Ως ένα βήμα προς την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων της δεύτερης αξιολόγησης, χαρακτηρίζει η Citigroup την συμφωνία της ελληνική κυβέρνησης με τους θεσμούς.
Όπως επισημαίνει, η ελληνική κυβέρνηση προχώρησε σε προκαταρκτική staff-level συμφωνία μετά από μαραθώνιες διαπραγματεύσεις με τα κλιμάκια των δανειστών, και αναμένεται να νομοθετήσει τα μέτρα τις επόμενες ημέρες, ενώ όπως ανακοίνωσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο δρόμος για τις συνομιλίες για την ελάφρυνση του χρέους έχει χαραχθεί.
Ο Ελληνας ΥΠΟΙΚ ανέφερε επίσης ότι οι μεσοπρόθεσμοι δημοσιονομικοί στόχοι της Ελλάδας θα συμφωνηθούν μεταξύ των πιστωτών και όχι με την εμπλοκή της ελληνικής κυβέρνησης.
To ΔΝΤ αναφέρει ότι η Ελλάδα μπορεί να φθάσει σε ένα πρωτογενές δημοσιονομικό πλεόνασμα 2,2% του ΑΕΠ το 2018 και να επιτύχει το 3,5% το 2019-2021 εάν εφαρμόσει τα νέα μέτρα που συμφωνήθηκαν με τους δανειστές της.
Το ΔΝΤ προτείνει ότι ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος θα πρέπει να μειωθεί στο 1,5% στη συνέχεια.
Από την άλλη πλευρά, οι δανειστές της Ευρωζώνης πιστεύουν ότι η Ελλάδα μπορεί να διατηρήσει ένα στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Όσο μεγαλύτερο είναι το πρωτογενές πλεόνασμα, τόσο μικρότερη είναι η απαιτούμενη ελάφρυνση του χρέους.
Στο πλαίσιο του συμφωνημένου πακέτου, η Ελλάδα υποσχέθηκε να μειώσει περαιτέρω τις συντάξεις (το 2019) και να μειώσει το αφορολόγητο κατώτατο όριο (το 2020) για να επιτύχει εξοικονόμηση 2% του ΑΕΠ.
Ο Τσακαλώτος σημείωσε ότι η συμφωνία απαιτεί συμβιβασμούς και από τις δύο πλευρές, καθώς η ελληνική κυβέρνηση κατάφερε να αποφύγει πρόσθετα αυστηρότερα μέτρα από το 2018 και να διαφυλάξει πολλές κρατικές επιχειρήσεις από την πλήρη ιδιωτικοποίηση.
Η Ελλάδα έχει επίσης τη δυνατότητα να υιοθετήσει ορισμένα φορολογικά «αντίμετρα» – δηλαδή εάν υπερβεί τους δημοσιονομικούς της στόχους, θα της επιτραπεί να ενεργοποιήσει μια δέσμη μέτρων που θα αντισταθμίσουν τις επιπτώσεις της πρόσθετης λιτότητας, αλλά θα πρέπει να δεχτεί κάποιες περαιτέρω απαιτήσεις (ανοιχτά καταστήματα την Κυριακή, πωλήσεις φαρμάκων).
Όπως σχολιάζει η Citi, η τεχνική συμφωνία είναι ένα βήμα προς την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων της δεύτερης αξιολόγησης, οι οποίες έχουν κρατήσει 9 μήνες.
Στρώνει το έδαφος για μια επίσημη πολιτική συμφωνία στο Eurogroup της 22ας Μαΐου και την εκταμίευση της δόσης πριν τις αποπληρωμές του Ιουλίου.
Η αμερικάνικη τράπεζα προσθέτει, πως κάποιες περαιτέρω δεσμεύσεις σχετικά με την ελάφρυνση του χρέους ενδέχεται να προκύψουν στη συνέχεια, γεγονός που θα επιτρέψει στο ΔΝΤ να παραμείνει στο τρίτο πρόγραμμα και ενδεχομένως και στην ΕΚΤ να αρχίσει να αγοράζει ελληνικά ομόλογα εντός του προγράμματος QE.