Καθώς το αδιέξοδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με το επικείμενο ρωσικό εμπάργκο πετρελαίου παρατεινόταν για ημέρες και στη συνέχεια για εβδομάδες, ένας πρέσβης χρησιμοποίησε μια φράση το έργο του Σάμιουελ Μπέκετ “Περιμένοντας τον Γκοντό”: “Τίποτα δεν συμβαίνει, κανείς δεν έρχεται, κανείς δεν φεύγει!” Οι διπλωμάτες και οι αξιωματούχοι απογοητεύονται όλο και περισσότερο, καθώς η ΕΕ μπορεί να φτάνει στα όρια της σε ό,τι αφορά τις κυρώσεις στη Ρωσία,τρεις μήνες μετά την εισβολή της στην Ουκρανία.
Τα κράτη – μέλη αδυνατούν να εκπληρώσουν τις υποσχέσεις τους να χτυπήσουν τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν εκεί που πονάει: στην αγορά ενέργειας που του αποφέρει έσοδα. Το ενδιαφέρον έχει επικεντρωθεί στην άρνηση της Ουγγαρίας να υποστηρίξει τις κυρώσεις, αλλά άλλες χώρες υποχωρούν στις απαιτήσεις του Πούτιν για πληρωμές φυσικού αερίου σε ρούβλια.
Αυτή η εξέλιξη αναδεικνύει τα όρια της στρατηγικής της ΕΕ να υποστηρίξει τη σκληρή ρητορική με δράση που απαιτεί ομοφωνία μεταξύ των 27 μελών της. Ενόψει της διήμερης συνόδου κορυφής που ξεκινά τη Δευτέρα, ορισμένοι ηγέτες κλίνουν τώρα προς μια συμφωνία που θα επιτρέψει τη συνέχιση των παραδόσεων για την Ουγγαρία και άλλους.
Περισσότερες συνομιλίες βρίσκονται σε εξέλιξη ώστε να υπάρξει συμφωνία πριν από αυτή, ακόμη και με την πλήρη αφαίρεση του πετρελαίου από το πακέτο. Εάν αυτή η προσπάθεια αποτύχει, οι ηγέτες ενδέχεται να συζητήσουν την απαγόρευση ούτως ή άλλως, σύμφωνα με διπλωμάτες της ΕΕ.
Ομως δεν είναι μόνο ο Όρμπαν, ο οποίος συγκρούεται με την ΕΕ εδώ και χρόνια για τα πάντα, από το κράτος δικαίου έως τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων στη χώρα του και απειλεί να τορπιλίσει το μεταπανδημικό οικονομικό πακέτο της. Εταιρείες σε πολλές χώρες της Ευρώπης προχωρούν με εντατικούς ρυθμούς σε αγορές ρωσικού φυσικού αερίου μέσω λογαριασμών σε ρούβλια, εν μέσω διφορούμενων προειδοποιήσεων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
“Αν κολλήσουμε στο πετρέλαιο και ο πόλεμος παραταθεί χωρίς νικητή και ηττημένο, θα μπορούσαμε να δούμε ένα σενάριο στο οποίο η ενότητα της ΕΕ θα αρχίσει να φθείρεται”, λέει η Ναταλί Τότσι πρώην σύμβουλος του επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ. “Όσο περισσότερο διαρκεί ο πόλεμος, τόσο περισσότερο οι ευρωπαϊκές κοινωνίες είναι απρόθυμες να υπομείνουν τις επώδυνες επιπτώσεις των κυρώσεων, και αυτό επιβραδύνει τη δυναμική των κυρώσεων” λέει η ίδια.