Οι χρηματοοικονομικές αγορές πρέπει να προετοιμαστούν για «πόλεμο νομισμάτων» σε περίπτωση που η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Fed δεν συντονίσουν τις πολιτικές τους, προειδοποίησε ο Alberto Gallo, επικεφαλής μακροοικονομικής στρατηγικής στην Algebris Investments και διαχειριστής χαρτοφυλακίου στο Algebris Macro Credit Fund.
Μιλώντας στο CNBC, ο αναλυτής τόνισε πως είναι σημαντικό οι κεντρικές τράπεζες να συντονίσουν τις προσπάθειές τους ενόσω εξερχόμαστε από το περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων, αναφέρει το parapolitika.
«Μπαίνουμε σε ένα περιβάλλον μικρότερης τόνωσης, αλλά ο περιορισμός των ισολογισμών τους θα είναι πολύ δύσκολος. Αν δεν γίνει με συντονισμένο τρόπο, θα υπάρξει πόλεμος νομισμάτων», προειδοποίησε ο ειδικός.
Ο Gallo έχει γράψει εκτεταμένα στο παρελθόν γύρω από την ιδέα του «QE infinity» (επ’ άπειρον ποσοτική χαλάρωση) -μια κατάσταση κατά την οποία τα χαμηλά επιτόκια και οι φαινομενικά ατελείωτοι γύροι αγορών ομολόγων, ενθαρρύνουν το φθηνό δανεισμό και τις επενδύσεις στις χρηματοοικονομικές αγορές.
«Αυτά που έχουμε δει στη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων είναι ένα παράδειγμα. Το ευρώ ανατιμήθηκε ραγδαία σε πάνω από 1,18 δολάριο, αφότου η Fed έγινε λιγότερο επιθετική, όπως επιβεβαίωσαν τα πιο πρόσφατα πρακτικά της ΕΚΤ. Με τη σειρά του, αυτό μπορεί να πλήξει τις εξαγωγές της ευρωζώνης, ουσιαστικά αναδιανέμοντας τον πληθωρισμό πίσω στις ΗΠΑ και σε άλλες χώρες και εξαναγκάζοντας ταυτόχρονα την ΕΚΤ να κάνει πίσω στο tapering», τόνισε.
«Το αποτέλεσμα ενός πολέμου νομισμάτων μπορεί να αποδειχθεί ανταγωνισμός προς τα κάτω, στο πλαίσιο του οποίου κάθε κεντρική τράπεζα φοβάται να κάνει το πρώτο βήμα και η έξοδος από την ποσοτική χαλάρωση γίνεται απίστευτα δύσκολη», εξήγησε ο Gallo.
Μπορεί να γίνει πόλεμος νομισμάτων;
Οι πόλεμοι νομισμάτων συμβαίνουν όταν μια χώρα ή μια ομάδα χωρών προσπαθεί να κερδίσει εμπορικό πλεονέκτημα υποτιμώντας το νόμισμά της επίτηδες, έναντι άλλων νομισμάτων.
Ωστόσο, σε αυτή την περίπτωση, οι αναλυτές έχουν προειδοποιήσει πως ένας πόλεμος νομισμάτων μεταξύ ευρώ και αμερικανικού δολαρίου μπορεί να ξεσπάσει αν η Fed ξαφνικά γίνει λιγότερο επιθετική, δηλαδή καθυστερήσει τις ανόδους επιτοκίων, πράγμα που με τη σειρά του θα μπορούσε να αποδυναμώσει το αμερικανικό δολάριο.
«Ανησυχούμε για τη δημοσιονομική τόνωση στις ΗΠΑ. Αν η κυβέρνηση Τραμπ δεν υλοποιήσει τα όσα έχει πει, τότε η Fed θα γίνει λιγότερο επιθετική, το οποίο σημαίνει ότι δεν θα υπάρξουν αρκετά αποθέματα σε μετρητά για να ξεπεραστεί η επόμενη ύφεση, τόνισε ο Gallo.
Υπερβολές;
Πάντως, δεν πιστεύουν όλοι πως βρισκόμαστε στα πρόθυρα ενός πολέμου νομισμάτων. Ο Nick Gartside της JP Morgan Asset Management ανέφερε μιλώντας στο διεθνές δίκτυο πως «πρόκειται για υπερβολή».
«Βρισκόμαστε ακόμη πολύ νωρίς μέσα στην προεδρία Τραμπ και η αμερικανική οικονομία είναι ισχυρή», υποστήριξε το στέλεχος, αμβλύνοντας τις ανησυχίες γύρω από την ικανότητα του Αμερικανού προέδρου να προχωρήσει στην υλοποίηση βασικών δεσμεύσεών του.
Ο Gartside πρόσθεσε πώς, τόσο η Fed όσο και η ΕΚΤ, «έχουν σταθεί καλές στο να επικοινωνήσουν» ότι θα ελαττώσουν τους ισολογισμούς τους. Η Fed θα μπορούσε να ανακοινώσει κάποια κίνηση τον επόμενο μήνα και η ΕΚΤ θα ακολουθήσει «αργότερα», εκτίμησε.
Επιπρόσθετα, ο Paul Sheard, ανώτατος οικονομολόγος στην S&P Global, ανέφερε την Παρασκευή σε έκθεσή του πως «οι φόβοι ότι το QExit (έξοδος από το QE) θα ζημιώσει τους ισολογισμούς των κεντρικών τραπεζών και θα παρέμβει στη χάραξη της νομισματικής πολιτικής, είναι σε μεγάλο βαθμό αβάσιμοι».
«Είναι πιθανό να είναι σε μεγάλο βαθμό αβλαβής διαδικασία», εκτίμησε.
Σε κάθε περίπτωση δεν θα είναι εύκολη διαδικασία. Σύμφωνα με στοιχεία των Financial Times, έξι μεγάλες κεντρικές τράπεζες του κόσμου, αυτή τη στιγμή έχουν στην κατοχή τους περιουσιακά στοιχεία αξίας 15 τρισ. δολαρίων. Από αυτά, πάνω από εννέα τρισ. δολάρια είναι σε κυβερνητικά ομόλογα.