«Τα καλά νέα είναι ότι η βασική μας πρόβλεψη προβλέπει περαιτέρω ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας κατά τα επόμενα δύο χρόνια. Τα κακά νέα είναι ότι βλέπουμε αυτή την προοπτική να αμφισβητείται από ορισμένους ασυνήθιστα έντονους κινδύνους, όπως η επίμονη πανδημία, ο ραγδαία αυξανόμενος παγκόσμιος πληθωρισμός και η εντατικοποίηση της σύσφιξης της πολιτικής», εξηγεί η Citigroup στην πρώτη μηνιαία έκθεση της για την παγκόσμια ανάπτυξη, η οποία δεν περιέχει εκτιμήσεις για την ελληνική οικονομία.
«Αν και υπάρχουν βάσιμοι λόγοι να αναμένουμε ότι καθεμία από αυτές τις προκλήσεις θα αντιμετωπιστεί ομαλά -και ίσως γίνει λιγότερο απειλητική κατά τη διάρκεια του επόμενου έτους- οποιαδήποτε από αυτές θα μπορούσε να εδραιωθεί και να διαταράξει την ανάκαμψη. Έτσι, θα χαρακτηρίζαμε τη συνολική μας άποψη ως προσγείωση κάπου μεταξύ συγκρατημένης αισιοδοξίας και αισιόδοξης επιφυλακτικότητας» συνεχίζει η Citi.
Επισκόπηση των προβλέψεων του Ιανουαρίου
H Citi υποβαθμίζει την πρόβλεψή της για την παγκόσμια ανάπτυξη του 2022 κατά -0,1 ποσοστιαίες μονάδες στο 4,1% και αφήνει αμετάβλητη την πρόβλεψη για το 2023 στο 3,1%. Αυξάνει την πρόβλεψη για τον παγκόσμιο πληθωρισμό του 2022 κατά 0,5 ποσοστιαίες μονάδες στο 3,9% και αφήνει αμετάβλητη την πρόβλεψη για το 2023 στο 2,7%.
Πρώτον, βλέπει περαιτέρω πρόοδο στην ικανότητα της οικονομίας να διαχειρίζεται τις επιπτώσεις του ιού.
Δεύτερον, ο παγκόσμιος πληθωρισμός, αν και παραμένει δύσκολος, θα μετριαστεί σταδιακά και δεν θα διαταράξει την ανάκαμψη της ανάπτυξης. Τέλος, η σύσφιξη των αγορών εργασίας και οι ισχυροί ισολογισμοί των νοικοκυριών αφήνουν τους καταναλωτές σε καλή θέση για να συμβάλουν στην περαιτέρω επέκταση.
Αυτές οι γενικά ευνοϊκές προοπτικές, ωστόσο, πλαισιώνονται από ορισμένους μοναδικά περίπλοκους κινδύνους. Πρώτον, η πανδημία μπορεί ακόμη να δημιουργήσει περαιτέρω διαταραχές ή να αρνηθεί να γίνει τόσο αθόρυβα ενδημική όσο οραματιζόμαστε, εξηγεί η Citi.
Δεύτερον, η πληθωριστική σχέση μεταξύ αγαθών και υπηρεσιών μπορεί να συνεχίσει να αποτελεί πρόκληση – ο πληθωρισμός των αγαθών μπορεί να παραμείνει πιο αυξημένος ή η αυξανόμενη ζήτηση υπηρεσιών μπορεί να αποδειχθεί πιο πληθωριστική.