Άλλο ένα χρόνο αναβολή παίρνει η όποια δέσμευση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, εκτιμά η Capital Economics με σημερινό της σημείωμα, επικαλούμενη τη συνεχιζόμενη διαφωνία ανάμεσα στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και τη Γερμανία, αναφέρει το ependisinews.
Για την εταιρεία ερευνών, το ναυάγιο του Eurogroup της Δευτέρας δεν ήταν έκπληξη. Πάντως, οι αναλυτές δείχνουν να συμφωνούν με τον ισχυρισμό του Jeroen Dijsselbloem ότι η συμφωνία πλησιάζει. Άλλωστε, σύμφωνα με έγγραφο που διέρρευσε από τη συνεδρίαση, τα σενάρια που συζητήθηκαν ήταν τρία:
Σενάριο Α: Αυτό έχει ήδη συμφωνηθεί από τους Ευρωπαίους πιστωτές και αποτέλεσε τη βάση του μνημονίου του 2015. Με ανάπτυξη 1,3% το χρόνο και μεγάλα πρωτογενή πλεονάσματα, το ελληνικό χρέος αναμένεται να πέσει στο 65,4% του ΑΕΠ έως το 2060, χωρίς πρόσθετη ελάφρυνση. Αλλά το ΔΝΤ πάντα ισχυρίζεται ότι οι υποθέσεις αυτές δεν είναι ρεαλιστικές.
Σενάριο Β: Το ΔΝΤ θεωρεί πιο πιθανό ένα σενάριο όπου η ανάπτυξη θα κινείται στο 1% και τα πλεονάσματα θα είναι μικρότερα, με αποτέλεσμα το ελληνικό χρέος να φτάσει στο 226% και να χρειάζεται η σημαντική ελάφρυνσή του.
Σενάριο Γ: Είναι αυτό το οποίο παρουσίασε το Eurogroup σαν συμβιβαστική λύση, με την ανάπτυξη στο 1,25%, πιο μέτρια πλεονάσματα μετά το 2023 και 15ετή επιμήκυνση του χρέους (με τη δυνατότητα αυτή να επεκταθεί στα 17,5 χρόνια). Αυτό θα ήταν ένα μεγάλο βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, λέει η Capital Economics. Και υπενθυμίζει ότι οι προτάσεις για το χρέος που έγιναν στο Eurogroup του Μαΐου του 2016 προέβλεπαν ότι «εάν είναι αναγκαίο, κάποιο στοχευμένο re-profiling των δανείων του EFSF (δηλαδή επέκταση της ωρίμανσης)» μπορεί να συμβεί μετά το 2018. «Αυτό το σενάριο μοιάζει με μια μεγάλη υποχώρηση από την πλευρά του ΔΝΤ στην απαίτησή του για περισσότερες λεπτομέρειες», τονίζουν οι αναλυτές.
Η εκτίμησή τους είναι ότι το ΔΝΤ και η Γερμανία συμφώνησαν να αφήσουν το θέμα στην άκρη για τώρα, με το Ταμείο να δεσμεύεται να συνεισφέρει στο πρόγραμμα αφότου περιγραφούν τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, στα μέσα του 2018. «Αυτό θα είναι δύσκολο να το καταπιεί η Ελλάδα, η οποία πρόσφατα ψήφισε περισσότερα μέτρα λιτότητας με την υπόσχεση της επερχόμενης ελάφρυνσης του χρέους», αναφέρει η ανάλυση.
Όμως, με δεδομένο ότι η ελληνική κυβέρνηση χρειάζεται την επόμενη δόση των δανείων διάσωσης για να καλύψει τις σημαντικές λήξεις χρέους του Ιουλίου, το πιθανότερο είναι ότι θα υποχωρήσει, εκτιμά η Capital Economics. Χωρίς, ωστόσο, να αποκλείει εντελώς το ενδεχόμενο κοινωνικών και πολιτικών αντιδράσεων, που θα μπορούσαν τελικά να οδηγήσουν και στο Grexit.