Όπως αναφέρει το Bloomberg, μια ελληνική τράπεζα πρόκειται να μειώσει το κόστος κεφαλαίου της, υποστηριζόμενη από το ράλι των περιουσιακών στοιχείων της χώρας εν μέσω αναβαθμίσεων της πιστοληπτικής ικανότητας, αλλά και της ευρύτερης ζήτησης για τον πιο επικίνδυνο τύπο τραπεζικού χρέους.
Η Alpha Services and Holdings SA, μητρική της Alpha Bank, επιδιώκει να αντλήσει σήμερα, όπως σχολιάζει το Bloomberg, κεφάλαια από ομόλογα ΑΤ1 (additional tier 1) ύψους 300 εκατ. ευρώ, με τις αρχικές εκτιμήσεις για τις τιμές να κάνουν λόγο για κουπόνι περίπου 8%, σύμφωνα με πρόσωπο που γνωρίζει το θέμα και ζήτησε να μην κατονομαστεί. Το επίπεδο αυτό, το οποίο θα μπορούσε να μειωθεί εάν η ζήτηση των επενδυτών είναι ισχυρή, είναι ήδη σχεδόν 4 ποσοστιαίες μονάδες κάτω από το επίπεδο στο οποίο η τράπεζα άντλησε κεφάλαια AT1 στις αρχές του 2023.
Χαρακτηριστικά το Bloomberg αναφέρει ότι μια συμφωνία περίπου σε αυτό το επίπεδο θα σηματοδοτήσει την περαιτέρω εξομάλυνση των συνθηκών άντλησης κεφαλαίων για τις τράπεζες στην Ελλάδα. Η χώρα, η οποία αποτελούσε άλλοτε το «κακό παιδί» της κρίσης χρέους της Ευρωζώνης, σχολιάζει το Bloomberg, ανέκτησε πέρυσι την επενδυτική της βαθμίδα μετά από περισσότερο από μια δεκαετία.
Επίσης, αντανακλά ένα συνεχιζόμενο ράλι στο χρέος χαμηλής εξασφάλισης, το οποίο έρχεται παράλληλα με μια απόπειρα έκδοσης και επαναγοράς από την Bank of Ireland Group Plc και αμέσως μετά την πώληση από την ολλανδική ABN Amro Bank NV, η οποία είχε το μικρότερο κουπόνι μεταξύ των εκδόσεων σε ευρώ φέτος.
Το ομόλογο της Alpha Bank
Το βιβλίο προσφορών για το ομόλογο κατηγορίας Additional Tier 1 (AT1) της Alpha Bank έκλεισε νωρίτερα με τις προσφορές να ξεπερνούν τα 2,5 δισ. ευρώ. Η τράπεζα είχε θέσει στόχο να αντλήσει 300 έως 400 εκατ. ευρώ και η απόδοση διαμορφώθηκε στο 7,5%.
Όπως παρατηρεί το Bloomberg, όταν η Alpha βγήκε στις αγορές με AT1 στις αρχές του 2023, το κουπόνι είχε απόδοση 11,875%. Σημειωτέον ότι η μέση απόδοση στο χώρο των AT1 διαμορφώνεται σε περίπου 6,9%, από περίπου 8,3% στις αρχές του έτους, σύμφωνα με τους δείκτες του Bloomberg.
Η Ελλάδα όπως τονίζει το Bloomberg έχει πλέον ξανά την επενδυτική βαθμίδα, η οποία καθιστά το χρέος της επιλέξιμο για αγορά από ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά ταμεία, από την S&P Global Ratings τον περασμένο Οκτώβριο και από την Fitch Ratings τον Δεκέμβριο. Η επενδυτική βαθμίδα έχει δοθεί και στην Alpha από αρκετούς οίκους.
Εξάλλου, η προηγούμενη έκδοση AT1 είχε ανοίξει το δρόμο για την πρώτη καταβολή μερίσματος μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, είχε δηλώσει τότε ο οικονομικός διευθυντής της τράπεζας στο Bloomberg News.