Μπορεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ τους τελευταίους μήνες να προσπαθεί να παρουσιάσει μία εικόνα βελτίωσης της ελληνικής οικονομίας αλλά όλα τα στοιχεία δείχνουν το αντίθετο.
Η Capital Economics προβλέπει επιδείνωση των συνθηκών από το 2020 και αναιμική ανάπτυξη για την ελληνική οικονομία, παραθέτοντας, με αφορμή την ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ για το ΑΕΠ, πολύ χειρότερες εκτιμήσεις για την Ελλάδα σε σύγκριση με την πλειονότητα των αναλυτών.
Ο οικονομικός οίκος αποδίδει τις ζοφερές προοπτικές στις ευπάθειες του τραπεζικού κλάδου, στην αργή πρόοδο των μεταρρυθμίσεων και στα πολύ άσχημα δημογραφικά στοιχεία.
Σύμφωνα με όσα αναφέρει σε σημερινή της έκθεση, η οικονομική ανάπτυξη στην Ελλάδα αναμένεται να διατηρηθεί σε ικανοποιητικό επίπεδο φέτος, περίπου στο 1,5%, που ναι μεν είναι πολύ χαμηλότερο από τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις, όμως είναι υψηλότερο από την πρόβλεψη για την ανάπτυξη της Ευρωζώνης. «Στο 2020, ωστόσο, θεωρούμε ότι η μεγέθυνση του ελληνικού ΑΕΠ θα επιβραδυνθεί κοντά στο 0,5%», σημειώνει η Capital Economics, αποδίδοντας την εξέλιξη αυτή στη συνεχιζόμενη συρρίκνωση των επενδύσεων και στην επιβράδυνση της Ευρωζώνης, η οποία θα επηρεάσει τις επενδύσεις.
Ακόμα, η Capital Economics εκτιμά ότι η καταναλωτική δαπάνη θα διατηρηθεί σχετικά καλά φέτος καθώς τα εισοδήματα θα ενισχυθούν από την αύξηση του κατώτατου μισθού και την πρώτη του πληθωρισμού. «Και παρά το γεγονός ότι η καταναλωτική εμπιστοσύνη στην Ελλάδα υποχώρησε περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη χώρα της Ευρωζώνης το 2018, συνεχίζει να βρίσκεται σε ανοδική τροχιά».
Επίσης, ο οίκος σημειώνει ότι η κυβέρνηση δεν αποκλείεται να χαλαρώσει ακόμη περισσότερο τα μέτρα που εφαρμόζει ενόψει των εκλογών του Οκτωβρίου. Όμως το 2020, ο πληθωρισμός αναμένεται να ανακάμψει ενώ δεν αναμένεται άλλη αύξηση των μισθών, ενώ πολλές άλλες δυνάμεις θα επηρεάσουν αρνητικά την ανάπτυξη.
Οι επενδύσεις του ιδιωτικού τομέα ενδεχομένως θα συνεχίσουν να συρρικνώνονται καθώς τα προβλήματα των τραπεζών δεν επιλύονται. Σχεδόν τα μισά από τα δάνεια είναι μη εξυπηρετούμενα, γεγονός που εξηγεί γιατί οι νέες χρηματοδοτήσεις προς επιχειρήσεις είναι περιορισμένες, παρά την αυξημένη ζήτηση που βλέπουν οι τράπεζες.
Στο μεταξύ, ούτε οι δημόσιες επενδύσεις αναμένεται να ενισχυθούν. Η έκδοση του 10ετούς ομολόγου εν μέρει θα μετριάσει τις ανησυχίες για το βραχυπρόθεσμο δημοσιονομικό outlook, ωστόσο οι δημόσιες δαπάνες συνεχίζουν να περιορίζονται από τους δημοσιονομικούς στόχους και το κακό ιστορικό στην αξιοποίηση κοινοτικών πόρων. Σύμφωνα με την έκθεση της Κομισιόν, η Ελλάδα έχει… καταφέρει μέχρι στιγμής να χρησιμοποιήσει μόλις το 45% των διαρθρωτικών κεφαλαίων που της αναλογούν για την περίοδο 2014-2020.
Τέλος, η συνεχιζόμενη επιβράδυνση στην υπόλοιπη Ευρωζώνη θα επηρεάσει αρνητικά τις εξαγωγές, με την Capital Economics να τοποθετεί την ανάπτυξη του ΑΕΠ της Ευρωζώνης – η οποία αντιστοιχεί στο 35% των ελληνικών εξαγωγών – στο 1% το 2019 και ακόμη χαμηλότερα το 2020.