Αύριο αναμένεται η εκκινήσει της πειθαρχικής διαδικασίας κατά της Ιταλίας από την Κομισιόν, λόγω του υπερβολικού ελλείμματος της χώρας που παραβαίνει τους δημοσιονομικούς κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. την οποία η χώρα είχε αποφύγει την τελευταία στιγμή πέρυσι υποχωρώντας στα σχέδιά της για τον προϋπολογισμό του 2019.
Ωστόσο, σε σημείωμα της η Citigroup επικαλείται πέντε λόγους για τους οποίους δεν θα πρέπει να περιμένουμε τουλάχιστον άμεσα πλήρη ρήξη, αναφέρει το newmoney.
1. Ο Τζιοβάνι Τρία. Ο υπουργός Οικονομικών, Τζιοβάνι Τρία, εξακολουθεί να επιδεικνύει διάθεση συνεργασίας με τις Βρυξέλλες και τήρησης των κανόνων, παρά το γεγονός ότι το δημόσιο χρέος της χώρας αυξήθηκε πέρυσι για πρώτη φορά από το 2014.
2. Η νέα διοίκηση της Κομισιόν. Ο πρόεδρος της Κομισιόν και οι υπόλοιποι Επίτροποι δεν θα βρίσκονται για πολύ καιρό ακόμη στη θέση τους, αφού εκπνέι η θητεία τους. Θα αφήσουν στους επόμενους την τελική κρίση.
3. Η μάχη για τις κορυφαίες θέσεις στην ΕΕ. Η εξέλιξη της μάχης για τις κορυφαίες θέσεις στην Ε.Ε., στην οποία θα παίξει ρόλο και η Ιταλία, είναι ακόμη άγνωστη.
4. Οι αντιδράσεις από την Ευρώπη. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα είναι επιφυλακτικοί στο να εντείνουν την πίεση στην Ιταλία την ώρα που πληθαίνουν οι φωνές στους κόλπους της Ένωσης για ένα νέο μίγμα πολιτικής, που θα ευνοεί την πιο επεκτατική δημοσιονομική πολιτική.
5. Εγχώρια πολιτική αστάθεια. Το ρευστό πολιτικό σκηνικό στη χώρα και το σενάριο των πρόωρων εκλογών ωθεί τους Ευρωπαίους να περιμένουν περισσότερη σαφήνεια για τα δημοσιονομικά σχέδια του 2020 το φθινόπωρο.
Το βασικό όπλο της ΕΕ παραμένει η πειθαρχική διαδικασία και με αυτό θα θελήσει να στριμώξει τους λαϊκιστές της ιταλικής κυβέρνησης, προσβλέποντας και στη βοήθεια των αγορών, εκτιμά η Citi.