από 173,3% φέτος, κυρίως λόγω της υψηλότερης οικονομικής παραγωγής. Σε απόλυτους αριθμούς, θα παρατηρηθεί ακόμα μια μικρή αύξηση περίπου 2 δισ. ευρώ στα 331 δισ. ευρώ.
Η κυβέρνηση σκοπεύει να αυξήσει τον δανεισμό της μέσω ομολόγων κατά 6,1 δισεκατομμύρια ευρώ το επόμενο έτος, με περισσότερες νέες εκδόσεις, ακόμη και αν η αποταμίευση μετρητών της χώρας θα είναι «σε υψηλά επίπεδα έως ότου το χρέος φθάσει σε επενδυτική βαθμίδα».