Όσοι χαίρονται με την επικείμενη αποχώρηση του Βόλφανγκ Σόιμπλε από το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας καλύτερα να μην τρέξουν να ανοίξουν σαμπάνια. Ο διάδοχός του μπορεί να μην είναι τόσο δύστροπος, αλλά οι Νοτιοευρωπαίοι – και κυρίως οι Έλληνες – δεν πρέπει να περιμένουν καλύτερη μεταχείριση, αναφέρει το Bloomberg σε άρθρο που υπογράφει ο Leonid Bershidsky.
Πολύ πιο σκληρός απέναντι στην Ελλάδα αναμένεται να είναι ο νέος υπουργός οικονομικών της Γερμανίας μετά την απομάκρυνση του Σόιμπλε, αναφέρει το άρθρο και επισημαίνει ότι ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε υπήρξε πάντα οπαδός του ορθολογικού φιλελευθερισμού (Ordoliberalism), ο οποίος προβλέπει παρεμβάσεις του κράτους για τη διατήρηση της κοινωνικής ειρήνης.
«Επομένως, η αποχώρηση του Σόιμπλε από το ΥΠΟΙΚ δεν αποτελεί το τέλος της εποχής Σόιμπλε στην πολιτική. Τώρα μάλιστα που η γερμανική βουλή ετοιμάζεται να υποδεχθεί και τους ακροδεξιούς του AfD και τους αποφασισμένους να εναντιωθούν στη Μέρκελ Σοσιαλδημοκράτες, ο Σόιμπλε από τη θέση που θα βρίσκεται θα μπορεί να βοηθήσει ακόμη περισσότερο την καγκελάριο και το CDU».
Σημειώνοντας ότι ο νέος υπουργός Οικονομικών θα προκύψει, πιθανότατα, από το κόμμα των Φιλελευθέρων (FDP) που μαζί με τους Πρασίνους θα συνασπιστούν με το CDU της Μέρκελ, ο αρθρογράφος σημειώνει: «Δυστυχώς για την Ελλάδα και τις άλλες χώρες του ευρωπαϊκού νότου που αναζητούν οικονομική βοήθεια, οι πιθανοί υποψήφιοι για το χαρτοφυλάκιο αυτό είναι σχεδόν τόσο σφιχτοχέρηδες όσο ήταν ο Σόιμπλε.
Τo FDP δεν είναι ορθοφιλελεύθερο, είναι εντελώς νεοφιλελεύθερο. Είναι εντελώς αντίθετο με παροχή δημοσιονομικών κινήτρων, με διαγραφές χρέους, με μεταφορές γερμανικών χρημάτων σε γείτονες χώρες και με δημοσιονομικά ελλείμματα. Και η εναντίωσή του αυτή έχει λιγότερο να κάνει με τη συνέχιση αυτού που αντιπροσωπεύει ο Σόιμπλε: είναι θέμα αρχής».
Αν και φαινομενικά άτεγκτος, ο Σόιμπλε έβαζε νερό στο κρασί του, όπως γινόταν για παράδειγμα με τον ΕSM, ένας Μηχανισμός που αποτελούσε συμβιβασμό, επιτρέποντας τη μεταφορά της οικονομικής φήμης στις προβληματικές οικονομίες χωρίς την άμεση μεταφορά των χρημάτων των φορολογουμένων, υπογραμμίζει ο αρθρογράφος, τονίζοντας:
«Το FDP αντίθετα, δεν συμπαθεί τον ESM, θεωρώντας ότι αποτεί ένα απατηλό τέχνασμα. Η πίστη των ηγετών του FDP στον καπιταλισμό είναι μεγαλύτερη από εκείνη του Σόιμπλε. Αντίστοιχα πιο ασθενής είναι η πίστη τους στην αλληλεγγύη. Οι φιλελεύθεροι θέλουν να κυνηγήσουν τις χώρες της ευρωζώνης που δεν τηρούν τις δημοσιονομικές τους δεσμεύσεις, την ώρα που ο Σόιμπλε ήταν πιο διαλλακτικός.
Οι εταίροι του Σόιμπλε στο Eurogroup ήξεραν ότι ο Γερμανός δεν ικανοποιείται εύκολα, είχαν ωστόσο συνηθίσει το άγριο στιλ του και είχαν κατανοήσει πώς να εργαστούν μαζί του. Κάτι που ίσως αποδειχθεί πιο δύσκολο με έναν υπουργό του FDP, που στην αρχή τουλάχιστον είναι πιθανό να είναι περισσότερο ζηλωτής παρά φύλακας της παρακαταθήκης του Σόιμπλε».
«Είναι πιθανό ότι οι νοτιοευρωπαίοι πολύ σύντομα θα νοσταλγήσουν τον Σόιμπλε», καταλήγει το άρθρο.