Περισσότερο από ό, τι στις πλούσιες χώρες της G7 αναμένεται ότι θα αυξηθεί ο αριθμός των εκατομμυριούχων στις αναπτυσσόμενες χώρες της ομάδας BRICS την επόμενη δεκαετία, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της Henley & Partners.
Ο αριθμός των εκατομμυριούχων στις χώρες BRICS -οι οποίες από συνολικά κατέχουν επενδυτικό πλούτο 45 τρισεκατομμυρίων δολαρίων- προβλέπεται να αυξηθεί κατά 85% τα επόμενα 10 χρόνια, σημείωσε η εταιρεία συμβούλων επενδυτικής μετανάστευσης στην έκθεσή της που δημοσιεύτηκε σε συνεργασία με τη New World Wealth.
Το μπλοκ των BRICS, το οποίο αποτελείται από τη Βραζιλία, τη Ρωσία, την Ινδία, την Κίνα και τη Νότια Αφρική, επεκτάθηκε για να συμπεριλάβει την Αίγυπτο, την Αιθιοπία, το Ιράν, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα φέτος, ενώ πρόκειται να ενταχθεί και η Σαουδική Αραβία.
BRICS: Μεγαλώνουν και αυξάνουν το οικονομικό αποτύπωμά τους
Επί του παρόντος, στο μπλοκ υπάρχουν 1,6 εκατομμύρια άτομα με επενδυτικά περιουσιακά στοιχεία άνω του ενός εκατομμυρίου.
«Η πρόβλεψη για 85% για τις χώρες της BRICS θα είναι η υψηλότερη αύξηση του πλούτου από οποιοδήποτε μπλοκ ή περιοχή παγκοσμίως», δήλωσε στο CNBC ο Andrew Amolis, αναλυτής πλούτου στη New World Wealth.
Συγκριτικά, η G7, η οποία κατείχε 110 τρισεκατομμύρια δολάρια σε επενδυτικό πλούτο τον Δεκέμβριο του 2023, αναμένεται να δει τον αριθμό των εκατομμυριούχων να αυξάνεται κατά 45% την επόμενη δεκαετία, σύμφωνα με στοιχεία της Amolis.
Στην G7 συμμετέχουν οι πιο πλούσιες χώρες του κόσμου: Καναδάς, Γαλλία, Ιαπωνία, Ιταλία, ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο και Ευρωπαϊκή Ένωση.
«[Η BRICS] αμφισβητεί την παγκόσμια τάξη και καθιερώνεται ως ισχυρός αντίπαλος της G7 και άλλων διεθνών θεσμών», δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Henley & Partners και επικεφαλής για την περιοχή της Νοτιοανατολικής Ασίας, Dominic Volek.
Η Ινδία ηγείται της αύξησης του πλούτου, με εκτιμώμενο άλμα κατά 110% στον κατά κεφαλήν πλούτο μέχρι το 2033, ακολουθούμενη από τη Σαουδική Αραβία, όπου ο κατά κεφαλήν πλούτος προβλέπεται να επεκταθεί κατά πάνω από 105% την ίδια περίοδο.
Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα κινούνται σε τροχιά ανάπτυξης 95%, ενώ ο πλούτος της Κίνας και της Αιθιοπίας αναμένεται να αυξηθεί κατά 85% και 75%, αντίστοιχα.
Την περασμένη δεκαετία, η επέκταση του ιδιωτικού πλούτου της Κίνας ηγήθηκε της αύξησης μεταξύ των χωρών BRICS με εκπληκτική ανάπτυξη 92%, ενώ η Ινδία ήρθε δεύτερη με επέκταση 85% στο ίδιο χρονικό διάστημα. Τα ΗΑΕ ακολούθησαν στην τρίτη θέση με αύξηση πλούτου κατά 77%.
Άλλες χώρες μέλη του συνασπισμού BRICS, όπως η Νότια Αφρική και το Ιράν, έχουν δει μείωση του πληθυσμού των εκατομμυριούχων τους από το 2013.