Στην ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από την Ελλάδα εστιάζει το πρακτορείο Bloomberg, κάνοντας λόγο για την πλέον σημαντική αναβάθμιση, η οποία βγάζει τη χώρα από την κατηγορία «σκουπίδια», για πρώτη φορά από το ξέσπασμα της κρίσης χρέους -πριν τουλάχιστον μία 10ετία.
«Εκτός από σφραγίδα έγκρισης στην οικονομική ατζέντα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο DBRS είναι ένας από τους αναγνωρισμένους οίκους αξιολόγησης στην Ευρωζώνη κι αυτό σημαίνει ότι τα ελληνικά ομόλογα δεν θα υφίστανται μειώσεις μεγαλύτερες του κανονικού, όταν χρησιμοποιούνται ως εγγυήσεις σε πράξεις χρηματοδότησης»
Ο καναδικός οίκος ανακοίνωσε την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας αργά το βράδυ της Παρασκευής, αφότου είχαν κλείσει οι αγορές μετοχών. Πλέον, η αξιολόγηση της χώρας ανέρχεται στο ΒΒΒ (low), εντός των ορίων της επενδυτικής βαθμίδας.
Σύμφωνα με το Bloomberg, ενώ οι αγορές είχαν εν πολλοίς προεξοφλήσει την επιστροφή της Ελλάδας στο investment grade, το εν λόγω επίτευγμα, το οποίο αποτελούσε βασική προεκλογική δέσμευση του κ. Μητσοτάκη, σηματοδοτεί το τέλος της εποχής της κρίσης.
Η αναβάθμιση του DBRS, όπως σημειώνει το έγκριτο πρακτορείο, είναι πιθανό να βρει κι άλλους μιμητές τους επόμενους μήνες (ακολουθούν οι αξιολογήσεις των S&P στις 20 Οκτωβρίου και Fitch στην 1η Δεκεμβρίου), ενώ ο ιαπωνικός R&I και ο γερμανικός Scope έχουν ήδη -από το καλοκαίρι- αποκαταστήσει την επενδυτική βαθμίδα.
Υπενθυμίζεται ότι στις 15 Σεπτεμβρίου μεσολαβεί η αξιολόγηση του Moody’s. Ωστόσο, ο αμερικανικός οίκος, ο οποίος θεωρείται ο πλέον φειδωλός, διατηρεί την Ελλάδα τρία ολόκληρα βήματα πριν την επενδυτική βαθμίδα. Μια απόσταση, η οποία θεωρείται απίθανο να καλυφθεί άμεσα.
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, από την στιγμή που ο DBRS είναι αναγνωρισμένος από την κεντρική τράπεζα της Ευρωζώνης, τα ελληνικά ομόλογα εφεξής θεωρούνται ως «επενδύσιμα» από το σύνολο του ευρωσυστήματος, χωρίς να χρειάζονται τη σφραγίδα και των υπόλοιπων οίκων.
Η κίνηση του DBRS σημαίνει περαιτέρω βελτίωση στα κόστη δανεισμού, περισσότερες επενδύσεις στη χώρα, μεγαλύτερη ανάπτυξη και νέες θέσεις εργασίας, σχολίασε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης.
Σ’ αυτό το πλαίσιο, το Bloomberg υπενθυμίζει την πρόσφατη εκλογική επικράτηση του κ. Μητσοτάκη, ενώ απαριθμεί μερικούς από τους βασικούς άξονες του οικονομικού προγράμματος της κυβέρνησης, όπως η επιστροφή στα πρωτογενή πλεονάσματα στο 2% – 2,5%, η μείωση του χρέους κάτω του 140% και η πρόωρη αποπληρωμή των δανείων διάσωσης.
Τέλος, το οικονομικό πρακτορείο αναφέρεται στις ανθεκτικές επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας, υπογραμμίζοντας ότι στο β’ τρίμηνο το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 1,3%, χάρη στην κατανάλωση και τις επενδύσεις.