Μετά την αποτυχία του χθεσινού Eurogroup αυξάνεται η πιθανότητα για ένα νέο, τέταρτο μνημόνιο. Αύτο αναφέρει νέο έκτακτο note για την Ελλάδα από τη Citigroup, ενώ παράλληλα η αμερικανική τράπεζα σημειώνει τις αμφιβολίες της για το αν τελικά θα υπάρξει ποτέ ουσιαστική ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.
Όπως τόνισε και νωρίτερα, το Eurogroup απέτυχε να ολοκληρώσει την δεύτερη αξιολόγηση και παρά την "τεράστια πρόοδο" που έχει σημειώσει η Ελλάδα στα προαπαιτούμενα, όπως δήλωσε, δεν κατέληξε σε συμφωνία σχετικά με ένα λεπτομερές σχέδιο για την ελάφρυνση του χρέους ώστε το ΔΝΤ να μπορέσει να συμμετάσχει επίσημα στο πρόγραμμα, αναφέρει το ependisinews.
Ποια θα είναι η ελάφρυνση χρέους, αν υπάρξει ποτέ
Ο Dijsselbloem επιβεβαίωσε ότι οι κατευθυντήριες αρχές για την ελάφρυνση του χρέους - επαναλαμβάνοντας την φράση "αν κριθεί απαραίτητη" - είναι οι ίδιες με εκείνες που τέθηκαν τον Μάιο του 2016. Όπως επισημαίνει η Citi, αξίζει να σημειωθεί ότι οι περισσότερες από τις επιλογές ελάφρυνσης του χρέους στη συμφωνία του Μαΐου του 2016 (δηλαδή, χρησιμοποιώντας τα υπόλοιπα € 20 δισ. του ESM για την εξαγορά των ακριβότερων δαπανηρών του ΔΝΤ, μεταφέροντας στην Ελλάδα περίπου 3,5 δισ.ευρώ από τα κέρδη ANFA / SMP, καταργώντας το 2018 το επιτοκιακό περιθώριο 200 μ.β των δανείων ύψους 11 δισ. ευρώ) θα έχουν μικρή μόνο διαφορά όσον αφορά την βιωσιμότητα του χρέους για τα επόμενα 50 χρόνια.
Μόνο ένα σημαντικό re-profiling των επίσημων δανείων ύψους € 215 δισ., σε συνδυασμό με ανώτατα όρια επιτοκίων και αναβολές πληρωμών, θα είχαν σημασία, όπως τονίζει η Citi.
Το ΔΝΤ ανέφερε το 2016 ότι, χωρίς κούρεμα περιόδους χάριτος και αναβολές τόκων έως 20 ετών, θα απαιτηθούν επεκτάσεις διάρκειας μέχρι 30 ετών και τα επίσημα επιτόκια να τεθούν με ανώτατο όριο 1,5% μέχρι το 2040 για την αποκατάσταση της βιωσιμότητας του χρέους.
Η Citi θεωρεί ότι είναι εφικτός μόνο ένας συμβιβασμός σχετικά με ορισμένα δευτερεύοντα μέτρα μείωσης του χρέους, αλλά είναι απίθανο να γίνουν σημαντικές παραχωρήσεις σε ότι αφορά τις περιόδους χάριτος / αναβολές πληρωμής / ανώτατα όρια επιτοκίων, ιδιαίτερα εν όψει και των γερμανικών εκλογών.
Παράλληλα αναμένει ότι το ΔΝΤ θα παραμείνει στο περιθώριο, όπως συμβαίνει από το καλοκαίρι του 2015.
Aπίθανη η χρεοκοπία, πιθανό το 4ο πρόγραμμα διάσωσης
Η Ελλάδα πιθανότατα χρειάζεται εξωτερική χρηματοδότηση για να καλύψει τις αποπληρωμές του χρέους του Ιουλίου (περίπου 6,5 δισ. ευρώ) και η Citi εκτιμά ότι θα το πετύχει τελικά, ακόμη και χωρίς μια διεξοδική συμφωνία για την ελάφρυνση του χρέους.
Ωστόσο, η ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα QE της ΕΚΤ, η οποία απαιτεί επίσης έναν "ορισμένο βαθμό εξειδίκευσης" των μέτρων της ελάφρυνσης του χρέους, παραμένει απίθανη βραχυπρόθεσμα, όπως απίθανη είναι και η επιστροφή στις αγορές βραχυπρόθεσμα.
Όπως τονίζει, η αδιαλλαξία των πιστωτών σχετικά με την ελάφρυνση του χρέους πιθανόν να οδηγήσει σε περαιτέρω κατάρρευση των ποσοστών της κυβέρνησης του Τσίπρα, διατηρώντας την πολιτική αβεβαιότητα υψηλά, την οικονομική εμπιστοσύνη χαμηλά και τις προοπτικές μιας ισχυρότερης ανάκαμψης του ΑΕΠ αρκετά περιορισμένες. Όπως προειδοποιεί η αμερικάνικη τράπεζα, η πιθανότητα να καταστεί αναγκαίο ένα τέταρτο πρόγραμμα διάσωσης μετά το 2018, αυξάνεται.