Η κυβέρνηση της Κίνας εξετάζει το ενδεχόμενο να αναστείλει τον δασμό 125% που επιβάλλει σε ορισμένες εισαγωγές από τις ΗΠΑ, μεταδίδει το Bloomberg επικαλούμενο πηγές, καθώς το οικονομικό κόστος του ανταποδοτικού εμπορικού πολέμου βαραίνει σημαντικά ορισμένες βιομηχανίες.
Οι αρχές εξετάζουν το ενδεχόμενο να καταργήσουν τους πρόσθετους δασμούς για τον ιατρικό εξοπλισμό και ορισμένα βιομηχανικά χημικά όπως το αιθάνιο, δήλωσαν οι πηγές αυτές, ζητώντας να μην κατονομαστούν.
Οι αξιωματούχοι συζητούν επίσης την άρση του δασμού για τη μίσθωση αεροπλάνων. Όπως πολλές αεροπορικές εταιρείες, οι κινεζικοί αερομεταφορείς δεν έχουν στην κατοχή τους όλα τα αεροσκάφη τους και πληρώνουν τέλη χρηματοδοτικής μίσθωσης σε τρίτες εταιρείες για να χρησιμοποιούν ορισμένα αεροσκάφη – πληρωμές που θα γίνονταν καταστροφικές με τον πρόσθετο δασμό.
Οι εξαιρέσεις που εξετάζει η Κίνα ακολουθούν παρόμοιες κινήσεις εκ μέρους των ΗΠΑ, οι οποίες εξαίρεσαν τα ηλεκτρονικά προϊόντα από τον δασμό 145% που επέβαλαν στις κινεζικές εισαγωγές νωρίτερα αυτό το μήνα.
Οι υποχωρήσεις αντανακλούν το πόσο βαθιά συνυφασμένες είναι οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου, με ορισμένες βασικές βιομηχανίες να σταματούν μετά την κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου.
Ενώ οι ΗΠΑ εισάγουν πολύ περισσότερα από την Κίνα παρά το αντίστροφο, η κίνηση του Πεκίνου αναδεικνύει τους τομείς της οικονομίας του που εξακολουθούν να εξαρτώνται από τα αμερικανικά προϊόντα. Η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος κατασκευαστής πλαστικών στον κόσμο, αλλά ορισμένα από τα εργοστάσιά της εξαρτώνται από το αιθάνιο, το οποίο εισάγεται κυρίως από τις ΗΠΑ. Και τα νοσοκομεία της βασίζονται σε προηγμένο ιατρικό εξοπλισμό, όπως μηχανήματα μαγνητικής τομογραφίας και υπερήχων που κατασκευάζονται από αμερικανικές εταιρείες όπως η GE Healthcare Technologies Inc.
Οι επενδυτές πάντως αναζητούν ενδείξεις ότι οι δύο χώρες θα δεσμευτούν για τη μείωση των δασμών, αλλά οι μεταξύ τους σχέσεις φαίνεται ότι εξακολουθούν να βρίσκονται σε αδιέξοδο. Την Πέμπτη, Κινέζοι αξιωματούχοι απαίτησαν δημοσίως από τις ΗΠΑ να ανακαλέσουν όλους τους μονομερείς δασμούς προτού συμφωνήσουν σε εμπορικές συνομιλίες. Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει προσπαθήσει να πάρει τον πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ στο τηλέφωνο από τότε που επέστρεψε στο αξίωμα, αλλά ο Κινέζος ηγέτης έχει, μέχρι στιγμής, αντισταθεί, πιέζοντας αντ’ αυτού για συνομιλίες χαμηλότερου επιπέδου για την επίτευξη συμφωνίας.