Η επιλεξιμότητα των ελληνικών ομολόγων είναι ένα από τα χαρακτηριστικά του έκτακτου QE Πανδημίας (PEPP) που θα συμπεριλάβει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στο νέο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων που θα «τρέξει» μετά τον Μάρτιο του 2022.
Το σημαντικότερο ζήτημα αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη είναι ότι τον ερχόμενο Μάρτιο λήγει το PEPP και οι αγορές ομολόγων θα γίνονται μόνο μέσω του κανονικού QE –που εφαρμόστηκε για πρώτη φορά το 2015 – στο οποίο τα ελληνικά ομόλογα δεν συμμετέχουν γιατί ακόμη έχουν χαμηλή αξιολόγηση.
Η ΕΚΤ δέχεται ως επιλέξιμα μόνο τα ομόλογα με αξιολόγηση – έστω ενός από τους τέσσερις μεγάλους οίκους (S&P, Moody’s, Fitch, DBRS) -στην «επενδυτική βαθμίδα. Επομένως από τον Απρίλιο που θα έχει λήξει το PEPP, τα ελληνικά ομόλογα κινδυνεύουν να μείνουν «γυμνά».
Οι ελληνικοί τίτλοι συμπεριλήφθηκαν κατ’ εξαίρεση στο PEPP λόγω των έκτακτων συνθηκών της πανδημίας. Αυτή η εξαίρεση θα μεταφερθεί, σύμφωνα με την Capital Economics, σε όποιο πρόγραμμα τρέξει από τον Απρίλιο καθώς θα δοθεί εκ νέου waiver στην Ελλάδα.
«Αν η Ελλάδα μείνει εκτός APP από τον Απρίλιο, αυτό δεν θα ήταν απαραιτήτως καταστροφικό για τα ελληνικά ομόλογα, αφού από το τέλος του 2019 οι αποδόσεις των ελληνικών τίτλων έχουν υποχωρήσει στο επίπεδο των ιταλικών», επισημαίνει η Capital Economics.
Όμως, δεδομένου ότι η Ελλάδα διαθέτει πολύ υψηλότερο χρέος και ότι γενικότερα οι αποδόσεις των ομολόγων ανεπτυγμένων οικονομιών θα πάρουν την ανιούσα, ο αποκλεισμός των ελληνικών ομολόγων θα οδηγήσει σε διεύρυνση του spread με τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά.
«Αυτό θα ήταν ένα λάθος που η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα ήθελε να αποφύγει», προσθέτει ο οίκος. Σε κάθε περίπτωση, καταλήγει η CE, με την Standard and Poors να δίνει στην Ελλάδα θετικό outlook, η εξαίρεση των ελληνικών τίτλων από τους κανονισμούς της ΕΚΤ δεν θα κρατήσει για πολύ, υποδεικνύοντας ότι η αναβάθμιση στην επενδυτική βαθμίδα θα έρθει σύντομα.
Πηγή: Lykavitos.gr