Για μέτρα ελάφρυνσης του χρέους της Ελλάδας που απλώς μεταθέτουν το πρόβλημα σε μελλοντικό χρόνο κάνει λόγο η Capital Economics, σε έκθεσή της σχετικά με το Eurogroup και τα όσα περιμένει η κυβέρνηση από τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.
Παράλληλα, η Capital Economics εκτιμά ότι με τα προτεινόμενα μέτρα για το χρέος και το κεφαλαιακό «μαξιλάρι» που θα προσφέρουν οι πιστωτές, η Ελλάδα θα παραμείνει ευάλωτη σε πιθανή νέα ύφεση της οικονομίας καθώς και στις δυνητικές αναταράξεις στις αγορές.
Ωστόσο, επισημαίνει ότι οι μακροπρόθεσμες προοπτικές για την Ελλάδα είναι εξαιρετικά ασταθείς δεδομένου ότι το ύψος του δημόσιου χρέος ανέρχεται σχεδόν στο 180% του ΑΕΠ και αυξάνεται από την έκρηξη της κρίσης.
Στην ίδια έκθεση γίνεται λόγος πως τα χρέη προς το ΔΝΤ και την ΕΚΤ θα αντικατασταθούν από τα φθηνότερα κεφάλαια του ESM και η μέση διάρκεια ωρίμανσης του ελληνικού χρέους αναμένεται να επιμηκυνθεί κατά περίπου 7 έτη, στα 40 από 32.5 που είναι σήμερα.
Η Capital Economics κάνει αναφορά στις φήμες περί μέτρων για εξομάλυνση της «εξυπηρέτησης του χρέους» το 2028 αλλά όπως εξηγεί κάτι τέτοιο απλά βοηθάει την Αθήνα να εκδώσει δεκαετές ομόλογο και δεν καθιστά το χρέος μικρότερο.
Έτσι, η Ελλάδα εξαρτάται από την από την πορεία του πραγματικού ΑΕΠ που έχει θέσει στόχο η κυβέρνηση να αυξάνεται κατά 2% μεσοπρόθεσμα γεγονός που φαντάζει εξαιρετικά απίθανο λόγω των φτωχών δημογραφικών στοιχείων, τις προβληματικές τράπεζες, της οικονομικής δυσκαμψίας αλλά και της λιτότητας που ζητά η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Από την άλλη, η έκθεση αναφέρει ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν φαίνεται να διατεθειμένο να αλλάξει τη θέση λέγοντας ότι το χρέος είναι βιώσιμο.