Το ποσό των 4 δισ. ευρώ αντλεί η Αθήνα από την έκδοση του 10ετούς ομολόγου, το οποίο προσέλκυσε εκρηκτική ζήτηση, με τις προσφορές να ξεπερνούν τα 35 δισ. ευρώ. Η υψηλή ζήτησε έφερε τη μείωση της απόδοσης στις 80 μονάδες βάσης πάνω από τα mid swaps (από 85 μονάδες βάσης αρχικά), δηλαδή περίπου στα επίπεδα του 3,45%.
Το Bloomberg αποδίδει το μεγάλο ενδιαφέρον για τα ελληνικά ομόλογα στη «βιασύνη» των επενδυτών να προλάβουν τις μειώσεις επιτοκίων της ΕΚΤ, αλλά μιλά και για μια ψήφο εμπιστοσύνης της αγοράς, έπειτα από την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας.
Η υγιής ανάπτυξη και η συνεχιζόμενη δημοσιονομική προσαρμογή επέτρεψαν στην Ελλάδα να μειώσει τις αποδόσεις των 10ετών ομολόγων της σχεδόν κατά 110 μονάδες βάσης τους τελευταίους 12 μήνες, στο 3,2%, εμφανίζοντας την καλύτερη επίδοση –με μεγάλη διαφορά- σε όλο τον κόσμο, τονίζει το Bloomberg.
«Υπάρχει ισχυρή ζήτηση για τα ελληνικά assets» λέει ο Kaspar Hense, διαχειριστής της RBC BlueBay Asset Management. «Η ανάπτυξη είναι ισχυρή, οι διαρθρωτικές τάσεις είναι πολύ θετικές. Η Ελλάδα είναι μια καλή περίπτωση ομολόγων ακόμα και στο επίπεδο του BBB-».
Ο Hense βλέπει περιθώρια για περαιτέρω μείωση των spreads και εκτιμά ότι οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων θα πέσουν κάτω από εκείνες των ισπανικών, που σήμερα κινούνται στο 3,1%.
Με τη σημερινή δημοπρασία, η Ελλάδα έχει καλύψει το 40% από τα 10 δισ. ευρώ που στοχεύει να αντλήσει φέτος.
Άλλωστε, όπως σημειώνει ο Gareth Hill, διαχειριστής της Royal London Asset Management, τα νέα ελληνικά ομόλογα είναι επιλέξιμα για το πρόγραμμα PEPP της ΕΚΤ, κάτι που τα βοηθά να προσελκύσουν νέους επενδυτές.
Ο Vasco Teles, διαχειριστής της Grupo Novo Banco Gestão de Activos στη Λισαβόνα, αγοράζει τα νέα 10ετή, καθώς εκτιμά ότι το επενδυτικό ενδιαφέρον επιτρέπει περιθώρια για κέρδη.
O ΟΔΔΗΧ θέλησε να εκμεταλλευτεί με τη σημερινή δημοπρασία το θετικό κλίμα που επικρατεί στις αγορές, εν μέσω του πιο δραστήριου Ιανουαρίου για τις εκδόσεις ευρωπαϊκών ομολόγων όλων των εποχών. Η συγκεκριμένη χρονική στιγμή επιλέχθηκε για την πρώτη έξοδο στις αγορές για το 2024, καθώς διαπιστώνεται μεγάλο αγοραστικό ενδιαφέρον από επενδυτές που θέλουν να προλάβουν τις μειώσεις επιτοκίων αργότερα μέσα στο έτος.
Άλλωστε, το κλίμα είναι ιδιαίτερα θετικό για την Ελλάδα, με μπαράζ θετικών σχολίων, προσδοκίες για περαιτέρω αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας μέσα στο 2024 αλλά και εισροές επενδυτικών κεφαλαίων, ως αποτέλεσμα και της ένταξης των ελληνικών ομολόγων στους δείκτες επενδυτικής βαθμίδας.
Συγκεκριμένα, η Bank of America προέβλεψε με χθεσινή ανάλυσή της αναβαθμίσεις στην πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για μία από τις χώρες που αναμένεται να κάνουν την πιο επιθετική μείωση στο χρέος τους, την ώρα που οι προβλέψεις για την ανάπτυξη μοιάζουν ισχυρές.
Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Κομισιόν, τις οποίες επικαλούνται οι αναλυτές, το ελληνικό χρέος αναμένεται να κλείσει στο 160,9% του ΑΕΠ το 2023, εμφανίζοντας δηλαδή μείωση 19,7 ποσοστιαίων μονάδων σε σχέση με το 2019. Για το 2024 αναμένεται μείωση 8,9 ποσοστιαίων μονάδων έναντι του 2023 και για το 2025 αναμένεται μείωση 4,1 ποσοστιαίων μονάδων έναντι του 2024.
Στο πλαίσιο αυτό, η BofA έχει προβλέψει ότι τα ελληνικά κρατικά ομόλογα θα εμφανιστούν πιο ανθεκτικά, με περαιτέρω συρρίκνωση των spreads. Τα μακροοικονομικά και τεχνικά θεμελιώδη παραμένουν εποικοδομητικά και οι επενδυτές του real money είναι ακόμα short στους ελληνικούς τίτλους, σημείωνε την Παρασκευή ο οίκος, εκτιμώντας ότι η πρόσφατη είσοδός τους στους δείκτες επενδυτικής βαθμίδας θα φέρει τοποθετήσεις 10-16 δισ. ευρώ.
Σε αυτό το πλαίσιο, τα ελληνικά spreads επηρεάζονται πολύ λιγότερο από τις διακυμάνσεις του risk on/off, τόνιζε η BofA, προβλέποντας περαιτέρω συρρίκνωση κατά 30 μονάδες βάσης.
Η JP Morgan επιβεβαίωσε πρόσφατα τις long θέσεις της στα ελληνικά 10ετή ομόλογα, εν αναμονή του ντεμπούτου της Αθήνας στις αγορές ομολόγων για το 2024. Όπως σημείωνε ο οίκος, οι εισροές από χαρτοφυλάκια παθητικής διαχείρισης συνεχίζονται, έπειτα από την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στους δείκτες investment grade, ως αποτέλεσμα της αναβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας στην επενδυτική βαθμίδα και από τη Fitch, τον Δεκέμβριο.
Σημειώνεται ότι για τη σημερινή έκδοση τίτλου λήξης 15 Ιουνίου 2034, ο ΟΔΔΗΧ έδωσε εντολή στις Alpha Bank, Barclays, Citi, Commerzbank, Nomura και Societe Generale.