Με ένα ακόμη διθυραμβικό άρθρο για την Ελλάδα το Bloomberg αναφέρεται στην αποτελεσματική αντιμετώπιση της πανδημίας από την ελληνική Κυβέρνηση.
Το πρακτορείο περιγράφει πώς από «προβληματικό παιδί» της Ευρώπης που χρειάστηκε «να το πάρουν από το χέρι» οι εταίροι της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να το βγάλουν από τη δεκαετή χρηματοπιστωτική κρίση, η χώρα αποτελεί πλέον παράδειγμα για όλο τον κόσμο, καθώς ανταποκρίθηκε τόσο γρήγορα όσο κανείς στην κρίση της πανδημίας του κορωνοϊού.
Η Ελλάδα των 11 εκατομμυρίων ανθρώπων μέχρι και τη Μεγάλη Πέμπτη είχε ανακοινώσει 2.207 επιβεβαιωμένα κρούσματα και μέχρι την Μεγάλη Παρασκευή είχε γνωστοποιήσει 108 θανάτους, απέχοντας παρασάγγας από τον απολογισμό της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Γαλλίας που μαζί μετρούν πάνω από 58.000 θανάτους.
Η κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα είναι πιο κοντά στη Γερμανία, μια ακόμα χώρα που θεωρείται ότι αντιμετώπισε τον ιό υπεύθυνα και αποτελεσματικά.
Η ελληνική κυβέρνηση πιστώνει την επιτυχία αυτή στην ετοιμότητα και στην πειθαρχία του λαού. Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ζήτησε από τους αξιωματούχους του να ετοιμάσουν σχέδιο αντιμετώπισης τον περασμένο Ιανουάριο.
Επαίνεσε την ευρεία συμμόρφωση του πληθυσμού με τα μέτρα της καραντίνας στο διάγγελμα που απηύθυνε αυτή την εβδομάδα, αναφέροντας πάντως ότι η παραμικρή χαλάρωση μπορεί να οδηγήσει σε ένα οδυνηρό πισωγύρισμα.
Τα μέτρα που ελήφθησαν νωρίς για να θωρακίσουν το ελληνικό σύστημα Υγείας περιελάμβαναν τη συγκρότηση μια επιδημιολογικής επιτροπής, ελέγχους στα αεροδρόμια και τα λιμάνια, προσπάθειες πληροφόρησης του πληθυσμού και στενή επαφή με ευρωπαϊκούς και διεθνείς θεσμούς υγείας, αναφέρει γραπτή δήλωση του υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια, στο Bloomberg.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, η δημοτικότητα του οποίου αυξήθηκε κατά τη διάρκεια αυτής της κρίσης, ζήτησε το κλείσιμο σχολείων και Πανεπιστημίων από τις 10 Μαρτίου – μόλις 13 ημέρες μετά την ανακοίνωση του πρώτου κρούσματος κορωνοϊού στη χώρα.
Μετά την ανακοίνωση του πρώτου θανάτου στις 12 Μαρτίου, η Κυβέρνηση έδωσε εντολή για κλείσιμο επιχειρήσεων, όπως κινηματογράφοι, κλαμπ, μπαρ, καφετέριες, εστιατόρια, γυμναστήρια και εστιατόρια μέσα σε τέσσερις ημέρες.
Το lockdown, που περιλάμβανε και την απαγόρευση των άσκοπων μετακινήσεων, ακολούθησε μια εβδομάδα μετά.
Εκτός από το ότι απέφυγε τη ραγδαία αύξηση κρουσμάτων που σημειώθηκε σε άλλες χώρες, η Ελλάδα έχει και τους λιγότερους νεκρούς σε σχέση με άλλες χώρες της Ευρώπης με ανάλογο πληθυσμό.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης διέταξε την κατάρτιση σχεδίου μέχρι τις αρχές Φεβρουαρίου και το ενεργοποίησε άμεσα μετά το πρώτο κρούσμα, αναφέρει ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς. Αυτό έκανε δυνατό τον έλεγχο της εξάπλωσης του ιού από πολύ νωρίς, εξηγεί.
Πρόσφατη δημοσκόπηση έδειξε ότι τα 2/3 των Ελλήνων παρακολουθούν τις καθημερινές ενημερώσεις από τους Σωτήρη Τσιόδρα και Νίκο Χαρδαλιά.
Η επόμενη πρόκληση για την Ελλάδα θα είναι να διατηρηθεί αυτή η στάση και κατά τη διάρκεια του Πάσχα με κορύφωση από σήμερα μέχρι και τη Δευτέρα.
Το lockdown ισχύει για τη χώρα μέχρι τις 27 Απριλίου.
«Η Κυβέρνηση επεξεργάζεται ένα σχέδιο για να επιστρέψει η χώρα στην κανονικότητα, μια αλλαγή που θα είναι σταδιακή, μακρά και δεν θα είναι αυτόματη. Οι Έλληνες συνειδητοποιούν ότι αυτό το Πάσχα θα είναι διαφορετικό», όπως δήλωσε στους δημοσιογράφους, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.