Το πιθανότερο είναι ότι η Ελλάδα θα χρειάζεται σημαντική οικονομική βοήθεια ακόμα και μετά την επίσημη λήξη του προγράμματος, τον επόμενο Αύγουστο, εκτιμά η Capital Economics,έπειτα και από την ανακοίνωση των αδύναμων στοιχείων για το ΑΕΠ του τρίτου τριμήνου.
«Η μικρή αύξηση του ελληνικού ΑΕΠ κατά το τρίτο τρίμηνο αντανακλά την αύξηση των εξαγωγών, ενώ η εγχώρια οικονομία παρέμεινε πολύ αδύναμη», αναφέρει η επικεφαλής οικονομολόγος της Capital Economics για την Ευρώπη, Jennifer McKeown.
Όπως εξηγεί η εταιρεία αναλύσεων, η τριμηνιαία αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,3% ήταν η τρίτη συνεχόμενη, κάτι που σημαίνει ότι η Ελλάδα διανύει το μεγαλύτερο σερί ανάπτυξης από το 2006.
Όμως, η επίδοση του ΑΕΠ ήταν χαμηλότερο από το +0,7% του δεύτερου τριμήνου και από την πρόβλεψη της Capital Economics για +1%.
Επιπλέον, οι αναλυτές δείχνουν να ανησυχούν για κάποιους από τους δείκτες της έκθεσης της στατιστικής υπηρεσίας, όπως για παράδειγμα για την πτώση των καταναλωτικών δαπανών κατά 0,3% σε τριμηνιαία βάση, η οποία θεωρείται αποτέλεσμα της πολύ υψηλής ανεργίας και των μειώσεων στις συντάξεις.
Οι επενδύσεις μειώθηκαν κατά 6,1%, έπειτα από μείωση 5,2% το προηγούμενο τρίμηνο. «Αυτό δείχνει να επιβεβαιώνει ότι οι επιχειρήσεις έχουν πολύ μικρή εμπιστοσύνη στην ανάκαμψη και ακόμα και εκείνες που θέλουν να επενδύσουν δεν μπορούν να δανειστούν από τις αδύναμες ελληνικές τράπεζες», εξηγεί η McKeown.
Μετά από αυτά, η Capital Economics εκτιμά ότι οι στόχοι της κυβέρνησης για ανάπτυξη 1,6% φέτος και 2,5% το 2018 είναι υπερβολικά αισιόδοξοι.
Ανέφικτοι χαρακτηρίζονται και οι δημοσιονομικοί στόχοι, με την McKeown να αποδίδει τα πρόσφατα εντυπωσιακά στοιχεία σε one-off κινήσεις (δηλαδή «μια κι έξω» μέτρα, τα οποία δεν επαναλαμβάνονται).
Η Capital Economics αναγνωρίζει την πρόοδο που έχει κάνει η Αθήνα, όπως για παράδειγμα το γρήγορο κλείσιμο της αξιολόγησης και τη δημιουργία του «μαξιλαριού ρευστότητας» εν όψει της εξόδου από το πρόγραμμα.
«Αλλά είναι πολύ απίθανο οι αγορές να αναλάβουν ένα τεράστιο μέρος από το χρέος των 309 δισ. ευρώ που αυτή τη στιγμή βρίσκεται στα χέρια των επίσημων πιστωτών», τονίζει η McKeown.
«Επομένως, η Ελλάδα θα παραμείνει υπό αυστηρό δημοσιονομικό έλεγχο και ο κίνδυνος μιας ανεξέλεγκτης χρεοκοπίας θα επιμείνει, εκτός και εάν οι Ευρωπαίοι αλλάξουν εντελώς γνώμη για την ελάφρυνση του χρέους», καταλήγει.