Το ράλι στις τιμές των ελληνικών ομολόγων θα τελειώσει σύντομα και το κόστος δανεισμού θα αυξηθεί και πάλι, εκτιμά η Capital Economics με νέα έκθεσή της.
Η εταιρεία ερευνών στηρίζει την πρόβλεψή της αυτή σε τρία επιχειρήματα:
Πρώτον, η συμφωνία με τους πιστωτές στο σημερινό Eurogroup δεν είναι «done deal», με δεδομένο ότι ΔΝΤ και Γερμανία εξακολουθούν να διαφωνούν για την ελάφρυνση του χρέους. Εάν δεν υπάρξει συμφωνία σήμερα δεν θα είναι μια καταστροφική εξέλιξη, αλλά οι εντάσεις θα κλιμακωθούν όσο πλησιάζουν οι μεγάλες λήξεις ομολόγων του Ιουλίου. «Και ακόμα και εάν υπάρξει κάποια ελάφρυνση του χρέους, αμφιβάλλουμε ότι θα είναι αρκετή για να βελτιώσει σημαντικά τη φερεγγυότητα της Ελλάδας», τονίζουν οι αναλυτές, αναφέρει το ependisinews.
Δεύτερον, η εμπειρία άλλων χωρών της Ευρωζώνης δείχνει ότι ακόμα και όταν τα προγράμματα προσαρμογής ολοκληρώθηκαν, τα spreads των ομολόγων δεν επέστρεψαν στα προ κρίσης επίπεδα (όπως φαίνεται στο γράφημα). Σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε προηγουμένως, οι αγορές αποτιμούν τώρα τον κίνδυνο μιας χρεοκοπίας, μιας διάσπασης της Ευρωζώνης και του contagion (μετάδοση της κρίσης σε άλλες χώρες). Και όπως εξηγεί η CapitalEconomics, η χώρα που αντιμετωπίζει το μεγαλύτερο κίνδυνο εξόδου από την Ευρωζώνη είναι η Ελλάδα, αφού τώρα που τα υπόλοιπα μέλη του ευρώ βρίσκονται σε καλύτερη κατάσταση, θα ήταν πιο πρόθυμα να αφήσουν την πιο αδύναμη χώρα να φύγει. Επιπλέον, το χρέος της Ελλάδας έχει σχεδόν διπλασιαστεί έναντι του ΑΕΠ από την αρχή της κρίσης. Επομένως, ο πιστωτικός κίνδυνος στη χώρα είναι πολύ μεγαλύτερος από ό,τι προηγουμένως.
Τρίτον, ενώ μια συμφωνία με τους πιστωτές θα φέρει την Ελλάδα πιο κοντά στην ένταξη στο πρόγραμμα QE, ηCapital Economics εκτιμά ότι η ΕΚΤ θα αρχίσει να περιορίζει τα ομόλογα που αγοράζει στο πλαίσιο της ποσοτικής χαλάρωσης (tapering) από το πρώτο εξάμηνο του 2018. «Επομένως, τα ελληνικά ομόλογα θα χάσουν, κατά πάσα πιθανότητα, τη σημαντική ώθηση που έλαβαν τα ομόλογα άλλων χωρών», καταλήγει η εταιρεία ερευνών.