Τα στοιχεία για το ΑΕΠ του β’ τριμήνου ήταν καλύτερα από αυτά που ανέμενε η Citi, πιθανότατα ως αποτέλεσμα της θετικής συμβολής των καθαρών εξαγωγών, σημειώνει ο οίκος στο αυγουστιάτικο report του.
Αυτό βρίσκεται, εν μέρει, πίσω από την αναβάθμιση της εκτίμησής της για το ΑΕΠ του συνόλου του 2016 σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα (-1,2%), σε συνδυασμό με κάποιες ενδείξεις καλύτερης τουριστικής περιόδου τον Ιούλιο.
Ωστόσο, η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης τον Ιούνιο έχει περιορισμένη την επίπτωση στο οικονομικό κλίμα μέχρι στιγμής, ενώ τα νέα μέτρα λιτότητας αναμένεται να επιβαρύνουν την οικονομική δραστηριότητα το β’ εξάμηνο.
Η δεύτερη αξιολόγηση του προγράμματος αναμένεται να ξεκινήσει το φθινόπωρο, μαζί με τις συζητήσεις για ελάφρυνση του χρέους, που και τα δύο αυτά πιθανότατα θα επαναφέρουν την πολιτική αβεβαιότητα, σημειώνει η Citi.
Η βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους παραμένει αμφίβολη, κατά την εκτίμηση της Citi, αυξάνοντας πιθανότατα και πάλι τα ρίσκα για έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη τα επόμενα ένα με τρία χρόνια.
Κατά τα λοιπά, η Citi (που στο παρελθόν είχε ανακοινώσει και συγκεκριμένες ημερομηνίες κατά τις οποίες θα επέρχετο το Grexit), επαναλαμβάνει τις δυσοίωνες προβλέψεις που έχει διατυπώσει τους προηγούμενους μήνες, σύμφωνα με τους οποίους η ελληνική οικονομία θα βρεθεί σε ύφεση 3,2% του ΑΕΠ το 2017 και 7,2% του ΑΕΠ το 2018 (σ.σ. προφανώς σε σενάριο Grexit), προτού παρουσιάσει ανάπτυξη 5,4% και 4,3% τα δύο επόμενα χρόνια.
Κατά την ίδια εκτίμηση, ο πληθωρισμός θα εκτοξευτεί στο 46% το 2017.