Περισσότερο από μια εβδομάδα μετά την αιφνιδιαστική εισβολή της Ουκρανίας στην περιοχή Κουρσκ της Ρωσίας και τα κέρδη που έχουν σημειωθεί έχουν πιθανότατα ξεπεράσει ακόμη και τις υψηλότερες προσδοκίες του Κιέβου. Οι ουκρανικές δυνάμεις κατέχουν πλέον περισσότερα από 1.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα ρωσικού εδάφους και έχουν καταλάβει 74 οικισμούς, δήλωσε ο ανώτατος στρατιωτικός διοικητής της Ουκρανίας Ολεξάντρ Σύρσκι.
Η Μόσχα δεν έχει ακόμη προβεί σε ισχυρή απάντηση στην εισβολή, αλλά προειδοποίησε για « ανάλογα» αντίποινα. Οι αναλυτές λένε ότι η Ουκρανία πρέπει να αποφασίσει αν θα ενισχύσει τα στρατεύματα και θα προσπαθήσει να κρατήσει ή να προωθήσει την εισβολή της ή να αποσυρθεί πριν η Ρωσία προβεί σε μια οργισμένη και φονική απάντηση, η οποία είναι πιθανό να είναι οργισμένη και θανατηφόρα.
Οι ουκρανικές δυνάμεις καταλαμβάνουν πλέον περισσότερα από 1.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα ρωσικού εδάφους και έχουν καταλάβει 74 οικισμούς, δήλωσε ο ανώτατος στρατιωτικός διοικητής της Ουκρανίας Ολεξάντρ Σίρσκι την Τρίτη στον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
Η Ρωσία «βράζει» για την εισβολή που είδε τον πρώτο ξένο στρατό σε ρωσικό έδαφος μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Λέει ότι η επιδρομή έχει σχεδιαστεί για να σταματήσει την επίθεσή της στην ανατολική Ουκρανία και να αποσταθεροποιήσει τη χώρα. Αξιωματούχοι στη Μόσχα έχουν επίσης χρησιμοποιήσει την εισβολή για να επιτεθούν περαιτέρω στους δυτικούς υποστηρικτές της Ουκρανίας.
O Βλαντίμιρ Πούτιν υποσχέθηκε «αντάξια» αντίποινα σε αυτό που αρχικά περιέγραψε ως «μεγάλης κλίμακας πρόκληση». Αλλά τα κέρδη στη νοτιοδυτική περιοχή του Κουρσκ φαίνεται να έχουν ζαλίσει τη στρατιωτική διοίκηση της Ρωσίας, η οποία δεν έχει ακόμη οργανώσει μια ισχυρή απάντηση στην εισβολή.
Γεωπολιτικοί και αμυντικοί αναλυτές προειδοποιούν ότι η απάντηση θα έρθει, και ενώ το Κίεβο μπορεί προς το παρόν να απολαμβάνει την επιτυχία της διασυνοριακής επιχείρησής του, χρειάζεται να έχει ένα σχέδιο για το τι θα συμβεί στη συνέχεια.
Είτε η Ουκρανία επιλέξει να εδραιώσει την εδαφική της κατάληψη στο Κουρσκ είτε να συνεχίσει την προέλασή της – είτε να αποσύρει τις δυνάμεις της όσο είναι ακόμη καλά τα πράγματα, προκειμένου να διαφυλάξει ζωές, και ενόψει μιας πιθανής οργισμένης ρωσικής απάντησης – η απόφαση θα πρέπει να ληφθεί γρήγορα.
«Ενώ η πρώτη εβδομάδα της επίθεσης φαίνεται να ήταν επιτυχής για το Κίεβο από στρατιωτική και πολιτική άποψη, εξακολουθεί να ενέχει σημαντικούς κινδύνους», σημείωσε, προσθέτοντας ότι είναι κρίσιμο να παρακολουθήσουμε αν οι ουκρανικές δυνάμεις “μπορούν να καταφέρουν να κρατήσουν το κατεχόμενο έδαφος και, αν χρειαστεί, να αποσύρουν στρατεύματα και εξοπλισμό με ελάχιστες απώλειες”.
Η επίθεση διεξάγεται από έμπειρα στρατεύματα με προηγμένο δυτικό στρατιωτικό εξοπλισμό που φαίνεται να έχει αποσυρθεί από τις γραμμές του μετώπου στην Ουκρανία, δήλωσε ο Τούρσα.
Η ουκρανική επιδρομή φάνηκε να αφήνει εμβρόντητη τη Ρωσία την περασμένη εβδομάδα, καθώς αρκετές χιλιάδες ουκρανικά στρατεύματα εισήλθαν στο Κουρσκ. Οι ρωσικές αρχές στο Κουρσκ και στο γειτονικό Μπέλγκοροντ ξεκίνησαν προγράμματα εκκένωσης, με περίπου 300.000 κατοίκους να υπόκεινται στα μέτρα. Και τα δύο κράτη έχουν επίσης κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ισχυρίζεται σε καθημερινές αναφορές ότι αποκρούει και ματαιώνει τις ουκρανικές προελάσεις, αν και έχει παραδεχθεί ότι ουκρανικές μονάδες έχουν προχωρήσει έως και 30 χιλιόμετρα μέσα στο ρωσικό έδαφος.
Την Τετάρτη, το υπουργείο ανέφερε ότι αρκετές χερσαίες και αεροπορικές μονάδες, καθώς και πλήγματα πυροβολικού και μη επανδρωμένων αεροσκαφών, «απέτρεψαν τις εχθρικές κινητές τεθωρακισμένες ομάδες να εισέλθουν στο βάθος του ρωσικού εδάφους».
Η Ρωσία φαίνεται να βασίζεται σε μεγάλο βαθμό σε Ρώσους στρατεύσιμους και σε στοιχεία ορισμένων τακτικών και παράτυπων στρατιωτικών μονάδων που έχουν αποσυρθεί από λιγότερο κρίσιμους τομείς της μετωπικής γραμμής στην ανατολική Ουκρανία, για να αντιμετωπίσει τη συνεχιζόμενη ουκρανική εισβολή, δήλωσαν την Τρίτη αναλυτές της δεξαμενής σκέψης Institute for the Study of War. «Τις επόμενες ημέρες, οι λεγόμενες αντιτρομοκρατικές δυνάμεις της Ρωσίας – που αποτελούνται από διάφορες εγχώριες μονάδες ασφαλείας – πιθανότατα θα εντείνουν τις προσπάθειές τους για την απελευθέρωση των κατεχόμενων εδαφών. Αυτό πιθανότατα θα περιλαμβάνει την αντιμετώπιση του διλήμματος του κατά πόσον η Ρωσία θα πρέπει να χρησιμοποιήσει βαρέα όπλα εντός της επικράτειάς της», σημείωσε ο Τούρσα της Teneo.
Ο Μάθιου Σάβιλ, διευθυντής στρατιωτικών επιστημών στο αμυντικό think tank του Royal United Services Institute, δήλωσε την Τρίτη ότι «η διατήρηση μιας δύναμης οποιουδήποτε μεγέθους στη Ρωσία και η άμυνα έναντι αντεπιθέσεων θα είναι δύσκολη, δεδομένων των περιορισμένων αποθεμάτων που διαθέτει η Ουκρανία. Ούτε έχει οδηγήσει -μέχρι στιγμής- τους Ρώσους να επιβραδύνουν τις προόδους τους γύρω από το Ντονμπάς, όπου οι καταστάσεις γύρω από το Τσάσιβ Γιαρ και προς το Ποβρόβσκ παραμένουν δύσκολες».
Ουκρανοί αξιωματούχοι και αμυντικοί αναλυτές αναγνωρίζουν ότι η εισβολή στη Ρωσία έχει σχεδιαστεί για να δώσει στην Ουκρανία μεγαλύτερη διαπραγματευτική δύναμη σε τυχόν μελλοντικές ειρηνευτικές πρωτοβουλίες με τη Ρωσία. Η χρονική συγκυρία είναι σημαντική, καθώς μια πιθανή δεύτερη θητεία του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ φέρνει μαζί της την πιθανότητα να πιεστεί ή να αναγκαστεί η Ουκρανία σε διαπραγματεύσεις με τον εχθρό της και πιθανές εδαφικές παραχωρήσεις, προκειμένου να τερματιστεί ο πόλεμος.
Ως εκ τούτου, η διατήρηση εδαφών στο Κουρσκ θα μπορούσε να αποδειχθεί χρήσιμο διαπραγματευτικό χαρτί, αν και αυτό θα μπορούσε να έχει υψηλό κόστος μπροστά σε μια ισχυρότερη και πιο οργανωμένη αντίδραση της Ρωσίας στην εισβολή.