Τα μέλη της νέας οικονομικής ομάδας του εκλεγμένου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ συζητούν την σταδιακή αύξηση των δασμών μήνα με το μήνα, μια προσέγγιση που αποσκοπεί στην ενίσχυση της διαπραγματευτικής επιρροής, ενώ παράλληλα βοηθά στην αποφυγή της αύξησης του πληθωρισμού, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το θέμα.
Μια πρόταση περιλαμβάνει ένα χρονοδιάγραμμα κλιμακωτών δασμών που αυξάνονται κατά περίπου 2% έως 5% τον μήνα και θα στηριζόταν στις εκτελεστικές εξουσίες βάσει του Διεθνή νόμου περί οικονομικών εξουσιών έκτακτης ανάγκης (International Emergency Economic Powers Act – IEEPA).
Η πρόταση βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο και δεν έχει ακόμη παρουσιαστεί στον Τραμπ.
Στους συμβούλους που εργάζονται πάνω στο σχέδιο περιλαμβάνονται ο Σκοτ Μπέσεντ, ο υποψήφιος για τη θέση του υπουργού Οικονομικών, ο Κέβιν Χάσετ, ο οποίος θα είναι διευθυντής του Εθνικού Οικονομικού Συμβουλίου, και ο Στίβεν Μίραν, ο οποίος έχει διοριστεί για να ηγηθεί του Συμβουλίου Οικονομικών Συμβούλων, δήλωσαν οι άνθρωποι, οι οποίοι ζήτησαν να τηρηθεί η ανωνυμία τους για να συζητήσουν τις εσωτερικές διαβουλεύσεις, σύμφωνα με το Bloomberg.
Το γουάν της Κίνας και τα νομίσματα που είναι ευαίσθητα στην οικονομία της, όπως τα δολάρια Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας, ενισχύθηκαν μετά την έκθεση. Το υπεράκτιο γουάν σημείωσε άνοδο 0,1% στις συναλλαγές της Τρίτης στην Ασία, ενώ το Aussie σημείωσε άνοδο 0,3%.
Η Κίνα έχει αυξήσει τη στήριξη του γουάν, καθώς παραμένει κοντά σε χαμηλό ρεκόρ offshore. Παρόλα αυτά, οι επενδυτές αναμένουν ότι το Πεκίνο θα επιτρέψει τελικά την αδυναμία αν ο Τραμπ επιβάλει υψηλότερους δασμούς στις κινεζικές εξαγωγές.
Παγκόσμιοι δασμοί
Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του 2024, ο Τραμπ πρότεινε ελάχιστους δασμούς 10% έως 20% σε όλα τα εισαγόμενα αγαθά και 60% ή υψηλότερους σε αποστολές από την Κίνα.
Η αβεβαιότητα αφήνει τους επενδυτές και τις εταιρείες να μαντεύουν. Ο δείκτης S&P 500 νωρίτερα τη Δευτέρα έπεσε κάτω από το σημείο όπου έκλεισε στις 5 Νοεμβρίου, λίγο πριν εκλεγεί ο Τραμπ, πριν ανακάμψει αργότερα μέσα στην ημέρα. Οι επενδυτές το τελευταίο διάστημα απορρίπτουν τα κρατικά ομόλογα, καθώς αυξάνονται οι φόβοι ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει πεισματάρης εν μέρει λόγω των νέων δασμών, δημιουργώντας αντίθετο άνεμο για τις μετοχές και την ευρύτερη οικονομία.
Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ δίνει ιδιαίτερη βάση στην εικόνα αυτή, καθώς οι απειλές του Τραμπ για τους δασμούς θεωρούνται κίνδυνος για τις προοπτικές ανάπτυξης, ενώ δυνητικά πυροδοτούν τον πληθωρισμό αν τα έθνη προβούν σε αντίποινα.
Η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα δήλωσε ότι οι δασμολογικές απειλές οδηγούν ήδη σε αύξηση του μακροπρόθεσμου κόστους δανεισμού σε όλο τον κόσμο.