Η αβεβαιότητα που προκαλούν οι παρατεταμένες διαπραγματεύσεις και οι φόβοι για κατάρρευση του προγράμματος διάσωσης φέρνουν ξανά την ελληνική οικονομία στο χείλος του γκρεμού, διαπιστώνει η Capital Economics στην έκθεση με τις προβλέψεις της για τις ευρωπαϊκές οικονομίες για το δεύτερο τρίμηνο της χρονιάς. Ακόμα και εάν μια συμφωνία με τους πιστωτές επιτρέψει τη βελτίωση των συνθηκών στην οικονομία, το ελληνικό χρέος δεν αναμένεται να μειωθεί, και αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα χρειάζεται default, είτε ελεγχόμενο ή όχι, καταλήγει το έγκυρο think tank.
Οι αναλυτές της Capital Economics δεν βλέπουν φως στο τούνελ για την Ελλάδα. Η αβεβαιότητα γύρω από τη συνέχιση του προγράμματος έχει ξεκάθαρες επιπτώσεις για την οικονομία, σημειώνουν, θυμίζοντας ότι το ΑΕΠ επέστρεψε σε πτωτική τροχιά κατά το δ΄ τρίμηνο του 2016 (-1,2%). Μάλιστα, οι προβλέψεις τους μιλούν για μείωση του ΑΕΠ και κατά το πρώτο τρίμηνο (έπειτα και από την περαιτέρω επιδείνωση του δείκτη PMI για τη μεταποίηση), κάτι που σημαίνει ότι η οικονομία θα μπει και τεχνικά σε ύφεση, αναφέρει το ependisinews.
Επιπλέον, η αβεβαιότητα πλήττει και τον τραπεζικό κλάδο, με τους ιδιώτες καταθέτες να αποσύρουν χρήματα και πάλι από τις τράπεζες, τον Ιανουάριο και το Φεβρουάριο, υπό το φόβο σύσφιξης των capital controls.
«Αυτή η κατάσταση θα μπορούσε να βελτιωθεί σύντομα, εάν υποθέσουμε ότι μία συμφωνία θα επιτευχθεί εγκαίρως για τις μεγάλες αποπληρωμές χρέους του Ιουλίου», τονίζουν οι αναλυτές της Capital Economics. «Αλλά η οικονομία θα συνεχίσει να νιώθει τις επιπτώσεις της λιτότητας, ειδικά με δεδομένη τη μελλοντική επιβάρυνση από τα νέα μέτρα», προσθέτουν.
Στο πλαίσιο αυτό, το think tank επιμένει στην πρόβλεψή του για ανάπτυξη μόλις 0,5% φέτος (έναντι 2,7% που υποθέτει το πρόγραμμα) και 1% του χρόνου. «Ακόμα και το 2019, προβλέπουμε ότι η οικονομία θα αναπτυχθεί κατά 2%, σε μία πολύ πιο αργή ανάκαμψη από ό,τι υποθέτει το πρόγραμμα», σημειώνουν οι αναλυτές. Σε ένα τέτοιο περιβάλλον, λένε, η αναλογία χρέους/ΑΕΠ δεν αναμένεται να μειωθεί, και επομένως μία χρεοκοπία –ελεγχόμενη ή ανεξέλεγκτη- θα χρειαστεί, καταλήγουν.