Η επιστροφή της ελληνικής οικονομίας σε ύφεση κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους, αποτυπώνει τη ζημιά που προκλήθηκε από την καθυστέρηση στις διαπραγματεύσεις και δείχνει ότι οι νέες εκτιμήσεις της κυβέρνησης για την ανάπτυξη είναι υπερβολικά αισιόδοξες, επισημαίνει η Capital Economics έπειτα από τη δημοσίευση των στοιχείων για το ΑΕΠ. «Αυτό θα δυσκολέψει ακόμα περισσότερο μια συμφωνία που θα επιτρέψει στην Ελλάδα να καλύψει τις αποπληρωμές χρέους του καλοκαιριού», τονίζει.
Η μείωση του ελληνικού ΑΕΠ κατά 0,1% το πρώτο τρίμηνο ήταν χειρότερη από το +0,6% που περίμενε η εταιρεία αναλύσεων και έρχεται να προστεθεί στη μείωση του 1,2% που είχε σημειωθεί κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2016. «Αυτό επαναφέρει την Ελλάδα σε τεχνική ύφεση, έπειτα από μόλις δύο τρίμηνα θετικής ανάπτυξης και αφήνει το ΑΕΠ κατά 27% χαμηλότερα από ό,τι ήταν το πρώτο τρίμηνο του 2008», σημειώνει η Capital Economics.
«Η φανερή αδυναμία της οικονομίας θα μπορούσε να κάνει ακόμα πιο δύσκολη την ψήφιση των τελευταίων μεταρρυθμίσεων από την ελληνική Βουλή», τονίζουν οι αναλυτές, αναφέρει το ependisinews.
Την ίδια στιγμή, εκτιμούν ότι τα στοιχεία του πρώτου τριμήνου καθιστούν μάλλον ανέφικτο τον επίσημο στόχο για την ανάπτυξη της χρονιάς. «Η κυβέρνηση παρουσίασε ένα 4ετές προσχέδιο προϋπολογισμού το Σάββατο, σαν γενικό πλαίσιο για τις μεταρρυθμίσεις, αλλά τα σημερινά στοιχεία κάνουν ήδη την πρόβλεψη για ανάπτυξη του ΑΕΠ κατά 1,8% να φαίνεται εξαιρετικά τραβηγμένη», αναφέρουν. Για να επιτευχθεί ο στόχος αυτός, θα πρέπει καθένα από τα επόμενα τρίμηνα να εμφανίσουν ανάπτυξη 1,5%, την ώρα που ο δείκτης Οικονομικού Κλίματος της Κομισιόν δείχνει στασιμότητα.
Αλλά και στα δημοσιονομικά, η Capital Economics αποδίδει τη θετική εικόνα που παρουσιάζει τελευταία η Ελλάδα σε προσωρινούς παράγοντες. «Το κοινοβούλιο θα γνωρίζει ότι εάν η οικονομία δεν μπορέσει να ανακάμψει δυναμικά, θα χρειαστεί ακόμα περισσότερη λιτότητα για να επιτευχθεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα στο 1,7% του ΑΕΠ φέτος», αναφέρει.
Βέβαια, οι αναλυτές της εταιρείας θεωρούν ότι τα μέτρα θα περάσουν από τη Βουλή, εν μέρει γιατί η αβεβαιότητα πρέπει να λάβει τέλος, προκειμένου να έρθει η όποια οικονομική ανάκαμψη.
Μετά από αυτά, η Capital Economics θεωρεί ότι οι πιστωτές θα βρουν μια «μισομαγειρεμένη» λύση για να εκταμιεύσουν τη δόση των δανείων πριν από τις σημαντικές αποπληρωμές χρέους του Ιουλίου, ενδεχομένως με τον ESM να καλύπτει το κενό που θα δημιουργήσει η απουσία του ΔΝΤ από τη χρηματοδότηση του προγράμματος. Και στην τελική συμφωνία, δεν αναμένεται να προβλεφθεί η σημαντική διαγραφή χρέους που χρειάζεται για να διασφαλιστεί η θέση της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, καταλήγουν οι αναλυτές.