Η συμβιβαστική λύση Λαγκάρντ, για το ελληνικό ζήτημα, όπως εκφράστηκε δημοσίως μέσα απ’ τη συνέντευξη της στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, προετοιμάζει ουσιαστικά το έδαφος για ένα νέο πρόγραμμα χρηματοδότησης της Ελλάδας απ’ τους πιστωτές της μετά τη λήξη του τρέχοντος το καλοκαίρι του 2018, εκτιμούν οι αναλυτές της Citigroup.
Oι αναλυτές της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας, σύμφωνα με δημoσίευμα του newmoney.gr, επιχειρώντας να αναλύσουν την πρόταση που κατέθεσε δημοσίως η γεν. διευθύντρια του ΔΝΤ, σχολιάζουν πως η νέα θέση του Ταμείου θα άρει το αδιέξοδο στην εκταμίευση της επόμενης δόσης, την ίδια ώρα όμως θα αφήσει την ίδια έλλειψη σαφήνειας σχετικά με την ελάφρυνση του χρέους και, συνεπώς, σχετικά με την πιθανή ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο QE της ΕΚΤ.
Κάτι που, όπως εκτιμούν, μειώνει σημαντικά τις πιθανότητες η Ελλάδα να καταφέρει να βγει στις αγορές πριν από τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος χρηματοδότησης, αυξάνοντας παράλληλα τις πιθανότητες για ένα νέο πρόγραμμα στήριξης.
Όπως σημειώνει η Citi, το ΔΝΤ με βάση τα όσα είπε η κα Λαγκάρντ στη συνέντευξη της, προτείνει να παραμείνει στο πρόγραμμα, όπως θέλει η Γερμανία, αλλά δεν θα προβεί σε εκταμιεύσεις μέχρι τα μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους να διευκρινιστούν από τους πιστωτές της ΕΕ.
Όπως επισημαίνει η Citi, σύμφωνα με άλλο δημοσίευμα του Capital.gr, ο συμβιβασμός αυτός θα επιτρέψει στο Eurogroup να εγκρίνει την επόμενη δόση προς την Ελλάδα στις 15 Ιουνίου.
Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με αναφορές στα ελληνικά ΜΜΕ, η ελληνική κυβέρνηση θα αποδεχθεί μόνο μια ολοκληρωμένη συμφωνία στις 15 Ιουνίου, η οποία θα επιτρέψει την πρόσβαση στις αγορές βραχυπρόθεσμα και, εάν δεν συμφωνηθεί, θα το ζήτημα θα μεταφερθεί στους ηγέτες της ΕΕ που στη Σύνοδο της 22-23 Ιουνίου.
Όπως σχολιάζει η αμερικάνικη τράπεζα, η προσφορά του ΔΝΤ, εάν ισχύσει, πιθανότατα θα ξεκλειδώσει το αδιέξοδο στην επόμενη εκταμίευση διάσωσης, αλλά θα αφήσει την ίδια έλλειψη σαφήνειας σχετικά με την ελάφρυνση του χρέους και, συνεπώς, σχετικά με την πιθανή ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο QE της ΕΚΤ.
Αυτό, όπως σημειώνει, θα μειώσει τις πιθανότητες επιστροφής της Ελλάδας στις αγορές πριν από το τέλος του προγράμματος το καλοκαίρι του 2018 και θα αυξήσει την πιθανότητα ενός νέου προγράμματος διάσωσης.