«Εάν ο Έλληνας πρωθυπουργός καταφέρει να περάσει από τη βουλή τη συμφωνία για το Σκοπιανό, οι τελευταίοι του μήνες θα αντισταθμίσουν τις αποτυχίες του στη διάρκεια της οικονομικής κρίσης», γράφει το αμερικανικό πρακτορείο «Bloomberg» σχολιάζοντας το πολιτικό του έργο από τότε που ανέλαβε πρωθυπουργός.
«O Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, επέζησε της ψήφου εμπιστοσύνης στο κοινοβούλιο και φαίνεται πιθανό να επιτύχει και την κύρωση της ιδιαίτερα αμφιλεγόμενης συμφωνίας με τη γειτονική πΓΔΜ. Τώρα μπορεί να μελετήσει την κληρονομιά του, καθώς αυτοί πιθανότατα θα είναι οι τελευταίοι μήνες του στο πρωθυπουργικό γραφείο»προστίθεται στο άρθρο..
«Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στη Βουλή των Ελλήνων δεν ήταν έκπληξη. Ο Τσίπρας φαινόταν ότι θα νικούσε στην ψηφοφορία, ακόμη και ο πρώην υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος, η παραίτηση του οποίου προκάλεσε κυβερνητική κρίση, εμφανιζόταν σίγουρος ότι ο πρωθυπουργός θα παραμείνει μέχρι τις επόμενες εκλογές.
Αυτό δείχνει έντονα ότι η «κρίση» στο θέμα της συμφωνίας για το μακεδονικό- στην οποία η πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία μετονομάστηκε σε «Βόρεια Μακεδονία» σε αντάλλαγμα της ελληνικής υποστήριξης για την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ και στην Ε.Ε - σχεδιάστηκε από τον Τσίπρα και τον Καμένο» προστίθεται στο ρεπορτάζ.
«Ο πρωθυπουργός ήταν βέβαιος ότι θα ηγείτο μιας μειοψηφικής κυβέρνησης έως τον Σεπτέμβριο ή τουλάχιστον ότι θα είχε αρκετό χρόνο για να περάσει ορισμένα τελευταία μέτρα, συμπεριλαμβανομένου ενός υψηλότερου κατώτατου μισθού κι άλλων μέτρων για την ελάφρυνση των πολιτικών λιτότητας που είχαν απαιτήσει τα μνημόνια.
Ο Καμμένος, από την πλευρά του, έπρεπε να διατηρήσει την αξιοπιστία του με τους εθνικιστές ψηφοφόρους, οι οποίοι αντιτίθενται στη συμφωνία της «Μακεδονίας», επειδή πιστεύουν ότι μόνο η βόρεια Ελλάδα έχει οποιοδήποτε δικαίωμα στο όνομα της πΓΔΜ», γράφει το «Bloomberg» και προσθέτει:
«Για την ίδια τη συμφωνία, η οποία θα τεθεί σύντομα ενώπιον της ελληνικής βουλής ο Τσίπρας αναμένει πάλι να αποσπάσει 151 ψήφους από συνολικά 300, όπως έκανε και με την ψήφο εμπιστοσύνης, αν και μπορεί να υπάρξουν ηχηρές εκπλήξεις.
Το γεγονός ότι, ο 44χρονος Τσίπρας είναι ικανός για τέτοια πολιτικά ακροβατικά, αποτελεί απόδειξη της ικανότητας που έχει αποκτήσει από την ανάληψη των καθηκόντων του πριν από τέσσερα χρόνια ως ο νεότερος πρωθυπουργός της Ελλάδας των τελευταίων 150 ετών.
Έχει περάσει από μια ασυγκράτητη οικονομική κρίση, μια γρήγορη εκλογή, ψήφο εμπιστοσύνης και διαμάχες. Παρόλο που δεν είναι πλέον ο αριστερός ριζοσπάστης που ήρθε στην εξουσία με τις υποσχέσεις ότι θα τερματίσει τη λιτότητα και θα απελευθερώσει την Ελλάδα από τη δικτατορία των πιστωτών, παραμένει ένας παθιασμένος ριψοκίνδυνος πολιτικός.
Ακόμα κι αν χάσει τις επόμενες εκλογές, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, έχει σημειώσει αξιοσημείωτη πορεία».
Αναφερόμενο στην έξοδο της Ελλάδας από τα μνημόνια, το πρακτορεiο «Bloomberg» αναφέρεται στα δυσοίωνα οικονομικά στοιχεία της χώρας μας.
«Η Ελλάδα είναι εκτός μνημονίων... Ωστόσο, ο δείκτης ανεργίας εξακολουθεί να είναι κοντά στο 19%, το υψηλότερο ποσοστό στην ΕΕ, παρόλο που ο Τσίπρας ξεκίνησε με περίπου 26%. Η οικονομική ανάπτυξη, με ρυθμούς 2%, δεν αρκεί.
Οι Έλληνες είναι οι τρίτοι πιο απογοητευμένοι άνθρωποι στην ΕΕ, μετά από τους Βούλγαρους και τους Κροάτες, και εκφράζουν τη δυσαρέσκεια τους με συνεχείς διαμαρτυρίες»...
Με άλλα λόγια, «οι Έλληνες δεν θα θυμούνται τη θητεία του Τσίπρα ως μία περίοδο αναβίωσης. Και οι αριστεροί στην Ελλάδα και σε ολόκληρη την Ευρώπη, θα τον θυμούνται ως προδότη ...ο οποίος αγκάλιασε τις πολιτικές λιτότητας και υπονόμευσε τις ευκαιρίες των αριστερών κομμάτων κάνοντάς τα να φαίνονται ασόβαρα και ανίκανα να εφαρμόσουν τα πιστεύω τους», επισημαίνει το αμερικάνικο πρακτορείο.
Τα οικονομικά προβλήματα θα τα διορθώσουν οι καλύτεροι γνώστες της οικονομίας και πιο ικανοί διάδοχοί του χρησιμοποιώντας τις ίδιες μεθόδους με αυτές των κυβερνήσεων στην Ισπανία, την Πορτογαλία και την Ιρλανδία.
«Αλλά το πολιτικό ταλέντο του πρωθυπουργού που "ακονίστηκε" με σκληρότερες μάχες από αυτές που έχουν αντιμετωπίσει οι ηγέτες της Δύσης, μπορεί ακόμα να τον μετατρέψει σε μια ιστορική φυσιογνωμία. Η ψηφοφορία για τα Σκόπια θα κρίνει αν αυτό θα συμβεί» καταλήγει το ρεπορτάζ του Bloomberg.