Οικονομικού Φόρουμ (WEF), ακόμα και τη στιγμή που η συγκεκριμένη αγορά κατέρρεε λόγω της κάθετης πτώσης του stablecoin terraUSD και του «αδερφικού κρυπτονομίσματος», Luna.
Tην ίδια στιγμή, οι κυβερνήσεις έχουν αρχίσει να μελετούν την επιβολή μέτρων για τη ρύθμιση της αγοράς.
Πιθανή κατάρρευση
Αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με το CNBC, περίπου 19.000 κρυπτονομίσματα και δεκάδες blockchains συνθέτουν τη συνολική εικόνα της αγοράς. Πολλοί εκ των αναλυτών θεωρούν την κατάσταση αυτή ως μη βιώσιμη.
Ο Bertrand Perez, CEO της Web3 Foundation παρομοίασε την κατάσταση στην αγορά με την πρώιμη κατάσταση που επικρατούσε στο ξεκίνημα του διαδικτύου. Υποστήριξε πως «υπάρχουν πολλά κρυπτονομίσματα-απάτες τα οποία δεν προσφέρουν καμία αξία».
Ο Brett Harrison, CEO της εταιρείες συναλλαγών κρύπτο, FTX U.S., ανέφερε πως «αυτή τη στιγμή, υπάρχουν ένας ή δύο ξεκάθαροι νικητές στις πλατφόρμες blockchain».
Τα stablecoins υποτίθεται πως είναι άμεσα συνδεδεμένα με ένα πραγματικό περιουσιακό στοιχείο. Θεωρητικά η αξία των stablecoins όπως Τether και USD Coin τα οποία προσδοκούν σε ισοτιμία 1 προς 1 με το δολάριο, υποστηρίζονται από «σκληρό» συνάλλαγμα ή ομόλογα.
Παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν και τα παραδείγματα των αλγοριθμικών stablecoins όπως το terraUSD, τα οποία προσπαθούν να «μιμηθούν» τη σταθερότητα του δολαρίου μέσω ενός περίπλοκου συστήματος αλγορίθμων. Παραδείγματα προς αποφυγή, όπως όλα δείχνουν, δεδομένης της πρόσφατης κατάρρευσης του terraUSD.
Η βιομηχανία των κρυπτονομισμάτων έχει πολλάκις τονίσει πως οι επενδυτές και χρήστες θα πρέπει να είναι γνώστες των διαφορών μεταξύ των αλγοριθμικών με τα απλά stablecoins.
Για τον Reeve Collins, συνιδρυτή της BLOCKv και του Tether «η κατάρρευση του TerraUSD θα κλείσει το κεφάλαιο των αλγοριθμικών stablecoins».
Το… θετικό κραχ
Η βιομηχανία κρυπτονομισμάτων «καλοδέχτηκε» την πρόσφατη κατάρρευση της αγοράς, κατά την οποία τα μεγαλύτερα κρύπτο όπως το Bitcoin κατέγραψαν πτώση άνω του 50%.
«Βρισκόμαστε σε μία bear market και πιστεύω πως κάτι τέτοιο είναι θετικό για τα κρυπτονομίσματα, αφού μειώνει την κερδοσκοπία στην αγορά», ανέφερε ο Perez.
Παρόμοιες είναι οι απόψεις και άλλων στελεχών εταιρειών της συγκεκριμένης βιομηχανίας, οι οποίοι υποστηρίζουν πως το τεράστιο ράλι στην αγορά των κρυπτονομισμάτων είχε προσελκύσει πολλούς κερδοσκόπους.
Για τον Mihailo Bjelic, CEO της Polygon «η αγορά είχε γίνει παράλογη, απρόσεκτη. Σε τέτοιες περιπτώσεις χρειάζονται διορθώσεις οι οποίες επαναφέρουν τα πράγματα στο σωστό δρόμο».
Οι ρυθμιστές αλλάζουν στρατηγική
Σύμφωνα με δηλώσεις της προέδρου της ΕΚΤ, Christine Lagarde λίγο πριν το WEF «τα κρυπτονομίσματα δεν έχουν καμία αξία».
Τόσο οι ρυθμιστές όσο και οι κυβερνήσεις φαινόταν πως αντιτίθενται στα κρυπτονομίσματα, αλλά η πρόσφατη συνάντηση στο Νταβός, σύμφωνα με τα στελέχη των εταιρειών, υποδεικνύει το αντίθετο.
«Πιστεύω πως έχουν αλλάξει νοοτροπία από το 2020 και τώρα απλά χαρακτηρίζονται από υγιή περιέργεια», ανέφερε ο Garlinghouse.
Παρόμοια ήταν και η άποψη του Bjelic ο οποίος τόνισε πως «όλοι θέλουν να εισέλθουν στην αγορά των κρυπτονομισμάτων πια. Τόσο οι εταιρείες όσο και οι ρυθμιστές. Κανείς δεν μπορεί να μας αγνοήσει».
Παράλληλα, παρά το πρόσφατο Διάταγμα του Αμερικανού Προέδρου Joe Biden για μελέτη των πιθανών προβλημάτων που ενδέχεται να προκαλέσουν τα κρυπτονομίσματα στην οικονομία, οι ΗΠΑ δεν έχουν λάβει ρυθμιστικά μέτρα κατά της βιομηχανίας σε ομοσπονδιακό επίπεδο.
Όσο για τα σχόλια της Lagarde, o Collins την χαρακτήρισε «αμαθή», ενώ τόνισε πως αποτελούν αποκύημα της διαμάχης μεταξύ ορισμένων στελεχών του παραδοσιακού χρηματοπιστωτικού τομέα και αυτών του τομέα κρυπτονομισμάτων.