Η Γερμανία ασκεί πίεση στα κράτη της G7 να ανακαλέσουν μια δέσμευση που θα σταματούσε τη χρηματοδότηση ορυκτών καυσίμων μέχρι το τέλος του έτους, σύμφωνα με το Bloomberg. Αυτό θα αποτελούσε μια σημαντική στροφή της υιοθετούμενης πολιτικής για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, καθώς ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία ανατρέπει την πρόσβαση σε ενεργειακές προμήθειες.
Ένα προσχέδιο κειμένου που είδε το Bloomberg καλούσε την G7 «να αναγνωρίσει ότι οι κρατικά υποστηριζόμενες επενδύσεις στον τομέα του φυσικού αερίου είναι απαραίτητες ως προσωρινή απάντηση στην τρέχουσα ενεργειακή κρίση”.
Η εν λόγω πρόταση προβλέπει ως δικλείδα ασφαλείας πως η χρηματοδότηση αυτή θα γίνει “με τρόπο που να συνάδει με τους στόχους μας για το κλίμα και χωρίς να δημιουργούνται φαινόμενα δέσμευσης”.
Άτομο με γνώση των συζητήσεων επισήμανε πως η Ιταλία δεν αντιτίθεται ενεργά στη γερμανική πρόταση. Η Ιταλία, όπως και η Γερμανία, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το ρωσικό φυσικό αέριο.
Η θέση της Ιταλίας
Την Παρασκευή, μιλώντας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες, ο πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι δήλωσε ότι η Ιταλία κατάφερε να μειώσει τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου από 40% πέρυσι σε 25% αυτή τη στιγμή. Αυτό κατέστη δυνατό και με την υπογραφή νέων συμφωνιών για το φυσικό αέριο σε χώρες όπως το Κονγκό, η Αλγερία και η Αγκόλα. Αντιθέτως, ένας κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι η Ιταλία δεν υποστηρίζει την ιδέα της Γερμανίας.
Η Γερμανία έχει αντιδράσει στις περικοπές αερίου από τη Ρωσία με την επαναλειτουργία μονάδων άνθρακα και την παροχή χρηματοδότησης για την εξασφάλιση του εφοδιασμού με φυσικό αέριο, ενώ συνεχίζει τα σχέδια για τη σταδιακή κατάργηση της πυρηνικής ενέργειας. Η Παγκόσμια Πυρηνική Ένωση, προτρέπει την G7 να ενισχύσει την πρόσβαση στις πυρηνικές τεχνολογίες.
Η Ιταλία δήλωσε ότι θα παρακολουθεί την πιθανή ανάγκη ενεργοποίησης ενεργειακών σχεδίων έκτακτης ανάγκης. Οποιαδήποτε τέτοια κίνηση θα μπορούσε επίσης να την οδηγήσει στην ενίσχυση της παραγωγής άνθρακα.
Μια απομάκρυνση της G7 από τη δέσμευση που ξεκίνησε πέρυσι και επιβεβαιώθηκε τον Μάιο θα αποτελούσε στροφή στις παγκόσμιες προσπάθειες για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Θα δυσκόλευε τη συσπείρωση του υπόλοιπου κόσμου γύρω από αυστηρότερους στόχους και την κατεύθυνση των επενδύσεων προς καθαρότερες πηγές ενέργειας.