Με ένα αναπτυξιακό σχέδιο το οποίο αντιβαίνει τους νόμους των οικονομικών, ήρθαν αντιμέτωποι οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης στη συνάντησή τους με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, υπογραμμίζει το Bloomberg.
Μάλιστα, επισημαίνει ότι τα ευρωπαϊκά κράτη θα κρατήσουν σφιχτά το λουρί της επιτήρησης στην Ελλάδα μετά τη λήξη του προγράμματος, θέτοντας ως προϋπόθεση για κάθε ελάφρυνση τους χρέους τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων.
Μια γεύση από το αναπτυξιακό σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης για τη μεταμνημονιακή εποχή πήραν σήμερα στο Eurogroup οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης κατά τη συνάντησή τους στην Σόφια, σημειώνει χαρακτηριστικά το ειδησεογραφικό πρακτορείο.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα του Bloomberg, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος παρουσίασε ένα σχέδιο της στρατηγικής του για «ολιστική ανάπτυξη» για το μέλλον. Αυτό περιλαμβάνει την αποκατάσταση των «συλλογικών διαπραγματεύσεων» στην αγορά εργασίας, τη «σταδιακή αύξηση του κατώτατου μισθού» και τη δημιουργία «Αναπτυξιακής Τράπεζας».
Η παρουσίαση ενός αναπτυξιακού σχεδίου αποτελεί έναν από τους όρους που συνδέονται με την τελική αξιολόγηση, καθώς οι πιστωτές αναμένουν η Ελλάδα να αφήσει πίσω της τα δεινά των μνημονίων, περιορίζοντας την ανάγκη για τυχόν μέτρα ως αντάλλαγμα για την ελάφρυνση του χρέους.
Δεδομένου όμως ότι το ποσοστό ανεργίας εξακολουθεί να υπερβαίνει το 20%, το αυστηρότερος πλαίσιο για την αγορά εργασίας και οι μισθολογικές αυξήσεις ίσως να είναι αντίθετοι με τους νόμους των οικονομικών, ενώ και οι πιστωτές αντιτάχθηκαν στη δημιουργία αναπτυξιακής τράπεζας.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το 2017 η οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας ήταν χαμηλότερη του αναμενόμενου, με την ανάπτυξη να ανέρχεται σε 1,4% του ΑΕΠ έναντι των αρχικών προβλέψεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για 2,7%.
Στο αναπτυξιακό της σχέδιο η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα υπόσχεται να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις κλειδιά οι οποίες «σέρνονται» για χρόνια, συμπεριλαμβανομένων της κατάρτισης κτηματολογίου και της επίσπευσης των δικαστικών διαδικασιών. Η Αθήνα υπόσχεται, επίσης, πως θα μειώσει περαιτέρω το «γραφειοκρατικό βάρος» και θα ενθαρρύνει τις ιδιωτικές επενδύσεις, την έρευνα και την ανάπτυξη (R&D), σύμφωνα με το Bloomberg.
To ειδησεογραφικό πρακτορείο επισημαίνει ότι η προηγούμενη, σύντομη, οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας, το 2014, διακόπηκε απότομα όταν ο νεοεκλεγείς Αλέξης Τσίπρας ήρθε σε σύγκρουση με τους δανειστές οδηγώντας τις τράπεζες της χώρας στο όριο της κατάρρευσης.
Σαν αποτέλεσμα στην Ελλάδα ακόμα ισχύουν capital controls ενώ το ΑΕΠ της χώρας είναι χαμηλότερο απ’ ότι πριν την εκλογή Τσίπρα.
Ακόμα, το Bloomberg σημειώνει ότι τα ευρωπαϊκά κράτη σκοπεύουν να κρατήσουν σφιχτά το λουρί της επιτήρησης στην Ελλάδα μετά τη λήξη του προγράμματος, θέτοντας ως προϋπόθεση για κάθε ελάφρυνση του χρέους τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων.
Eίναι ενδεικτικό ότι ο Μπενουά Κερέ από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σημείωσε με δηλώσεις του ότι «όσο ισχυρότερη είναι η μεταμνημονιακή εποπτεία της Ελλάδας, τόσο το καλύτερο» καθώς κάθε χαλάρωση θα υπονόμευε την εμπιστοσύνη των αγορών, καταλήγει το Bloomberg.