Η ελληνική οικονομία αιφνιδίασε θετικά το 2021, μετά από συρρίκνωση ρεκόρ το 2020 λόγω της κρίσης υγείας, εξηγεί η BNP Paribas. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένει ανάκαμψη του ΑΕΠ άνω του 7% φέτος, ρυθμός που θα παραμείνει ισχυρός και το 2022, με άνοδο περίπου 5%. Στην αγορά εργασίας, η τάση είναι επίσης ενθαρρυντική. Το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε στο 13% τον Σεπτέμβριο, το χαμηλότερο επίπεδο από το καλοκαίρι του 2010.
Από την άλλη, η Ελλάδα εξακολουθεί να αισθάνεται τις συνέπειες των κρίσεων του 2008 και του 2011: το μέγεθος της οικονομίας παραμένει σημαντικά μικρότερο από ό,τι ήταν πριν από 15 χρόνια, η ανεργία των νέων εξακολουθεί να είναι υπερβολικά υψηλή και οι επενδύσεις, ως ποσοστό του ΑΕΠ, είναι οι χαμηλότερες στην Ευρώπη. Το απόθεμα του δημόσιου χρέους, αυξήθηκε περαιτέρω με την κρίση του κορωνοϊού, ξεπερνώντας πλέον το 200% του ΑΕΠ.
Επιπλέον, η Ελλάδα εξακολουθεί να βρίσκεται υπό τον έλεγχο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Τον Ιούλιο του 2018 εγκρίθηκε μεταξύ των μερών ένα πρόγραμμα εποπτείας που αποσκοπεί στην επιδίωξη βασικών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων με αντάλλαγμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους. Το εν λόγω πρόγραμμα εποπτείας θα λήξει στα μέσα του 2022.
Οι εισροές άμεσων ξένων επενδύσεων στη χώρα έχουν αυξηθεί σημαντικά από το 2016, και παρόλο που μειώθηκαν το 2020 με την υγειονομική κρίση, έκτοτε έχουν ανακάμψει έντονα.
Επιπλέον, η Ελλάδα θα λάβει μεγάλα ποσά από τους διάφορους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς, ιδίως από το ταμείο της ΕΕ “Επόμενη γενιά”, το οποίο θα αποτελέσει σημαντικό μοχλό για επενδύσεις και ανάπτυξη στη χώρα μακροπρόθεσμα. Μέσω αυτού του ταμείου θα εκταμιευθούν συνολικά 31 δισ. ευρώ έως το 2026. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στη δημιουργία 60.000 καθαρών θέσεων εργασίας έως το 2024.
Αν και εύθραυστη, η κατάσταση στον τραπεζικό τομέα βελτιώνεται επίσης. Το απόθεμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων αντιπροσώπευε περίπου το 20% των συνολικών ανεξόφλητων δανείων τον περασμένο Ιούνιο, το μισό του επιπέδου που καταγράφηκε στο τέλος του 2019. Τον Οκτώβριο του 2019, η κυβέρνηση εγκαινίασε το πρόγραμμα προστασίας περιουσιακών στοιχείων Ηρακλής, το οποίο έχει σχεδιαστεί για να βοηθήσει τις τράπεζες να μειώσουν το χαρτοφυλάκιο των μη εξυπηρετούμενων δανείων τους, ιδίως χάρη στη δημιουργία κρατικής εγγύησης για τις λεγόμενες ανώτερες δόσεις. Το πρόγραμμα επρόκειτο να λήξει τον Μάρτιο του 2021, αλλά παρατάθηκε έως τον Οκτώβριο του 2022, γεγονός που αντικατοπτρίζει την επιτυχία του.