Προς το μεγαλύτερο σερί ανόδου για τη φετινή χρονιά οδεύει το ευρωπαϊκό φυσικό αέριο, καθώς η παρατεταμένη διακοπή λειτουργίας του Freeport LNG, μιας βασικής εξαγωγικής εγκατάστασης στις ΗΠΑ, συσφίγγει περαιτέρω μια αγορά που ήδη ταλανίζεται από τον περιορισμό των προμηθειών από τη Μόσχα.
Τα futures για τον ευρωπαϊκό δείκτης αναφοράς αυξήθηκαν έως και 6,1% και οδεύουν προς την τρίτη εβδομάδα αυξήσεων.
Όπως σημειώνει το Bloomberg, το πρότζεκτ Freeport LNG αναμένεται να επανεκκινήσει μερικώς τη λειτουργία του τον Οκτώβριο, δηλαδή έναν μήνα αργότερα από τον αρχικό σχεδιασμό. Αυτό αναμένεται να προκαλέσει μεγαλύτερη πίεση σε ευρωπαϊκές εταιρείες και κυβερνήσεις ώστε να διασφαλίσουν μεγαλύτερες προμήθειες ώστε να γεμίσουν οι αποθήκες για τον χειμώνα, ενώ εξακολουθούν να υπάρχουν και οι κίνδυνοι των μπλάκαουτ.
Τα futures του επόμενου μήνα για το ολλανδικό φυσικό αέριο, τον ευρωπαϊκό δείκτης αναφορά, κινούταν βάσει των τελευταίων μετρήσεων υψηλότερα κατά 3,1% στα 148,99 ευρώ λίγο μετά τις 11 ώρα Ελλάδος. Νωρίτερα ανήλθαν στο υψηλότερο ημερήσιο επίπεδο από τις 10 Μαρτίου.
Η Ευρώπη βρίσκεται εδώ και μήνες εν μέσω μιας ενεργειακής κρίσης, η οποία παίζει τεράστιο ρόλο στην επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης και στην αύξηση του πληθωρισμού. Η Ρωσία έχει μειώσει τις αποστολές μέσω ενός μεγάλου αγωγού κατά 60% και η σύνδεση έχει προγραμματιστεί να κλείσει πλήρως αυτόν τον μήνα για συντήρηση. Η Γερμανία έχει εκφράσει αμφιβολίες ότι ο Nord Stream θα συνεχίσει την τροφοδοσία μετά τις εργασίες.
Οι εγκαταστάσεις του Freeport στο Τέξας έκλεισαν στις αρχές Ιουνίου μετά από έκρηξη. Εξάγει το 15% του συνόλου των αμερικανικών εξαγωγών, μεταξύ άλλων και προς την Ευρώπη. Πριν από την επανέναρξη της κανονικής λειτουργίας της εγκατάστασης, η Freeport πρέπει να προβεί σε μια σειρά διορθωτικών ενεργειών και να παρέχει εβδομαδιαίες ενημερώσεις, σύμφωνα με ομοσπονδιακή ανακοίνωση την Πέμπτη. Η πλήρης παραγωγή είναι πιθανόν να επανέλθει μόνο μέχρι το τέλος του έτους, δήλωσε ο φορέας εκμετάλλευσης του έργου.
Οι κίνδυνοι εφοδιασμού εξαπλώνονται στην ευρωπαϊκή οικονομία και ασκούν αυξανόμενη πίεση στους traders και τις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, αυξάνοντας τις απαιτήσεις χρηματοδότησής τους. Ο γερμανικός ενεργειακός γίγαντας Uniper SE ζητά διάσωση από την κυβέρνηση, καθώς έχει αναγκαστεί να αγοράζει ακριβότερο φυσικό αέριο από τη spot αγορά για να καλύψει την έλλειψη από τη Ρωσία.