Ανάπτυξη 1,1% το 2024 και 1,7% το 2025 περιμένει η Bank of America για την Ελλάδα, εκτιμώντας ότι η οικονομία θα συνεχίσει να υπεραποδίδει έναντι της Ευρωζώνης, όπου αναμένονται ρυθμοί ανάπτυξης 0,4% και 1,1% αντίστοιχα. Και αυτό, παρότι οι προβλέψεις του αμερικανικού επενδυτικού οίκου διαμορφώνονται χαμηλότερα από τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις για την ελληνική οικονομία, οι οποίες μιλούν για ανάπτυξη 1,5% το 2024 και 2,3% το 2025.
Έπειτα από την καλή ανάπτυξη του πρώτου εξαμήνου του 2023, η οποία στηρίχθηκε κυρίως στην κατανάλωση και τις εξαγωγές (λόγω της ανάκαμψης του τουρισμού), η ελληνική οικονομία ήταν στάσιμη το τρίτο τρίμηνο, καθώς σύμφωνα με την BofA, μπήκε σε μία φάση μη εντυπωσιακού momentum. Για τα επόμενα τρία τρίμηνα, ο οίκος εκτιμά ότι η ιδιωτική κατανάλωση θα κατεβάσει ταχύτητες, ενώ η δυναμική των κεφαλαιουχικών δαπανών και των εξαγωγών θα είναι χαμηλότερη, λόγω της αύξησης των επιτοκίων, του κακού οικονομικού περιβάλλοντος στο εξωτερικό και της ήπιας δημοσιονομικής σύσφιγξης.
Πρακτικά, η BofA περιμένει μέση τριμηνιαία ανάπτυξη 0,2% ανά τρίμηνο και εκτιμά ότι η ελληνική οικονομία θα ανοίξει το βήμα της το δεύτερο εξάμηνο του 2024, εμφανίζοντας τριμηνιαίους ρυθμούς 0,4% όταν η ΕΚΤ αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια, ο χαμηλότερος πληθωρισμός επιτρέψει την ανάκαμψη των πραγματικών εισοδημάτων και το εξωτερικό περιβάλλον βελτιωθεί. Για το 2025 αναμένεται μέσος τριμηνιαίος ρυθμός 0,5%.
Ο οίκος εντοπίζει τρεις βασικούς μοχλούς πίσω από τις υπεραποδόσεις της ελληνικής οικονομίας:
1) Οι επενδύσεις, που αναμένεται να παραμείνουν η βασική ατμομηχανή της ανάπτυξης, καθώς το χάσμα έναντι της Ευρωζώνης περιορίζεται, με τη στήριξη και του Ταμείου Ανάκαμψης.
2) Η πιο αδύναμη μετάδοση της νομισματικής πολιτικής, με δεδομένη την ιδιαίτερη δομή του ελληνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, αλλά και των χαμηλών επιπέδων εσωτερικού δανεισμού, ως αποτέλεσμα της προσπάθειας του τραπεζικού κλάδου να μειώσει τα κόκκινα δάνεια.
3) Η δημοσιονομική σύνεση και η αφοσίωση στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, κάτι που σύμφωνα με την BofA διευκολύνεται από την πολιτική σταθερότητα μετά τις εκλογές του Ιουνίου και ενισχύεται από τη βελτίωση του κλίματος έπειτα από τις αναβαθμίσεις στην επενδυτική βαθμίδα.
Ενώ τα ρίσκα που σχετίζονται με την Ελλάδα είναι περιορισμένα, η χώρα παραμένει εκτεθειμένη σε εξωτερικά σοκ, τονίζουν οι αναλυτές του οίκου. Ανάμεσα στους κινδύνους αναφέρουν τον γεωπολιτικό παράγοντα (Ουκρανία, Ισραήλ, Ερυθρά Θάλασσα) και τις επιπτώσεις που αυτός έχει στις τιμές (ενέργεια, μεταφορικό κόστος), καθώς και την ασθενέστερη των προβλέψεων παγκόσμια ανάπτυξη. Αντίθετα, μια γρηγορότερη των προβλέψεων μείωση του πληθωρισμού θα στήριζε την ταχύτερη ανάκαμψη της αγοραστικής δύναμης.
Θετική για τα ομόλογα
Κατόπιν τούτων, η Bank of America εκτιμά ότι τα ελληνικά κρατικά ομόλογα θα εμφανιστούν πιο ανθεκτικά, με περαιτέρω συρρίκνωση των spreads.
Τα μακροοικονομικά και τεχνικά θεμελιώδη παραμένουν εποικοδομητικά και οι επενδυτές του real money είναι ακόμα short στους ελληνικούς τίτλους. Η πρόσφατη είσοδός τους στους δείκτες επενδυτικής βαθμίδας θα φέρει τοποθετήσεις 10-16 δισ. ευρώ.
Σε αυτό το πλαίσιο, τα ελληνικά spreads επηρεάζονται πολύ λιγότερο από τις διακυμάνσεις του risk on/off, τονίζει και η BofA και περιμένει περαιτέρω συρρίκνωση κατά 30 μονάδες βάσης.