Η ελληνική κυβέρνηση αναμένεται να επιστρέψει σύντομα στην αγορά ομολόγων, ωστόσο «η Αθήνα δεν λέει πολλά» καθώς ορίζει ποιες τράπεζες θα διαχειριστούν τη συγκέντρωση κεφαλαίων, αναφέρει δημοσίευμα του CNBC.
«Δεν σχολιάζουμε το πώς και το πότε μπορεί να βγούμε ξανά στις αγορές», τόνισε εκπρόσωπος της κυβέρνησης, μιλώντας σήμερα στο διεθνές δίκτυο. Όπως πρόσθεσε, η κυβέρνηση «εξετάζει την κατάσταση πολύ προσεκτικά», αναφέρει το ependisinews.
Ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους αρνήθηκε να σχολιάσει τις πληροφορίες και να απαντήσει σε ερώτηση που του έθεσε το CNBC.
Πάντως σύμφωνα με το Reuters, ο Οργανισμός έχει ορίσει έξι τράπεζες, τις Bank of America Merrill Lynch, BNP Paribas, Citigroup, Deutsche Bank, Goldman Sachs και HSBC, για τη διαχείριση της πώλησης του πενταετούς ομολόγου. Ούτε οι τράπεζες έχουν σχολιάσει το θέμα.
Το ζήτημα είναι ευαίσθητο γιατί πρόκειται για την πρώτη έκδοση ελληνικού ομολόγου από το 2014, ωστόσο το σωστό timing είναι ζωτικής σημασίας. Όπως ανέφερε την περασμένη εβδομάδα ο Daniel Gros, διευθυντής του the Centre for European Policy Studies, «η επιστροφή στις αγορές πολύ νωρίς είναι μεγάλο λάθος. Η Ελλάδα θα αναγκαστεί να πληρώσει risk premium αρκετών εκατοντάδων μονάδων βάσης για μεσοπρόθεσμη χρηματοδότηση. Όλη η ιδιωτική χρηματοδότηση που μπορεί να βρει τώρα η Ελλάδα, θα λήξει πολύ νωρίτερα από τα ευρωπαϊκά δάνεια».
Στο μεταξύ πηγή που γνωρίζει καλά την κατάσταση, ανέφερε προχθές στο διεθνές πρακτορείο ότι η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές θα γίνει «κατά πιθανότητα την επόμενη εβδομάδα, καθώς οι Έλληνες φαίνεται ότι προτιμούν να περιμένουν την συνεδρίαση του εποπτικού συμβουλίου του ΔΝΤ την Πέμπτη και τον (οίκο αξιολόγησης) S&P να κάνει ανακοινώσεις την Παρασκευή γύρω από τη βαθμολογία του χρέους της Ελλάδας».
Τα ελληνικά ομόλογα καταγράφουν ράλι στα προ κρίσης επίπεδα αυτή την εβδομάδα, με τον Jan Randolph της IHS Markit να έχει μια εξήγηση για την άνοδο: «Βασικά υπάρχουν δύο λόγοι γι’ αυτό», τόνισε.
«Η Ελλάδα το τελευταίο διάστημα έχει καλύτερες επιδόσεις απ’ ότι είχε προγραμματιστεί, με τις δημοσιονομικές αλλαγές να είναι ισχυρότερες από το αναμενόμενο (…) Αυτό μαζί με κάποια συνέχιση της μέτριας ανάπτυξης, αναμένεται να μετατρέψει σε θετική τη δυναμική του χρέους, με πολλούς οίκους αξιολόγησης (περιλαμβανομένης και της IHS Markit) να απομακρύνουν αργά το κυβερνητικό χρέος της Ελλάδας από το σενάριο της πιθανής πτώχευσης», εξήγησε.
«Δεύτερον, η Ελλάδα εξασφάλισε άλλη μια παράταση του προγράμματος διάσωσης τον Ιούνιο, με το ΔΝΤ να συμμετέχει παρά τις διαφορές με τους εταίρους από την ευρωζώνη, στη φύση και στο μέγεθος της ελάφρυνσης χρέους», συμπλήρωσε.