Το ρίσκο της χώρας σε ενδεχόμενο μη αυτοδυναμίας της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και την ανάγκη να δράσει άμεσα η κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει τους κινδύνους δημοσιονομικής εκτροπής και διεθνούς ύφεσης, τονίζει προς τους πελάτες της (θεσμικούς επενδυτές) η Bank of America- Merrill Lynch.
Σε ειδική δεκασέλιδη Έκθεση της με τίτλο «η Ελλάδα μετά τις εκλογές», η επενδυτική τράπεζα συνδέει το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών με τη μείωση των αποδόσεων στα ελληνικά ομόλογα (ειδικά στα 5ετή εν συγκρίσει με τα ιταλικά). Και τονίζει πως το ερώτημα είναι αν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση ή αν θα χρειαστεί να σχηματίσει κάποιο συνασπισμό, αναφέρει το protothema.
Σε περίπτωση αυτοδυναμίας «η Ελλάδα μπορεί να απολαύσει πολιτική σταθερότητα, καθώς δεν υπάρχει άλλη εκλογική αναμέτρηση για τα επόμενα 4 χρόνια. Ωστόσο, υπάρχει ρίσκο εφόσον η Ν.Δ. δεν καταφέρει να σχηματίσει κυβέρνηση».
Το κρίσιμο είναι όμως αν η νέα κυβέρνηση θα δράσει γρήγορα και σωστά, μόλις αναλάβει. «Η νέα κυβέρνηση θα έχει ένα παράθυρο ευκαιρίας για να αντιμετωπίσει μια σειρά από δύσκολες προκλήσεις. Η δημοσιονομική κατάσταση μπορεί να έχει εκτροχιαστεί («off track»).
Το ακόμη πολύ υψηλό απόθεμα από μη εξυπηρετούμενα δάνεια στις ελληνικές τράπεζες παραμένουν αδύναμοι κρίκοι και κύριο εμπόδιο στην Ελλάδα για ταχύτερη ανάκαμψη. Η νέα κυβέρνηση θα πρέπει επίσης να αποδείξει ότι η Ελλάδα μπορεί να προχωρήσει τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Θα είναι κρίσιμο να σημειωθεί γρήγορη πρόοδος και στους τρεις τομείς μετά τις εκλογές» τονίζεται στην Έκθεση, «για να σταλεί ένα ισχυρό μήνυμα για σαφή ρήξη με το παρελθόν».
«Διαπιστώνουμε κινδύνους ότι οι προεκλογικές παροχές ξεπέρασαν τα όρια («went too far») θέτοντας σε κίνδυνο τους στόχους για το 2019» τονίζει η Bank of America, που εκτιμά ότι «θα αρκούσε ίσως η αναστροφή κάποιων από τις προεκλογικές δαπάνες, όμως είναι δύσκολο να το γνωρίζουμε σε αυτό το σημείο».
Παρόλα αυτά, η Bank of America – Merrill Lynch διαβλέπει ότι η νέα κυβέρνηση θα έχει περιθώρια για μείωση της φορολογίας και αντιστροφή μνημονιακών μέτρων λιτότητας: «Η αναθεώρηση κάποιων από τα μέτρα λιτότητας της κρίσης, τα οποία αποφασίστηκαν συλλήβδην υπό πίεση στη διάρκεια ολονύχτιων διαπραγματεύσεων και η αντικατάστασή τους από πιο αποδοτικά μέτρα θα μπορούσε επίσης να βοηθήσει να εξοικονομηθούν πόροι», εξηγεί ο οίκος. «Και βέβαια, οι μεταρρυθμίσεις, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μία γρηγορότερη ανάκαμψη, θα δημιουργήσουν τελικά κάποια περιθώρια για μειώσεις φόρων», προσθέτει.