Η οικονομική ανάπτυξη των λεγόμενων «αναδυομένων αγορών» αποτέλεσε μια από τις πιο ενδιαφέρουσες οικονομικές εξελίξεις της περασμένης δεκαετίας.
Σήμερα, οι επενδυτές αναδυόμενων αγορών συγκεντρώνουν και πάλι την προσοχή τους στα επονομαζόμενα BRIC - τη Βραζιλία, τη Ρωσία, την Ινδία και την Κίνα - ωθώντας τις μηνιαίες εισροές και τις τιμές των μετοχών σε υψηλά επίπεδα διετίας. Το στοίχημα είναι ότι μια ισχυρή άνοδος στην παγκόσμια οικονομία θα τροφοδοτήσει τη ζήτηση για εξαγωγές βασικών προϊόντων αυτών των χωρών, θα οδηγήσει σε επέκταση της κατανάλωσης της μεσαίας τάξης και θα τις βοηθήσει να διαχειριστούν με επιτυχία τα δημοσιονομικά τους, αναφέρει το newmoney.
Εντυπωσιασμένοι από τις προσπάθειες της Ινδίας για τον εξορθολογισμό της νομοθεσίας της, την οικονομική ανάκαμψη της Βραζιλίας, τη σταθεροποίηση των τιμών στις ρωσικές εξαγωγές πετρελαίου και το ισχυρότερο νόμισμα της Κίνας, οι άνθρωποι του εμπορίου είναι "ζεστοί" για τις υψηλότερες αποδόσεις των BRIC και τις καλύτερες προοπτικές για μετοχές στις χώρες αυτές. Πρόκειται για μια απότομη αντιστροφή μετά την κατάρρευση από την πτώση κατά 40% στα μεγαλύτερα χρηματιστήρια που επηρεάζονται από τις οικονομίες των BRIC από τα τέλη του 2012 έως τις αρχές του 2016, καθώς η Βραζιλία έχασε το βαθμό αξιολόγησής της ως προς τις επενδύσεις, η κινεζική ανάπτυξη επιβραδύνθηκε, τα αποθέματα πετρελαίου της Ρωσίας μειώθηκαν και το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της Ινδίας, διογκώθηκε.
«Η βελτίωση των θεμελιωδών μεγεθών, οι ελκυστικές αποτιμήσεις και οι υψηλές αποδόσεις σε έναν κόσμο που δεν έχει αποφέρει κέρδη καθιστούν τις αναδυόμενες αγορές και πάλι ελκυστικές», ανέφερε ο Γενς Νίστεντ, διαχειριστής κεφαλαίων στην Morgan Stanley Investment Management.